Selvudvikling
12. juli 2023

Lise Mygind blev gravid fem uger efter, hun og Peter og mødtes. Og særligt én ting kendetegner dem som par

Når man elsker sin hverdag, er ferie er ikke en længe ventet og tiltrængt flugt, synes Lise Mygind Mühlhausen, gift med skuespiller Peter Mygind – og forelsket i sine overboere, børnebørnene Hugo og Rosa.
Af: Gitte Madsen
Lise_Mygind_Mühlhausen

Foto Stine Heilmann

Hjemme hos Lise og Peter går sommerdagene sjældent i takt. I en livlig storfamilie, hvor den eneste ufravigelige sommertradition er at planlægge så lidt og opleve så meget som muligt, ved man aldrig rigtigt, hvad der kommer til at ske, og det er med vilje.

Sommerlivet leves i fuldt flor og farver i generationskollektivet nord for København. Med pool i baghaven og gæstfrit højt til loftet, når grillen tændes, og aftensmaden forvandles til et spontant poolparty for de 15-20 nærmeste. For som Lise siger, er der jo altid mad nok til en fem-ti stykker mere, når solen skinner.

– Et af mine allerbedste sommersteder er faktisk lige her i min have, som jeg elsker og nærmest betragter som en forlængelse af, hvem jeg er og gerne vil være. Vi er så heldige, at vi bor her i det fine store hus med min mor på kvisten og min store søn, svigerdatter og børnebørn på første sal og anden søn tæt på.

Lise Mygind Mühlhausen er selv vokset op med pool og tænkte, det var et smart trick at etablere én i sin egen have for at blive ”vennernes sommerambassade”.

– Jeg vil gerne være hende med haven, hvor man bare spontant dukker op, hænger ud og hygger. Jeg vidste godt, at en pool i al sin ufornuftighed er et solidt indskud på fællesskabskontoen på en varm dag på villavejen i forstaden, siger hun.

Så om sommeren er hun simpelthen bademester, og Peter er pool-passer i deres helt eget friluftsbad.

– Tænk, at vi kan holde badefest for fire generationer herhjemme. Alle beboere går bare ud i haven. Det er en kæmpe glæde for os alle sammen. Fra Hugo på tre år og til oldemor i den anden ende af det stamtræ, vi bogstaveligt talt bor i, forklarer Lise og tilføjer:

– Og så er det faktisk også praktisk, for selv om jeg elsker sommer, så hader jeg at ligge i solen, så vi holder ferie her. Peter kan marinere og gennemstege i direkte sol i timevis. Så ordner jeg imens. Fifler lidt rundt og, ja … ordner.

–Jeg kan ikke ligge der og vente på, at solen går ned. Jeg lever så godt i skyggen. Så mit favoritsommerhus er mit hjem – her, hvor jeg bor året rundt.

Arbejde med hjem, tak

At hjemmet er Lises absolutte base, blev yderligere understreget, da hun for seks år siden forlod de trygge rammer i DR efter 23 år som blandt andet journalist, vært, redaktør og senest som chefkonsulent og leder af DR Værter, hvor hun trænede flere hundrede tv-værter i alt fra "X Factor" til "TV Avisen".

I stedet blev hun stolt selvstændig i egen virksomhed. Med “firmadomicil” i privaten, så overgangen mellem arbejde og fritid meget bevidst og med vilje gik fra stress, lange dage og transport på tværs af byen til den bløde overgang mellem morgen- og skrivebord på Lises hyggelige kontor i stueetagen.

Her er hoveddøren låst, så uimodståelige små fredsforstyrrere i form af nuttede børnebørn på overetagen ikke kan snige sig ind i arbejdstiden.

Kort om Lise Mygind Mühlhausen

Født 13. april 1967.

Uddannet cand.mag. i psykologi og dansk fra RUC & Københavns Universitet i 1996 og i dag selvstændig rådgiver i personlig kommunikation.

