Selvudvikling
11. august 2020

Husk, at sommerkroppen er noget du har, hver gang det er sommer

Vi har spurgt nogle af de sejeste kvinder i bikini, hvordan vi alle kan få det bedre med vores kroppe.
Af: Kathrine Graa og Benedicte Wessel-Holst, kk.no
Husk, at sommerkroppen er noget du har, hver gang det er sommer

Foto: Privat

Varme sommerdage er noget de fleste længes efter gennem en lang, kold og mørk tid. Dog er det at vise sig i badetøj, noget mange gruer for grundet usikkerhed over eget udseende. Og det er ikke kun de unge, der oplever usikkerheden.

- Der er desværre alt for mange, i alle aldre, som gruer for at vise sig frem i badetøj, og det gælder også mændene, siger Kari Mogstad Løvendahl, læge og specialist i almen medicin og forfatter af bogen "Kroppsklemma", der handler om børn og unges usikkerheder i forhold til kroppen.

Hun tror, det er lettere sagt end gjort "bare" at hvile i sig selv, og at det kan fremstå som et urealistisk ideal at alle skal være frie og tilfredse til enhver tid.

- Det lyder jo rigtig fint, og sådan skulle det også gerne være. Men som mennesker er vi skabt til at sammenligne os selv med andre, gøre os attraktive overfor andre og til at følge med moden og impulserne. Derfor er det et hårdt job at være i stand til at føle sig fri fra alt det omkring os. Når det er sagt, havde det været både fint og godt for mange, hvis vi er lykkelige, som vi er, siger Kari Mogstad Løvendahl.

Nogle kæmper så meget med deres kropskomplekser, at det helt forhindrer dem i at tage på stranden.

- Det at tage på stranden med nogen man er tryg ved og vælge et sted med få mennesker, kan være en fin start, siger Mogstad som også påpeger at det er arbejdet med egen tankegang over tid, der hjælper.

Kropspositivster tager ansvar

Mens de sociale medier flyder over med mere eller mindre redigerede kroppen, der daser på stranden, findes der heldigvis kvinder som byder på noget andet og langt mere opløftende.

Wilde Siem er en af dem. Hun deler billeder på Instagram under navnet happykropp og ønsker at få flere til at slappe af i deres kroppe.

- Jeg startede ”happykropp”, fordi jeg selv fik det så meget bedre, når jeg blev eksponeret for forskellige, uretuscherede kroppe på de sociale medier. Kropspositivismen og aktivismen blev startet af tykke, sorte kvinder, og de ændrede mit liv til det bedre. Det er desværre ikke så mange norske profiler, så efter et par år startede jeg min egen. Og vi har stadig brug for flere, siger Wilde Siem.

Hendes bedste tips til en mere afslappet sommer - også i badetøj - er blandt andet at forsøge at ignorer tankerne om, hvad andre synes. Og købe akkurat så mange badedragter du har lyst til.

- Jeg køber farverige badedragter hele året og glæder mig altid til at bruge dem. Jeg stopper aldrig med at købe badetøj, og jeg køber også nyt tøj med det samme, når noget ikke passer længere.

Hun mener, at pænt tøj både er vigtigt for at have det godt og for at føle sig som en del af samfundet.

- Husk at stranden er for alle, og at der er plads til alle kropstyper. Og sommerkroppen er noget, du har, hver gang det bliver sommer, siger Wilde.

Når vi spørger om råd til, hvordan vi kan få det bedre, råder hun os til alt fra at stoppe med at joke om sine deller til at sige til venner og familie, at mad og krop ikke skal være et tema. Derudover anbefaler hun, at vi stopper med at følge, eller at vi "muter," influencere og venner som giver os en dårlig mavefornemmelse.

Og selv om Wilde Siem "tager jobbet" med at lægge billeder ud, som skal få os til at få det lidt bedre, ønsker hun ikke at presse andre til at gøre det samme.

- Din krop er din egen, og du behøver ikke at vise den frem, men et godt tip er at tage mange billeder af den i mange forskellige vinkler - til eget brug. Og så er det ikke tilladt at sige noget grimt om det, du ser, siger Wilde Siem, der tror, at mange af os har brug for at øve os i at se på billeder af vores egen krop.

