Selvudvikling
8. marts 2020

Kvindernes Kampdag: Fem kvinder der gik forrest

Kvindernes Internationale Kampdag markeres verden over d. 8. marts. Herhjemme har mange danske kvinder gjort en indsats for, at livet og hverdagen for fremtidens kvinder blev en smule lettere. Her kan du læse om fem stærke danske kvinder i danmarkshistorien.
Af:
Natalie Zahle, Asta Nielsen, Inger Merete Nordentoft, Tine Bryld, Nina Bang

Udgivet første gang d. 8. marts 2019. Redigeret d. 8. marts 2020 - af Katja Ottosson, foto: Ritzau/Scanpix

Kvindernes Kampdag - fem kvinder, der gjorde en forskel

Natalie Zahle

Natalie Zahle

1827-1913

Med N. Zahles Skole blev Natalie Zahle en pioner inden for kvindeuddannelse i Danmark. Det var grundessensen i hendes projekt, at kvinder måtte dannes på lige vilkår med mænd. Målet var, at kvinderne skulle frigøres i samfundet ved at uddanne sig.

Nina Bang

Nina Bang

1866-1928

Nina Bang gjorde allerede som ung op med sin konservative baggrund og gik et liv indenfor socialdemokratisk politik i møde. I adskillige år arbejdede hun for partiet, og i 1924, fire år før sin død, fik hun af Thorvald Stauning tildelt titlen som landets første kvindelige minister i en regering.

LÆS OGSÅ: Derfor fik vi Kvindernes Internationale Kampdag

Tine Bryld

https://imgix.femina.dk/tine-bryld.jpg

1939-2011

En uønsket graviditet og en ulovlig abort blev starten på Tine Brylds arbejde for den fri abort. I flere år arbejdede Tine Bryld bl.a. i Dansk Kvindesamfund og Mødrehjælpen. Her var hun bl.a. med til at arrangere abortrejser til Polen, indtil den fri abort blev realiseret i 1973.

LÆS OGSÅ: Kendte kvinder om ligestilling

Asta Nielsen

https://imgix.femina.dk/asta-nielsen_0.jpg

1881-1972

Asta Nielsen kan præstere at kalde sig en af landets mest populære ledende kvinder indenfor 1910’ernes stumfilmsscene - og en af verdens første internationale filmstjerner. I Tyskland blev 70 af hendes 74 film produceret, hvorfor hun her gik under navnet Die Asta.

Inger Merete Nordentoft

https://imgix.femina.dk/inger-merete-nordentoft.jpg

1903-1960

Som nyindsat inspektør på Katrinedals Skole i København var opmærksomheden på Inger Merete Nordentoft massiv, da hun som ugift kvinde meldte ud, at hun var gravid. Men Inger stod fast på sin ret til moderskab uanset civilstand, og mod al forventning var opbakningen til Inger stor.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også