Selvudvikling
10. juni 2009

Lyver du også?

Det med at sige sandheden for enhver pris gælder ikke for alle kvinder. Faktisk gælder det for de færreste. Undersøgelser har for længst dokumenteret, at kvinder rask væk i gennemsnit lyver flere gange om dagen, og de fleste nok kunne nikke genkendende til et begreb som »en lille hvid løgn«. Enten fra sig selv eller omgangskredsen – eller begge dele.
Af: Karite Lind Bejer
https://imgix.femina.dk/media/c245a58128fe42f0b80fe06caa061db3.jpg

Foto: Shutterstock

Ja, for hvad er det nu lige, man siger, når veninden med et strålende ansigtsudtryk spørger, om man kan lide hendes splinternye frisure, kjole eller sofa?

Hvad prioriterer man højest: Venindens glæde og velvære eller moralen om altid at sige sandheden, når man bliver spurgt? Og er sandhed overhovedet at sige sin fulde mening til enhver tid?

Generelt vælger mange kvinder den første mulighed, for i sådan en situation rangerer det for de fleste højere at sørge for, at veninden har det godt.

Etisk forsvarligt at lyve

Coach og erhvervspsykolog Charlotte Skeel er via sit arbejde stødt på løgnen i mange afskygninger, og hun mener, det er fælles for både mænd og kvinder, at løgn godt kan indgå i hverdagen under mere eller mindre specielle omstændigheder. Men for kvinderne handler det at stikke en lille hvid løgn meget ofte om at skabe eller bevare den gode stemning og den gode relation.

- Generelt kan man sige, at kvinder lyver for at behage, mens mænd lyver for at opnå noget. Kvinder lyver for at undgå at skabe konflikter, konfrontationer eller for ikke at såre andre. Men kvinder kan også lyve for at dække over deres egne fejltrin, og de løgne bunder snarere i usikkerhed.

Den hvide løgn er en klasse for sig

Når den hvide løgn i visse tilfælde kan forsvares som etisk og forståelig i sammenhængen, skal det ikke forstås sådan, at Charlotte Skeel mener, at alle mulige andre typer løgn også kan være moralsk forsvarlige. Den lille hvide løgn er i en klasse for sig, men der kommer nogle helt andre ting på spil, når det handler om andre typer løgn.

Og heller ikke her kan kvinder sige sig fri for at være på banen. - I erhvervslivet ser jeg gang på gang løgne, lige fra jobsamtaler til coaching, hvor folk for eksempel ikke vil erkende deres svagheder.

Dårligt selvværd

I øvrigt er hun ikke sikker på, at kvinder lyver mere end mænd - hun tror, det handler om, at mænd og kvinder lyver om forskellige ting. Mens kvinder har ry for ikke at sælge sig selv godt nok til jobsamtaler, så kan mænd finde på at digte nogle ekstra erfaringer eller kurser på CV'et. Eller de kan skrue meget kraftigt op for deres økonomiske velstand og personlige succes i det hele taget, når de er i byen og prøver at komme i kontakt med en tiltrækkende kvinde. Kort sagt at lyve.

Ser man bort fra den hvide løgn, mener Charlotte Skeel, at både kvinder og mænds større løgne ofte handler om dårligt selvværd. Hvis en kvinde føler, at hun ikke er god nok, som den hun er, så falder hun nemmere for fristelsen til at digte nogle ekstra boller på suppen for at gøre den værd at spise.


Besvar de 10 spørgsmål, tæl dine point sammen og tjek, hvordan din lyvemoral er. Du tilrådes at være helt ærlig, når du svarer!

1. Hvad er "en løgn" for dig?

- Det er for eksempel at sige, at min venindes kjole er pæn, selv om jeg ikke synes, den er det. Hvilket jeg heller ikke ville sige i det tilfælde. 3. point

- Det er noget, der med jævne mellemrum er nødvendigt for at få tingene til at glide lidt nemmere i hverdagen. 1 point.

- Det er at lyve om noget, der kan få uheldige konsekvenser for mig selv eller andre. 2 point.

2. Hvad mener du om at stikke en lille hvid løgn?

- Det er uskyldigt, når det drejer sig om småting. 1 point.

- Det er forkert, og man skal ikke gøre det. 3 point.

- Det afhænger af situationen, man befinder sig i. Det kan godt være okay. 2 point.

3. Du bliver inviteret med til en begivenhed, du ikke har lyst til at deltage i. Hvad gør du?

- Jeg siger det, som det er. 3 point.

- Jeg opfinder på stedet et andet arrangement, jeg skal til, og bruger det som undskyldning for ikke at kunne komme.
1 point.

