Hvem bestemmer over din krop?
Foto: Amnesty
Hvem bestemmer, hvem du skal leve dit liv med, hvornår du vil ha' børn, og hvor mange du vil ha'? Om du må gå til lægen, om du må vælge en abort, og om du vil ha' fødselshjælp eller adgang til prævention? Ja, det gør du selvfølgelig selv.
Det vil Amnesty
Amnesty International arbejder for at ændre abort-lovgivningen:
• Voldtægtsofre skal have ret til en abort
• Kvindens liv - og helbred - skal vægtes højere end fosterets
• Kvinden skal have ret til abort, hvis barnet ikke kan overleve
MY Body My Rights - hjælp kvinderne
Dét valg er der masser af kvinder verden over, der ikke har, og nu sætter Amnestys kampagne MY BODY MY RIGHTS fokus på kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder for at forhindre de massive krænkelser, der finder sted over hele verden, hvor millioner af kvinder må finde sig at blive bestemt over. Af manden, familien eller af samfundet.
Kvinder krænkes - lige i nærheden
Og det ser skidt ud 'derude'. Amnestys kampagne har valgt at sætte særligt fokus på fem lande/regioner, hvor kvinders rettigheder krænkes, of vi behøver desværre ikke så langt væk for at opleve urimelighederne.
Irland abort-(Grundlov
I Irland er abort f.eks. ulovlig. Så ulovlig, at det kan koste både kvinden og den læge, der udfører indgrebet, op til fjorten års fængsel. Kun hvis det kan bevises, at dit liv er i yderste fare, er en abort mulig, siger Irlands grundlov. Så bliver man gravid som følge af en voldtægt, er en abort ikke et valg, kvinden kan træffe. En undersøgelse viser, at 3982 kvinder i 2012 tog til England eller Wales for at få en lovlig abort.
MY BODY MY RIGHTS
Kampagnen fokuserer på fem menneskerettigheder:
Retten til selv at bestemme om - og hvornår - du vil have børn
Retten til selv at vælge din partner
Retten til at få seksualoplysning
Retten til fødsels- og lægehjælp og adgang til prævention
Retten til et liv uden voldtægt og seksuelle overgreb
El Salvadors regering nægter abort
I El Salvador ser det mindst lige så alvorligt ud. Selv i tilfælde af incest eller voldtægt nægter regeringen at tillade kvinder en abort, og lægerne tør heller ikke udføre den af frygt for fængselsstraf. Landets teenagepiger står for næsten 30% af alle fødsler, og abortforbuddet er så striks, at fosterets liv vægtes over moderens.
Nordafrikas voldtægter
I Marokko bliver over hundrede kvinder om dagen voldtaget. Tendensen er den samme i nabolandene Algeriet og Tunesien, hvor den forstærkes af landenes love, der blandt andet giver voldtægtsforbrydere mulighed for at undgå straf, hvis de efterfølgende gifter sig med offeret.
Hvad kan du gøre?
Amnesty indsamler underskrifter og de har brug for din, så de kan presse FN's medlemslande til at fortsætte kampen for alle kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder.
SKRIV UNDER NU
http://www.amnesty.dk/side/my-body-my-rights
Nepals kvinder misbruges
Mange kvinder i Nepal udsættes for vold og voldtages af deres partner. De bliver mødre, mens de endnu selv er børn og bliver tvunget til at udføre hårdt fysisk arbejde lige efter fødslen. 74 % af pigerne i Nepal har født deres første barn inden de fylder 19 år.
Burkina Faso
I Burkina Faso nægtes kvinder og piger information om seksualitet og reproduktion. Det er tabuiseret og skamfuldt at tale åbent om sex, og kvinder får derfor ikke den nødvendige information til at kunne træffe oplyste valg. I mange områder er der desuden ikke adgang til professionelle sundhedsydelser, hvilket kan have katastrofale konsekvenser for gravide kvinder. Amnesty kæmper for, at disse kvinder får bedre adgang til undervisning og prævention.
Kæmp for kvinderne - Læs mere om kampagnen: www.amnesty.dk/mybodymyrights
Rigtig god kampdag!