Selvudvikling
15. november 2024

Her er 10 ting, der kan gøre dig mere lykkelig

Selv om Danmark på papiret er af de lykkeligste lande i verden, kan det føles helt anderledes for den enkelte. Men vidste du, at lykkefølelserne opstår i din hjerne – og at du selv kan gøre noget for at føle dig mere lykkelig? Vi har spurgt Eva Maria Meier Carlsen, der er ph.d. i neuroscience, om opskriften.
Af: Line Marie Laursen
Lykkelig

Foto: Unsplash

1. Sov godt

Kvalitetssøvn er et vigtigt redskab til at føle sig mere lykkelig. Søvnmangel påvirker hjernens præfrontale cortex, som styrer følelsesreguleringen, mens en god søvn omvendt forbedrer vores evne til at regulere følelser og hukommelse samt øger den generelle velvære. For at give søvnen de bedste vilkår anbefales det at gå i seng på samme tidspunkt hver aften, droppe mobil og iPad en time inden sengetid og sove i et rum, der er mørkt og køligt.

Kilde: Matthew Walker (2007), Center for Human Sleep Science at the University of California.

2. Socialt samvær

Sociale relationer udløser oxytocin, hvilket reducerer stress og øger følelsen af samhørighed og velvære. Det er ikke så afgørende, om det er gode venner, familie eller foreningsliv, der er omdrejningspunktet, bare du dyrker forbindelsen til andre mennesker.

Kilde: Carter, C. S. (1998). Neuroendocrine perspectives on social attachment and love.

3. Vær taknemmelig

Praktisering af taknemmelighed aktiverer hypotalamus og stimulerer frigivelsen af dopamin, som er forbundet med glæde og belønning. Taknemmelighed i hverdagen hjælper med at ændre negative tankemønstre ved at fokusere på de positive aspekter af livet. Du kan for eksempel dyrke taknemmelighedsprincippet ved dagligt at notere tre ting, du er taknemmelig for, i en personlig notesbog.

Kilde: Emmons, R. A., & McCullough, M. E. (2003). Counting blessings versus burdens.

4. Vær fysisk aktiv

Motion udløser endorfiner og serotonin, som forbedrer humøret og reducerer stress. Forskning har også påvist, at fysisk træning kan mindske angst og depression ved netop at øge disse stoffer i hjernen​.

Kilde: Salmon, P. (2001). Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress.

5. Grin mere

Latter frigiver endorfiner og styrker forbindelser i hjernen, især de områder, der relateret til belønning og positive følelser. Latterens positive neurologiske effekter forbedrer humøret​, samtidig med at stress­hormonet kortison falder. Er der ikke så meget at grine af, så start med et smil. Selve smilebevægelsen snyder din hjerne til at tro, at du er glad.

Kilde: Wild, B., Rodden, F. A., Grodd, W., & Ruch, W. (2003). Neural correlates of laughter and humour.

6. Lær noget nyt

At lære nye færdigheder aktiverer hippocampus og cortex, hvilket kan øge lykkefølelsen og de kognitive funktioner. Hjernen er plastisk og kan sagtens ændre sig hele livet, også selv om det er længe siden, at man sidst var på skolebænken. Håndarbejde, at lære et nyt sprog eller at spille på et instrument er alle gode hjerneaktiviteter.

Kilde: Merzenich, M.M. (2013). How the New Science of Brain Plasticity Can Change Your Life.

7. Dyrk mindfulness

Mindfulness og en dyb vejrtrækning kan reducere aktiviteten i det sympatiske nervesystem og fremme afslapning. Forskning har påvist, hvordan mindfulness-meditation forbedrer hjernens funktioner og reducerer stress.

Kilde: Tang, Y.-Y., Hölzel, B. K., & Posner, M. I. (2015). The neuroscience of mindfulness meditation.

8. Tænk positivt

Fokus på positivitet aktiverer præfrontale cortex og øger aktiviteten i belønningsområderne.

Kilde: Ochsner, K. N., & Gross, J. J. (2005). The cognitive control of emotion.

9. Gør en god gerning

At hjælpe andre opfatter hjernen som belønning, så det kan udløse stofferne oxytocin og dopamin. Forskning har vist, at velgørenhed, frivilligt arbejde og en generel hjælpsom tilgang til verden udløser belønningsreaktionerne i hjernen.

Kilde: Professor Ruut Veenhoven fra Erasmus Universiteit Rotterdam, Holland.

10 Stress af

Reduktion af stress sænker kortisolproduktionen, hvilket forbedrer hjernens følelsesregulering. Kronisk stress påvirker hjernen negativt, så vil du styrke din mentale sundhed og øge lykkefølelserne, skal du forsøge at sørge for, at stress kun er midlertidigt og forbigående.

Kilde: McEwen, B. S. (2007). Physiology and neurobiology of stress and adaptation: Central role of the brain.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 44/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også