Lola Jensen: Jeg vender negativt til positivt
Foto: Heidi Maxmiling
Som familievejleder ser man oftest på problemer. Finder ud af, hvem i familien, der gør hvad forkert, og forsøger at finde en løsning. Det gjorde Lola Jensen også i starten, da hun for 33 år siden blev uddannet. Den måde at arbejde på blev dog hurtigt erstattet af en ny. Det var nemlig ikke kun uddannelsesbeviset, der satte en milepæl i hendes liv på det tidspunkt. Det viste sig, at et arbejdsrelateret kursus gik hen og ændrede Lola som person.
– Da jeg kom hjem fra kurset, blev min mand og børn trætte af mig. De sagde ”nu er du altså ikke på kursus længere, nu kan du godt blive dig selv igen”.
Lola gik dog aldrig tilbage til ”den gamle Lola”. Hun fik nemlig øjnene op for en tankegang, som har givet hende meget mere livsglæde som menneske, fordi hun lærte at se bort fra problemer, som man ellers konstant søger i jobbet som familievejleder. Hun kalder tankegangen for reformulering, og det er en teknik, hvor man vender noget fra negativt til positivt:
– Da jeg for eksempel forleden dag skulle ned og bade tæt på, hvor jeg bor, stod der en flok håndværkere. Nå! Tænkte jeg så. Men i stedet for at blive frustreret over, at de så på, at jeg kom gående i min svigerfars alt for store morgenkåbe, som gemte på min vinterblege krop og en meget slidt badedragt indenunder, vendte jeg situationen og tænkte ”fantastisk, i dag er der livreddere på!”
LÆS OGSÅ: Hella Joof: Man må godt åbne en flaske champagne på en tirsdag
Skal omsættes
Det lyder banalt, at man blot skal vende noget negativt til positivt og på den måde få livsglæde i sin hverdag. Og faktisk er det ikke ”bare lige”.
At reformulere er nemlig en tankegang, man skal lære at omsætte til sin hverdag. Lola er blevet så øvet i den, at den i dag falder hende helt naturligt. ”Nu er jeg sådan”, som Lola konstaterer. Og det kan formentlig være årsagen til, at vi er mange, der ser på hende som en kvinde, der drysser masser af glimmer på hverdagen.
– Efter, jeg har lært at omsætte tankegangen til min hverdag, har det givet mig 94-95 procent plus i mit liv. Og det er virkelig de helt små hverdagsting, der gør noget ved livsglæden. Eksempelvis bliver mange irriteret, hvis tjeneren på en restaurant er en ungarbejder, der skænker og serverer fra den forkerte side. Hvorfor ikke hellere tænke: ”de har fået en til at være på arbejde lørdag aften trods mangel på uddannede tjenere. Det er vel nok godt. Eller hvis jeg får en sur telefondame i øret, tænker jeg ”Ej hvor er det synd for hende. Klokken er kun 11, og hun er allerede i sådan et dårligt humør. Godt, jeg ikke er gift eller i familie med hende.”
Hvem søren kan blive ved med at tænkte positivt konstant, tænker man måske. Og Lolas venner siger jævnligt ”hold da op, den motor, du kører med, den kan jo blive ved og ved”. Men det kan den ikke. Lola fortæller, at det måske kan se sådan ud, fordi hun aldrig bliver ”nede” så længe ad gangen, men kommer hurtigt op igen.
LÆS OGSÅ: Nukaka Coster-Waldau: Jeg arbejder på at elske mig selv
Vælger det positive til
På kurset lærte Lola nemlig også at bande over det negative, der ikke kan vendes til noget godt, og komme videre hurtigst muligt.
– Jeg lægger ikke dårlige ting på lager. Det lærte jeg dengang. Du har 100 procent RAM på din harddisk. Du bestemmer selv, hvilke verdensulykker, du vil tage til dig. Hvis jeg skulle følge med i hele ”Raket-Madsen-sagen” om, hvordan han behandlede den kvindelige journalist, så ville jeg ryge med ned og få det forfærdeligt. Jeg så heller ikke, da World Trade Center bragede sammen – det var rigeligt at høre om det i radioen, og jeg slukkede.
– Ved at vælge det negative aktivt fra er der automatisk mere plads til de gode ting i livet. Så skøn på mulighederne frem for umulighederne, opfordrer Lola Jensen.
– Tænk over hvordan det her kan blive godt. Og husk på, at det, du gør i dag – de til og fravalg du tager, har en indvirkning og konsekvens på den lange bane.