Selvudvikling
13. august 2018

Lene Beier: Du skal vide med dig selv, at du kan blive umoderne fra den ene dag til den anden

Egentlig er Lene Beier folkeskolelærer, men på blot fem år har hun etableret sig som en af danskernes foretrukne tv-værter. Men selvom hun elsker sit job, så ved hun også, at en tv-karriere ikke er for bestandig. Netop derfor skal man huske at nyde det hele ekstra meget, mens det står på.
Af: Jacob Wendt Jensen, redigeret til web
Lene Beier

Foto: Claus Peuckert

Lene Beier om at lave tv

Tv-vært Lene Beiers karriere har haft nærmest kometagtig fart på de seneste år, for danskerne elsker hendes mildt nysgerrige væsen, om så det udfolder sig i ”Landmand søger kærlighed”, ”En stor dag på godset” eller ”Beier Bygger”.

Men det stod dog slet ikke skrevet i stjernerne, at hun skulle være tv-vært.

– Jeg havde faktisk en drøm om at lave børne-tv, men det kan være svært, når man er kommet ind med fire-toget fra Skive. I stedet begyndte jeg at arbejde som lærervikar og syntes, det var mega-fedt. Og så blev jeg uddannet folkeskolelærer. Jeg har altid godt kunnet lide at sætte mig ind i noget stof og formidle det, så andre mennesker synes, det er spændende og interessant. I den retning er der ret stor lighed mellem at være skolelærer og tv-vært. Både i klasseværelset og på tv er der afregning ved kasse et. Samtidig skal man kunne lide at være sammen med mennesker, og det elsker jeg, siger Lene Beier.

Lærte at træde vande

Ikke længe efter Lene Beier blev lærer, så en veninde, at der var casting til et quiz-program på TV2 Charlie, og Beier fik jobbet sammen med tre andre værter.

– Det kørte hver formiddag og var ikke noget særligt godt program, men jeg fik mange kilometer i benene, og jeg fik et netværk. Jeg lærte også at træde vande, fordi vi ofte ventede på, at folk ringede ind. I det hele taget var det en god øvelse at tale med alle mulige mennesker uden at være forberedt, husker Lene Beier.

Efter endnu nogle år som lærer – Lene var usikker på, om hun kunne leve af tv – blev hun af Peter Tanev opfordret til at søge værtsjobbet på TV 2 Fris første flagskibsprogram, ”Frihuset”. Det kom på skærmen i 2013 og kørte i to og et halvt år med en skøn blanding af madlavning, havebrug og meget andet. Undervejs i ”Frihuset” fik Lene tilbud om at være vært på ”Landmand søger kærlighed”, og siden har hun ikke set sig tilbage. Femte sæson er netop indspillet og Lene Beier er blevet et navn, der helt selvfølgeligt er i betragtning¸ når for eksempel Billed-Bladets tv-priser skal uddeles.

LÆS OGSÅ: Lene Beier: Jeg har lært ikke at tage noget for givet

Den samme på TV

– Det er gået hurtigt, og jeg synes selv, det er lidt mærkeligt. Jobbet i ”Frihuset” faldt mig naturligt. Jeg er jo sådan en gummistøvletøs, der kan lide at få jord under neglene. Jeg nyder at være ude i naturen, og jeg er kommet meget på landet som barn og er jo nu flyttet på landet igen. Jeg ved ikke altid selv præcis, hvad jeg gør. Jeg kan bare godt lide mit arbejde, siger Lene Beier.

– Jeg blev på en måde bare rullet ind i det her med at være underholdningsvært, og jeg er den samme, når jeg er på arbejde, som når jeg har fri. Jeg skulle ikke lære en bestemt metode, som hvis jeg for eksempel skulle være nyhedsvært. Jeg får lov til at gå ind i emnerne med de spørgsmål, jeg selv måtte have. Jeg er seernes garant for, at de får svar på de spørgsmål, de formentlig selv ville stille. Og så tror jeg, de sætter pris på, at jeg godt kan lide mennesker.

Landmand søger kærlighed

Lene Beier har netop nu premiere på tredje sæson af ”En stor dag på godset”, og til september ruller den femte sæson af ”Landmand søger kærlighed” over skærmen.

I de programmer udvælges seks landmænd, der præsenteres i det første program, hvorefter kvinder fra hele landet kan melde sig som i en kontaktannonce. Derefter vælger landmanden fem kvinder, han vil møde, og derefter nærmer de sig hinanden gennem 13 programmer.

– Som vært skal du have respekt for, at det er folks rigtige liv, du piller ved. Landmændene har ofte ikke talt om deres følelser i rigtig lang tid. Derfor er det vigtigt, at man giver noget af sig selv, så de får tillid til en. Vi bruger tid på at lære hovedpersonerne at kende, og tit siger de måske ikke det, de i virkeligheden mener. Men vi hjælper dem jo, og det fede er, at de medvirkende rykker sig og får en tro på, at de kan finde kærligheden. Også selv om de måske ikke lige finder den i programmet, siger Lene Beier, der et par dage før dette interview oplevede kulminationen på en solstrålehistorie.