Gift med skuespiller Peter Mygind og svigerdatter til Jytte Abildstrøm, mor til Julius og Valdemar, farmor til Rosa på 5 år og Hugo på 3 år.

Bor i generationskollektiv i Charlottenlund.

Men heldigvis er de lige ved hånden, når man som chef i egen solovirksomhed ikke sådan lige kan få et kollegialt kram ved kaffemaskinen på en gråvejrsdag. Når direktionsgang og entré er det samme, så hænger hverdagen bare godt sammen.

– At beslutte mig for at gå min egen vej og at tro på, at min faglighed og erfaring kunne bære, er noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv. Jeg arbejder både bedre, mere fokuseret, fagligt stærkere og langt gladere på langt kortere tid end før.

Lise tilrettelægger selv sit arbejde, som består af arbejde hos kunder over hele landet og i udlandet eller 1:1 sessions på hendes eget kontor.

– Det fungerer virkelig, og jeg kan passe langt bedre på mig selv og mit helbred, end da jeg arbejdede solen sort og altid var stresset. Jeg elsker mit job. Jeg træner ledere i Danmarks største virksomheder i at formidle og stå op foran et publikum eller et kamera.

– Jeg elsker at få folk til at folde sig ud og turde være der, hvor de nu engang er. Når de lander i sig selv, bliver de gode, og det er faktisk noget, man kan træne, forklarer Lise, som elsker sit job.

– Jeg er slet ikke sådan en, der sætter krydser i kalenderen og tæller ned til ferien. Jeg trives i mit arbejdsliv og altså, jeg er jo aldrig længere end 20 meter væk fra havedøren og et kram fra en lille elskling eller fra min søde mor på en regnvejrsdag. Jeg er en meget heldig chef for mig selv, og jeg ved det godt.

Barndommens ferier

Netop det at betragte familie som de nærmeste legekammerater har altid været helt logisk for Lise. Som lillesøster med to store brødre blev barndommens ferier tilbragt i familiens lille sommerhus på Stevns, nærmere betegnet i byen Lund.

– At kalde Lund for en decideret by er måske at gå i lidt for store træsko. Lund var mere sådan vejen til venstre og helt ned til havnen i T-krydset. Et lille fiskerleje, men for os unger en kæmpe legeplads.

– De voksne gav den gas og var vel en smule tørstige der i 70’erne, mens vi unger konstant havde gang i det ene projekt efter det andet. Mine somre smagte af røget makrel og hyldeblomstskærme dyppet i pandekagedej og friteret i olie.

– Det kan lyde som en episode af en Astrid Lindgren’sk skærgårdsfortælling om det gode børneliv, men sådan var det, og det har sat gode spor i mig i forhold til at bygge minder med mine børnebørn her i haven.

– Vi elsker at hente dem og smide dem på ladet af cyklen og tage på tur ud i det blå. Vi tager os god tid. Peter glæder sig til at tage dem med på ferie og give den gas i Disneyland og sådan.

– Jeg vil gerne give dem de små ting med i rygsækken. For eksempel skal vi lave min mors urtehave sammen, og det må så tage den tid, det tager, når der også skal tælles prikker på mariehønsene.

Sommer i skyggen af tv

Når man som Lise er gift med en af dansk tv’s mest elskede detektiver, nemlig Dan Sommerdahl fra TV 2’s krimiserie af samme navn, er sommerferie ikke til diskussion.

Den ligger i juli. For Peter Mygind er på optagelse i det nordsjællandske sommerland i maj, juni, august og september, og så arbejdes der stort set i døgndrift. Fra helt tidlig morgen til sen aften, hvor næste dags manuskript skal læres.

Så er det stort set kun sommer i weekenderne og i juli måned for Lise og Peter, som er helt enige om at få det bedste og det sjoveste ud af alle livets vågne timer.

Lise_Mygind_Mühlhausen

– Hvis man skal sige én ting om os som par, så er det, at vi er supersociale. Vi elsker mennesker i alle aldre, jo flere jo bedre. Vi elsker også hinanden, og Peter er mit absolutte foretrukne selskab.