- Men det bedste tip jeg har, for at få det bedre med sig selv, er at arbejde med sig selv. Det er dig, der styrer dine tanker, og hvad du tænker om dig selv. Hvis du kan komme til et punkt, hvor andres tanker om dig ikke længere er vigtige, kan du hygge dig meget mere på stranden og i livet generelt, siger hun.

Lær at være egoistisk

En anden kvinde, der bruger sociale medier til at fremme forskellige kroppe er danske Ida Rud. Hun arbejder som journalist, og du kender hende fra serierne ”Tykke Ida” og ”Idas Fede Fatcamp” på DR.

Ida har aldrig lagt fingrene imellem, hvordan det er at være tyk. Både når det er forfærdeligt, og når det er godt. Hun er blevet mere fierce gennem årene og ser ikke det dårlige i at være egoistisk, når det kommer til at være til stede på stranden.

- Et eller andet sted tænker jeg, at vi, når det kommer til os selv, vores kroppe og vores velvære, skal være egoistiske. Vi skal lære at være ligeglad med andre.

- Og det er jo enormt svært at ignorere andre, hvis vi ikke kan lide at have bikini på, det forstår jeg godt, og det er noget, man skal lære at arbejde med, men man skal lære at tage det skridtet videre og sige: ”Okay, hvorfor er det, jeg ikke er tilpas?” Og det handler jo om andres blik, fordi hvis man begynder at fokusere på, hvordan man har det: Det er varmt, og man vil gerne bade, fordi det er behageligt og kølende, så hul i de andre, siger hun.

Idas bedste tip til en tur på stranden er at spørge sig selv: ”Hvad er det værste, der kan ske?” På den måde kan turen kun blive god, fordi det værste, der kan ske, højst sandsynligt slet ikke vil ske. Og så er hun svært glad for bikini.

- Det er nemt, hvis man skal være lang tid på stranden. Der er ikke noget værre end sådan en våd badedragt, der skal af og på. Det er også enormt dejligt, hvis man skal skifte til undertøj på stranden, så er det praktisk med en bikini. Og så er der mange flere muligheder med bikini frem for badedragt. Man kan mix og matche meget mere. Og så er det smart, fordi vi alle er forskellige, så det er nemmere, hvis man er en størrelse 48 i barmen og 46 i underdel, så er der mange flere sjove muligheder.

Ikke nok med, at hun ser dejlig ud på Instagram og inspirerer flere tusinde danskere dagligt, så bruger Ida også det sociale medie som et værktøj. Hun har nemlig lært, at hun ikke ser sig selv så negativt på billeder som i spejlbilledet. Og det har hjulpet hende.

- Jeg opfordrer alle folk til at tage mange billeder af dem selv. Mange kropsbilleder. Og få andre folk til at tage dem. Det kan også være rigtigt svært, fordi man er meget hurtig til at kigge på de dårlige ting, men hvis man prøver at træde et skridt tilbage og tænke objektivt og kigge på det, der er pænt på den her krop, så bliver det meget lettere.

Til slut har Ida kun at sige:

- Gør, hvad der er mest behageligt for dig - og er det ikke at tage den bikini på og hoppe i vandet?

Måske kan kroppen blive lidt mindre vigtig?

En anden kvinde, som bruger sociale medier til at sætte fokus på kvindekroppe i alle faconer, er Camilla Lorentzen, som er uddannet personlig træner. På Instagram blev hun kendt for at bruge hashtagget #fitnok, for at understrege, at man er god nok, som man er.

- Mine bedste tips for en dejlig sommer, med så lidt fokus på kroppen som muligt, er blandt andet at rydde ud i klædeskabet, siger Camilla Lorentzen.

- Smid tøj, bikinier og badedragter ud som passede for femten år siden. Kroppen forandrer sig gennem livet, og det at bruge tid og engergi på at tænke, at man burde-skulle-kunne være, som man var for nogle år siden, vil ikke føre noget godt med sig.

- Forsøg at udfordre dig selv lidt, men husk at det vigtigste er, at du skal have det godt, siger Camilla Lorentzen, og understreger, ligesom Wilde Siem, vigtigheden af flot badetøj.

På Instagram har hun flere gange skrevet, at det at dele sådan nogle billeder ikke er let for hende, men at det netop er derfor, hun gør det.