– Michael fra Langeland var en af de mere indadvendte i vores program. Han havde ikke haft en kæreste i 11 år og gik bare og gemte sig på sin gård. Han kunne næsten ikke se mig i øjnene, og jeg tænkte, uha, det bliver en lang sommer. Men han ville jo gerne, for han havde set, det var gået godt for flere andre tidligere. Han og Vibeke, som han mødte i vores program, er netop blevet forældre. Det er store sager.

LÆS OGSÅ: Lene Beier: Jeg bærer aldrig nag

Et eventyr, der skal nydes

Lene Beier og hendes bedre halvdel Anders, som hun kan fejre kobberbryllup med til februar, har også selv åbnet dørene for kameraet til deres hjem – eller til tilblivelsen af det. I første sæson af ”Beier Bygger” fulgte TV2 nemlig tilblivelsen af familiens nye hus i Søvang ved Dragør. Lene Beier var dog ikke vært på programmet, der mere er en dokumentarudsendelse, som hende og Anders har sagt ja til, så børnene engang kan se, hvordan deres barndomshjem er blevet til.

– Jeg braser jo ind i alle mulige andre menneskers hverdag på tv, så det ville være underligt, hvis jeg selv var meget privat. Jeg er nok ikke typisk jysk i den sammenhæng. Min mor fløj rundt og var formand for sejlklubben og alt muligt, så jeg er nærmest opvokset på en banegård. Jeg har aldrig forstået, hvorfor netop folk, der stiller sig i mediernes søgelys, fx. musikere og skuespillere insisterer på at være så private? Jeg har det sådan, at jeg er, hvor jeg er, fordi jeg godt kan lide opmærksomheden.

– Jeg har altid råbt højt og er dermed kommet i centrum, men jeg kan også af og til få lidt blues over det bagefter: ”Åh, kunne du ikke lære at holde din kæft...” Men åbenbart ikke nok til, at det stopper mig.

– Og jeg har aldrig oplevet noget negativt i forhold til at være kendt. Tværtimod. Men selvfølgelig tænker jeg nok lige lidt mere over, hvad jeg gør og ikke gør. Jeg bliver ikke spritstiv til en eller anden musikfestival. Jeg har altid tidligere sagt, at jeg gerne ville flytte på landet, så jeg kunne rende rundt i bar røv i min have, men jeg gør det sjovt nok ikke alligevel.

LÆS OGSÅ: Signe Lindkvist: Jeg prøver altid at bevare den store ja-hat

Men selv om Lene Beier generelt er meget glad for sit arbejde, kan hun godt blive nervøs:

– Før hvert eneste større job får jeg det altid lidt sådan, om de overhovedet ved, hvad de gør, dem har ansat mig? Nu har jeg været i gang i nogle år, så jeg måler mig jo også op mod sig selv. Hvad nu hvis jeg er faldet af på den? Hvad nu alt muligt? Når de tanker begynder, skal jeg lige hjem og have en snak med Anders, der kan få mig til at falde ned. Når for eksempel første episode af ”En stor dag på godset” bliver vist i tv, har jeg vanvittige premierenerver. Hvad vil familien og mine venner nu sige? Synes folk, jeg er blevet arrogant? Alt kan ske på tv, og du skal vide med dig selv, at du kan blive umoderne fra den en dag til den anden. Jeg prøver ikke at tage det så tungt. Det er eventyr og en gave, fordi det er så sjovt, men jeg ved, at det ikke er for bestandigt. En dag ringer telefonen ikke længere, og det vil da være træls. Og har man så husket at nyde det, mens det stod på?

Men Lene Beier har også en plan på længere sigt:

- Min helt store drøm er, at jeg igen kan komme til at arbejde sammen med Anders. Da vi mødte hinanden, arbejdede vi begge på en sushi-restaurant i fem år. Det var vildt fedt. Vi vil gerne have et lille Bed & Breakfast og arbejde sammen igen. Det er planen på langt sigt, når folk ikke gider glo på mig længere. Skulle jeg lave noget helt andet på tv, skulle det være sådan noget a la ”Verden ifølge Bubber”, hvor de mennesker, man mødte, var ekstreme. For mig er det interessante at forsøge at forstå, hvad der gør folk glade og kede af det. Mit job handler om at slå lyttelapperne ud og bare prøve at være til stede.

Lidt mere Lene

• Født 29. Maj, 1977 i Skive.

• Er uddannet folkeskolelærer i 2006 fra Frederiksberg Seminarium med hovedfag i historie og biologi.

• Har to drenge på 9 og 7 år, Arthur og Otto, med Anders, der er ejendomsmægler og ejendomsudvikler.

• Er af Billed-Bladet blevet kåret som Årets kvindelige underholdningsvært i både 2015 og 2017.

• Har premiere på tredje sæson af ”En stor dag på godset” i august og femte sæson af ”Landmand søger kærlighed” i september – begge på TV 2 - og ”Beyer bygger II” i foråret 2019 på TV 2 Fri.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs mere om:

Læs også