– Vi elsker at boltre os i det store fællesskab, når vi for eksempel tager på Smukfest i Skanderborg hvert år i august. Vi er helt ens, hvad det angår, selv om Peter er ham der Peter Mygind, der snakker og griner med alle på tværs af pladsen, som det tager ham timer at passere. Imens er jeg hende damen, der går i forvejen med fadøllene, det store smil og de endnu større solbriller, siger Lise.

Parret mødtes som studerende i 1991, og så gik det stærkt.

– Tænk, jeg blev gravid, efter at vi havde kendt hinanden i fem uger, men vi var godt vilde med hinanden og tænkte, at så fik vi da bare et barn. Men fem uger alligevel …

Den lille families første somre foregik i Frankrig, hvor Lises forældre havde et hus.

– Vi havde ingen penge overhovedet, så de første mange år var vi der om sommeren mange uger ad gangen. Når jeg tænker på de somre i Frankrig, bliver jeg fyldt af ro, tryghed og bløde sanseminder.

– Vi cyklede hver dag, badede i floden og så Tour de France på tv. Lavendel er duften af min ungdom om sommeren. Der kom vi hvert år, og da mine forældre solgte huset, blev Grækenland, hvor vi kunne besøge min kusine og hendes græske mand, vores nye sted i årevis.

– Vi boede på det samme lillebitte familiehotel, og nogle gange var vi 45 venner og familiemedlemmer på hotellet på samme tid.

Omfavn det, der sker

Mens nogle planlægger deres ferie ned i mindste detalje og bestiller bord flere måneder i forvejen, er Lise mere til at tage sommeren, som den kommer.

– Vi har altid været gode til holdsport, kan man vist roligt sige. Alligevel søger vi også altid roen, og lyset en tidlig sommermorgen er helt magisk for mig. Uanset hvor vi er, elsker vi at starte dagen med at træne stille og roligt.

– Vi har hver vores rutine, og det handler egentligt bare om at vække kroppen og strække sig godt og grundigt. Der er det rigeligt og helt perfekt bare at være os to og tie stille lidt.

Men i løbet af dagen er det fint for Lise og Peter at tage på tur.

– Vi elsker at bruge byen om sommeren. Cykle rundt i den, hvis vi er hjemme. Tage på tur uden planer og lege ferie i København.

– Vi spiser måske en fisk i Kødbyen og drikker drinks ved kanalen på Christianshavn. København er så fin en sommeraften. Når vi cykler der gennem byen, er jeg lykkelig. Det er det, sommeren kan gøre ved en almindelig cykelsti på en hverdagsaften – sprede lykke.

Lise_Mygind_Mühlhausen

Når man som Lise både elsker at være gæst og at have gæster selv, åbner der sig mange muligheder for, hvordan og hvor en rigtig god sommerdag egentlig lander.

– Jeg er ret god til at være i nuet. Helt ærligt, uanset hvor meget vi mennesker planlægger, så er livet og sommeren jo sjældent helt perfekt, og der kan ske alt muligt uventet på godt og ondt. Så lever vi med det!

– Vi er gode til at sige: “Okay, så blev det sådan en sommer”, siger Lise og fortsætter:

– Vi har et princip, der hedder, at man skal finde gaven i lorten. Jamen, det skal man! Stort set intet er så elendigt, at man ikke kan lære et eller andet af det. Om livet, om hinanden og om sig selv.

– Regner det i månedsvis? Så fik vi fikset kælderen. Blev flyet aflyst? Så kunne vi alligevel komme til koncert. Som alle andre har vi også oplevet en hel del sygdom og almindelig elendighed.

– Men der er altså en gave i alt. Og det er vores opgave at finde den. Jeg tror grundlæggende på, at livet vil mig det godt, og at mit vigtigste formål er at gøre mit bedste for at nyde hvert sekund.

Artklen blev udgivet i SØNDAG uge 28, 2023.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også