Camilla Lorentzen tror, mange ønsker at have det bedre med sig selv, men at idealet om at elske sig selv fra top til tå, kan fremstå som uopnåeligt for de fleste.

- Du behøver ikke at se på dine deller med et forelsket blik. Jeg tror, vi hellere bør minde os selv om, at det ikke er så forbandet vigtigt, hvordan kroppen ser ud. Selvfølgelig hænger det lidt her og der, men skal du lade det stoppe dig fra at have en god sommer? Skal du lade det stoppe dig fra at gøre de ting, du har lyst til? Jeg håber, at svaret er nej, og at du stille og roligt, men sikkert tør at udfordre dig selv lidt. Målet er, at du skal komme til det punkt, hvor du trives i den krop, du har, siger Camilla Lorentzen.

”Nu gør jeg det fandeme”

Der er heldigvis kommet mere diversitet, når det kommer til bikinikroppe på Instagram. Og det har Dorthe Kandi, mediechef for Alle Kvindeliv, herunder femina, bidraget til.

På hendes Instagram-konto Curvy_Kandi poster hun det ene inspirerende badebillede efter det andet. Men hun havde faktisk ikke en bikini indtil for små 10 år siden.

- Jeg startede med at bruge bikini som en form for protest. For mange år siden var der en artikel om, at kvinder over 40 ikke skulle gå med bikini. Jeg var over 40 og tyk og tænkte bare: ”Nu gør jeg det fandeme”. Jeg havde ikke nogen bikini dengang, jeg havde badedragter, men så gik jeg ud og købte en bikini. I år har jeg kun haft badedragt på én gang, fordi alle mine bikinier var helt våde, siger Dorthe Kandi.

- Det blev en hel proces, hvor jeg først tog bikinien på for at svare igen mod artiklen, til at jeg nu for det første synes, at det er meget rarere at have bikini på. Og så har jeg oplevet, at der er så få med min krop, der går med bikini. Der er heldigvis kommet flere til, og det er blevet helt frigørende. Når jeg er nede på havnefronten for at bade, så kan jeg se, at der også er mange yngre kvinder, og der vil jeg gerne vise, at man ikke behøver have en eller anden idealkrop for at have en bikini. Det er da fedt, og det gør mig selv mere fri.

Dorthe Kandis bedste råd til en tur på stranden er at slippe tankerne - både om dig selv og andre.

- Det behøver ikke altid være negativt, når nogen sender et blik. Det har jeg lært gennem en kommentar på Instagram, hvor hende, der skrev, havde følt, at der blev kigget ned på hende, men efter noget tid, kom personen hen og spurgte, hvor hun havde fået den bikini fra - og hvis det er negativt, så er det noget, der er i deres hoved.

Kropsaktivisme har gjort hende bevidst om, hvor meget hun har begrænset sig selv før. Det gør hun blandt andet op med på sin Instagram-konto.

- Jeg poster billeder på Instagram for at vise andre, at det er okay, man er her. Og det gør mig glad, at andre kan bruge det til noget. Og så er det et tegn på livsglæde. Det er ikke bare et kropspositivistisk projekt, det er også bare et tegn på, at jeg har det godt, siger hun.

Stop den negative selvsnak

Gisella Franscisca arbejder som detailchef for Mac Cosmetics, og så er hun stylist, model og influencer. Hun har over 20.000 følgere på Instagram, hvor hun blandt andet deler modetips for alle med former og personlige tekster om selvværd, kropsidealer og "de andres blikke."

Hun tror, at det er lettere sagt end gjort at føle sig helt fri fra alt, der hedder usikkerheder.

- At stoppe med at lytte til usikkerheden og negativiteten i os selv, kræver meget arbejde, siger Gisella Franscisca.

Selv er hun bevidst om hendes egne tanker, og hun blokerer selvsnak, når det dukker op.

- Det hjælper også at have et fællesskab, som virkelig forstår dig. Nogen gange er internetmiljøet tryggere end i det virkelige liv, og det kan være godt at dele med andre, mener hun.

Hun anbefaler, at man tanker op med alt det, der gør dig glad, som godt læsestof, dejlig musik og gerne flere sæt badetøj.

- Tænk på, hvor kort sommeren er, og hvor dejlig solen føles på huden, siger Gisella Franscisca, der ligesom de andre mener, at sol og sommer er for alle.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på KK.no.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også