Ida fik nok af grimme tilråb
Grimme, nedladende tilråb, der kommenterede Ida Ruds krop og størrelse, fik den 34årige freelancejournalist og musiker til at fare til tasterne, tilskyndet af sin redaktør på Politiken – og hendes aviskronik fra 8. oktober, "Min sjæl bliver hakket i stykker, når fremmede råber "fede kælling", er allerede blevet delt flere hundrede gange og har fået langt mere end tusind likes.
Opmærksomheden er kommet helt bag på Ida Rud, og hun er glad for, at hendes budskab er kommet ud - for det er et vigtigt et.
Læs også: Sådan gør du din (og andres) dag meget bedre
Jeg er ikke lavet af teflon
"Tal dog pænt til hinanden. Jeg forstår ikke, hvorfor nogle har brug for at råbe grimt til mig om min krop og min størrelse. Jeg blev mobbet som barn, men tænkte, det ville være overstået her som voksen, hvor folk burde have lært at opføre sig ordentligt. For selvom jeg prøver at huske på, at det ikke handler om mig, så ER det jo mig, der må høre på det. Og jeg har desværre ikke et lag af teflon, så jeg bliver såret og ked af det, når der f.eks. bliver råbt efter mig, at cyklen nok snart braser sammen, eller den værste: At jeg burde gå hjem og dø."
Ida oplever ofte at blive tiltalt i ubehagelige vendinger, dog særligt fredag aften, når der også er alkohol i blodet på folk, og det er oftest unge mænd, der står bag de verbale overfald.
Hvorfor gør de det?
Men hvis Ida kunne konfrontere mændene, ville det ikke være i form af en sviner, men for at stille dem det simple spørgsmål: ”Hvorfor gør I det?”
"Jeg tror virkelig ikke, de tænker over, hvor ondt det føles indeni. Og selvom det har været overvældende at komme så meget i fokus, så håber jeg, det kan få folk til at tænke over, hvordan de taler til andre. At de rent faktisk rammer et menneske af kød og blod."
Grænsen er nedbrudt for, hvad man siger
Kultursociolog Emilia van Hauen har også læst kronikken, og kan kun tage afstand fra de oplevelser, Ida har haft.
"Hun er jo absolut ikke den eneste, der oplever dette, og den hårde tone er blevet langt værre de sidste 5-10 år. De sociale medier har nedbrudt grænsen for, hvad nogle desværre føler, at de kan tillade sig at sige – og denne tendens er taget med ud i det virkelige rum. Der går desværre også køn i den, for man hører aldrig om mænd, der bliver tiltalt på samme måde af kvinder. Mænd er bare ikke på samme måde byttedyr, som kvinder til alle tider har været."
Læs også: Body-shaming: Plus-size-blogger giver genialt svar på tiltale
Kvindeshaming
"Vi er ude i ”kvinde-shaming”, og det er jo et rystende bevis på, at nogle mænd åbenbart sidder fast i den primitive tankegang, at kvinder og deres kroppe udelukkende er til for at tilfredsstille mandens behov. Det er også et udtryk for det skift i værdierne, vi har oplevet med velfærdssamfundet: I dag dominerer rettighedskulturen over pligtkulturen. Måske er det med til at de unge mænd tænker, at de har ret til at ytre deres grove mening."