Illona beder for at mærke sig selv: "Da jeg skulle føde, var det, som om jeg fik superkræfter"
Foto: Heidi Maxmilling
Pulsen falder med det samme, når man er i selskab med yogalærer Illona Marquard.
Cafeen, vi sidder på, er ellers præget af hektisk morgenstemning – travle københavnere skal lige nå en hurtig kop morgenkaffe, inden dagen for alvor går i gang.
Der tjekkes mails på telefonerne, musikken er høj, og en tjener taber nogle tallerkener på gulvet. Men ud fra Ilona stråler en stemning af ro og nærvær.
– Måden, vi er i verden på, handler ikke kun om de fysiske omstændigheder – men om måden, vi er tilstede i omstændighederne på. Jeg øver mig i at træde ind i en tilstand af kærlighed og forbundethed mange gange om dagen.
- Engang var det sådan, at jeg stod tidligt op hver morgen for at meditere og dyrke yoga, men nu er jeg mor til to små børn, så den tid er forbi, griner Illona Marquard.
– Nu er min daglige meditation på et hvilket som helt tidspunkt af døgnet, hvor det lige passer.
Bønnen som en længsel
Hun sætter sig i lotusstilling på cafébænken. Rygsækken ved siden af hende er pakket med yogatøj, for efter vores interview skal hun ud og undervise i sit faste yogacenter, Yoga Vesterbro.
– Jeg har praktiseret yoga og meditation i 15 år og har boet og rejst meget i Indien. Og jeg underviser især i de meditative former for yoga, der handler om at arbejde med kroppen og sindet på samme tid, fortæller Illona Marquard.
Hvordan kommer bønnen ind i billedet?
– Bønnen opstår for det meste, når jeg har bragt mig selv i en tilstand af nærvær efter en meditation eller en yogapraksis. Så sidder jeg og mærker lidt ind i den tilstand af åbenhed og forbundethed, som de fysiske øvelser har givet mig. Og det er både en forbundethed med verden udenfor – og med mine egne ønsker og drømme, forklarer Illona Marquard.
Illona Marquard
36 år, er uddannet cand. mag og yogalærer, mor til to drenge.
Underviser i meditativ yoga og gravid- og efterfødselsyoga privat, i Yoga Vesterbro og på online-tjenesten yogastream.
Hvad mener du med "hjerteting"?
– Bønnen handler for mig om at fornemme alt det, der rører sig i og strømmer fra hjertet. Og det, jeg godt kan lide ved yoga er, at det er oplevelsesbaseret. Yoga er et holistisk system, hvor man arbejder med at balancere den fysiske krop og dens energikanaler, så energien begynder at strømme mere frit, siger Illona Marquard og strækker armene ud til siden.
LÆS OGSÅ: 10 tips til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen
– Hvis du laver denne her øvelse i fem minutter, så vil der strømme blod til hjerteområdet, og det vil føre til et skift i din fysiske tilstand – og ofte også i din mentale tilstand, så du kan få ro på tankerne og lade bønnen opstå fra et centreret og nærværende sted.
Men hvor sender du så bønnen hen – er der en modtager?
– Ja, jeg sender min bøn ud i universet, i retning af alt det, som på forunderlig vis eksisterer. Jeg ser ikke mig selv som religiøs, for jeg tror ikke på de formuleringer af Gud, som mennesket har skabt.
- Men jeg ser mig selv som spirituel – for jeg tror på, at der findes en kærlig intelligens i verden, som vi kan forbinde os med i blandt andet meditation og bøn.
Mantra mod kolik
Om halsen har Illona Marquard en kæde af brunlige perler – en bønnekæde, som både i yogaverden og i islam bruges til at holde styr på antallet af bønner eller mantraer.
– Kæden her kaldes en mala, og man siger, at de brune perler holder på energien. Der er 108 perler i alt, så man kan bruge den til at tælle mantraer. Det gør jeg nu ikke – jeg bruger den mere til at minde mig selv om den meditative tilstand, jeg gerne vil være i, fortæller Illona Marquard.
Bruger du selv mantraer?
– Ja, jeg bruger ofte mantra som en måde at meditere på gennem sang. Min ældste søn havde kolik, og i de første fire måneder skreg han, så mit nervesystem blev helt tyndslidt. Jeg stod og vuggede ham i en bæresele – og så begyndte jeg at bruge et mantra, hvor man synger eller reciterer det samme ord igen og igen. Og det endte med, at både jeg selv og min søn fandt ro i mantraet, fortæller Illona Marquard.
Hvad gør det ved dig at meditere og bede?
– Det gør mig mere glad og mindre stresset. Selvfølgelig kan jeg også blive stresset og skidesur eller tage mig selv i at sidde og kigge på min Instagram-profil, smiler Illona Marquard.
LÆS OGSÅ: Yoga: 10 former du skal kende
– Men jeg øver mig i at "falde ind" i mig selv og mærke den kærlighed og forbundethed, som jo ikke bare opstår ved bøn og meditation – men også, når man dufter til sin babys hår eller når man er forelsket. Og jeg kan mærke, at mine omgivelser reagerer på en anden måde, når jeg er i denne tilstand. Man får lidt flere smil tilbage.
Oplever du også at få svar, når du henvender dig til universet?
– Ja. Hvis der er nogle ting, der er svære i mit liv, eller nogle ting, jeg ikke kan forandre – så sender jeg en bøn ud om, at jeg må være stærk, kærlig og fokuseret igennem det her svære, jeg står i, siger Illona Marquard og holder en lille pause.
– Da jeg skulle føde mit andet barn hjemme på stuegulvet, oplevede jeg noget virkelig flippet. I hinduismen findes en masse forskellige gudinder, som alle er aspekter af Shakti, som er universets feminine energi. En af gudinderne hedder Kali, og er en sort eller mørkeblå gudinde med tungen hængende ud af halsen og langt vildt hår. Jeg har en plakat af Kali hængende i min stue, og da jeg skulle føde min søn, lå jeg i et stort fødekar midt på gulvet.
- Da veerne begyndte at blive rigtig intense, og min dreng skulle rotere gennem bækkenet, kiggede jeg op på plakaten og bad: "Kali, hjælp mig med at få mit barn ud i verden." Og så fik jeg en oplevelse af, at hele rummet blev oplyst af det smukkeste gulligt-orange lys – og det var, som om jeg fik superkræfter til at føde mit barn, fortæller Illona Marquard og tilføjer:
– Det var en konkret oplevelse af at bede og få hjælp, og det føltes meget stærkt og ægte. Så oplevelser som denne har gjort mig overbevist om, at verden indeholder mere end det, vi kan opfatte med vores hverdagsbevidsthed.