Kom stærkt ud af en fyring
Foto: Anne Kring
Når vi bliver fyret, mister vi ikke kun vores job. Vi mister også vores økonomiske sikkerhed og det sociale netværk, som vores kolleger har udgjort - og ikke mindst en meget væsentlig del af vores identitet.
- Noget af det første, vi spørger hinanden om, når vi møder nye mennesker, er: "Nå, men hvad laver du så?" Og hvis man så svarer, at man er arbejdsløs, bliver der let pinlig tavshed. Folk ved ikke, hvad de skal sige, for det er omgærdet med stor berøringsangst ikke at have et arbejde. Når man har et arbejde, er man en af dem, der løfter samfundet. Man har en plads, og det giver en form for anerkendelse, stort set ligegyldigt hvilket job det er, forklarer coach Pernille Filtenborg Dinesen.
Hun har specialiseret sig i at hjælpe mennesker med at finde deres livsvej og få det bedste ud af deres kompetencer. Og hun oplever, at mennesker, der bliver fyret, ofte oplever det som et meget hårdt slag. Også selv om vi lever i en tid, hvor rigtig mange mister deres job.
- Det er svært for de fleste ikke at tage det som en personlig afvisning. De oplever, at de ikke er uundværlige, og føler sig alene og uden for fællesskabet. Derfor reagerer de også ofte med følelsen af, at hele verden er imod dem, og de spørger: "Hvorfor mig?" Den umiddelbare reaktion på en fyring er chok og målløshed - og derefter apati.
En velsignelse i forklædning
Man lukker sig inde og håber på, det går over. Men en uge senere er der stadig ikke noget at stå op til. Så begynder selvbebrejdelserne og følelsen af uretfærdighed at tage over, og herfra kan man vælge én af to veje.
- Enten kan man blive siddende i frustrationen, eller man kan begynde at handle. Helt lavpraktisk begynde at finde ud af, hvilke muligheder man har. Snakke med banken, a-kassen og fagforeningen. Opdatere sit cv - måske med hjælp fra én, der er rigtig god til den slags. Det kan være rigtig sundt at blive mindet om, hvad man rent faktisk allerede ligger inde med af kompetencer. Og det er også her, man kan begynde at overveje, hvad man egentlig allerhelst vil: Få et job i stil med det gamle eller sadle om og prøve noget helt nyt? Tage en (efter)uddannelse, blive selvstændig eller udleve en gammel drøm? siger Pernille Filtenborg Dinesen.
- Det er hårdt for alle at blive fyret, men det er også en unik mulighed for at få rystet posen og lære noget nyt om sig selv. Når vi sidder i vores trygge job, bliver vi let rutineprægede og bliver ved med at gøre, som vi plejer, uden at tænke over, om der mon kunne være andre muligheder. Så en fyring kan faktisk være en velsignelse i forklædning - én, som på lang sigt gør os stærkere og gladere, forklarer Pernille Filtenborg Dinesen.
Vend din fyring til noget positivt
Lene Espersen: Jeg kan nå at blive minister igen