Kloge kvinders guide til investering i krisetid
Foto: Colourbox
Fem fantastiske finansråd
Brug din sunde fornuft, og spørg dig selv, før du køber, om det er "nice to have" eller "need to have". Det råd kan i øvrigt overføres til næsten alt.
Banken er stadig en god løsning. Hvis du skal bruge pengene i morgen - eller snart - så sæt dem i banken. Det får du mest ud af.
Spred dine aktiver. Sæt aldrig alle pengene på én hest, men sørg for at have mange skibe i søen. Sæt ca. 30 % i fast ejendom og resten i en god blanding af aktier og obligationer afhængig af dit ønske om risiko. Så er du godt dækket ind, uanset hvad der sker.
Prioritér. Livet er fuldt af prioriteringer, og der er kun én, der har ansvaret: Dig.
Vær bevidst om dine egne kompetencer til at tage beslutningerne. Hvis de ikke rækker, så søg hjælp hos nogen, du har tillid til, og som du finder kompetent.
Det var fede tider dengang i de tidlige 0'ere. Friværdien voksede, vi rejste til eksotiske steder - eller hele verden rundt. Og aldrig har vi væltet os i flere forbrugsgoder, designermøbler og ditto tøj, sko og tasker. Pengene sad løst, og vi bekymrede os ikke for, om der ville være nok i morgen eller næste år. Flere og flere private begyndte at handle med aktier. Også kvinder, som traditionelt ikke har gjort ret meget i den slags. Og vi var gode til det, viste det sig. Men så kom 2008.
Finansieringsekspert Kim Valentin og økonomisk rådgiver Susanne Arvad, giver dig her en guide til, hvordan du bærer dig ad med at tænke klogt med pengene, så de kan vokse for dig.
Hvad gør du, hvis…
... din bolig er raslet ned i værdi, så du (næsten) er teknisk insolvent?
"Tager det roligt. I starten af finanskrisen var der alt for mange som var afventende, men ad flere omgange undervejs har vi set rigtig mange panikløsninger. Flere har været nødsaget til at sælge ud af deres ejendomme med så store tab, at det er helt umuligt at indhente det - selv hvis de skulle blive 120 år gamle! Vi har flere kunder, over for hvem banken har krævet et salg, men dér har vi formået, især på ejendomsområdet, at lave en bedre løsning for kunderne med f.eks. udlejning. Man skal jo hele tiden huske på, at man først har tabt, når man realiserer tabet - og ikke fordi markedet flytter sig!"
Susanne Arvad
... du ikke ved, hvornår tidspunktet er rigtigt til at købe aktier?
"Problemet er, at man aldrig ved, hvornår prisen er i bund. Det kan godt være, den er meget lav i dag. Men måske bliver den lavere i morgen. Generelt er det bedst at købe på forskellige tidspunkter og sprede sine investeringer. For der findes ikke sikre tidspunkter med garanti for, at kurserne ikke ændrer sig. Men en god spredning giver det bedste afkast over tid."
Kim Valentin
... du sidder med en masse aktier, der bare bliver ved med at rasle ned?
"Lader være med at gå i panik og sælge dem alle sammen på én gang. Hvis fundamentet for investeringerne har været korrekt, og risikoprofilen er intakt, så må aktieporteføljen fortsat være korrekt. Der kan naturligvis være undtagelser, hvor en bestemt virksomhed, et bestemt land/område eller en branche eller éns egen situation er ændret så meget, at man bør handle. Det vigtigste er, at man forholder sig til situationen og muligheden for, at vi ikke har set bunden endnu."
Susanne Arvad
... du ikke ved, hvor du skal "opbevare" dine penge?
"Der findes ingen sikre brancher. Der er gode tider for forskellige brancher. F.eks. er prisen på guld lige nu meget høj. Men det betyder ikke, at den bliver ved med at være det. Den sikreste måde at opbevare dine penge på er paradoksalt nok ved at sætte dem i banken, for bankerne har en relativt høj indlånsrente for tiden og statsgaranti op til 100.000 euro - men det er jo heller ikke mere sikkert end staten!"
Kim Valentin
... du ikke ved, hvad du skal investere i?
"Det kan godt være, det står stille i Europa og USA. Men sådan er det ikke alle steder. Særlig i BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) er der voldsomt gang i væksten, og det kan være fristende at investere i de nye markeder. Hovedtendensen er, at væksten vil være størst i de lande, og derfor vil vi også se flere, der investerer dér. Problemet er bare, at heller ikke de er sikre. Så det kommer an på, hvor risikovillig man er, og hvor meget man tør satse. Det er under ingen omstændigheder en god idé at sætte hele sin opsparing på de nye markeder - men for nogle kan det være fint at sætte en del af sine penge dér. Igen er spredning nøgleordet!"
Kim Valentin
... du ikke ved, hvad du skal stille op med det betændte boligmarked? "
Boliginvesteringer er altid risikofyldte. Men det kan godt være en god idé at benytte lavkonjunkturen til at investere. Problemet er bare, at vi reelt ikke ved, om priserne er lave lige nu. Vi ved bare, at de er lavere end i 2006. Set med sælgers øjne skal man undgå salg, hvis man ikke kan få en rimelig pris for sin ejendom. For køber kan det naturligvis være modsat. Nogle vælger at investere i sommerhus i Danmark. Det kan være en udmærket idé, hvis man har tænkt sig selv at bruge det jævnligt - men man skal ikke gøre det for at tjene penge. Men påtænker man at flytte til udlandet, når man bliver ældre, så er det et godt tidspunkt at købe på - især i Sydeuropa og USA, hvor priserne er meget lave."
Susanne Arvad