- Jeg nøjes med at sige, at det kan jeg desværre ikke være med til. 2 point.

4. Din chef konfronterer dig med, at du ikke har udført en opgave på den måde, I aftalte, og spørger til årsagen. Hvordan reagerer du?

- Jeg omformulerer måske sandheden en anelse, så jeg kommer til at stå i et bedre lys. 2 point.

- Jeg forklarer årsagen uden hverken at lægge til eller trække fra. 3 point.

- Selv om sandheden er, at jeg har begået en fejl, fremtryller jeg en anden forklaring. 1 point.

5. Et barn i familien spørger dig foran andre voksne, hvordan man får børn. Hvad svarer du?

- I mit svar tager jeg hensyn til, at jeg taler til et barn, men jeg forklarer på en eller anden måde realiteterne. 3 point.

- Jeg omskriver realiteterne næsten til uigenkendelighed.
1 point.

- Jeg omskriver realiteterne noget, men ikke til uigenkendelighed. 2 point.

6. Din mand har inviteret dig ud på en fin restaurant og spørger nu, hvad du synes om middagen? Sandheden er, at du ikke kunne lide to ud af tre retter. Hvad siger du til ham?

-­ Jeg skynder mig at tale om den af retterne, jeg godt kunne lide, og undgår at kommentere de andre. 2 point.

- Jeg siger, at det smagte vidunderligt. 1 point.

- Jeg forklarer, hvorfor jeg ikke syntes om de to af retterne og roser kun den, jeg kunne lide. 3 point.

7. Din mand tager initiativ til sex, men du har ikke lyst. Hvad nu?

- Jeg skynder mig at begynde at fortælle om noget meget vigtigt, der skete i dag, eller noget om børnene og undgår at lyve. Hvis han ikke fanger budskabet, gaber jeg og siger, at jeg er så træt. 2 point.

- Jeg siger, at jeg har hovedpine, ondt i ryggen eller et tredje sted. 1 point.

- Jeg siger, på en mere eller mindre nænsom måde, at jeg ikke har lyst til sex i aften. 3 point.

8. Din svigermor spørger, om du er glad for den uldne hue, hun lige har købt og foræret dig i fødselsdagsgave. Du kan helt sikkert ikke lide den. Hvad svarer du?

- Jeg siger venligt, at det ikke lige er min stil, så jeg nok vil bytte den til noget andet. 3 point.

- Jeg siger, at dét kan jeg i hvert fald - og bytter den senere, uden at hun opdager det. 1 point.

- Jeg undlader at svare og distraherer min svigermor ved at tage huen på og agere model eller noget andet. 2 point.

9. Hvornår har du sidst løjet?

- Det er så lang tid siden, at jeg ikke kan huske det. Måske som barn. 3 point.

- Et par gange i løbet af i dag. 1 point.

- Et par gange i løbet af den seneste uge. 2 point.

10. Hvad er din forklaring på, at mange kvinder lyver?

- Måske tør de ikke sige sandheden og vil gerne please.
3 point.

- Det får hverdagen til at glide nemmere, rarere og med færre konflikter. 1 point.

- Fordi det en gang imellem, i visse situationer, kan være nødvendigt for ikke at såre andre i en sammenhæng, hvor de alligevel ikke kan bruge sandheden til noget. 2 point.

Læg alle dine point sammen - og læs her, hvordan din lyvemoral er:

10-16 point - »Frøken Digt«
Hvis kvinder lyver en del, så er du en rigtig kvinde! For dig er ærlighed ikke ensbetydende med at sige, hvad du tænker, føler og mener, hver gang folk spørger. Måske fordi du selv vil bestemme, om og hvornår du vil tale om mange ting, måske fordi det bare er nemmere - men det kan også være, du skjuler sider af dig selv eller forsøger at undgå ubehagelige situationer og konflikter.

Udvikling: Husk, at der er stor forskel på små hvide løgne og mere alvorlige løgne. Risikoen ved at lyve tit kan være, at det bliver til en vane, der også breder sig til andre områder af dit liv. Det er forståeligt, at du ikke vil gøre din veninde ked af det, når hun vil have din mening om en kjole, hun selv er glad for og ikke kan bytte. Men det er vigtigt, at du holder fast i at være dig selv med alt, hvad det indebærer. Det gælder også, når du er uenig med nogen, ikke har lyst til noget, møder problemer på arbejdet, i venskabet eller parforholdet. Øv dig i at mærke efter, hvem du er - og stå ved alle sider af dig selv.

17-24 point - »Frøken Midtimellem«
Du vil helst sige sandheden og bryder dig ikke om at lyve. Derfor forsøger du også at lyve så lidt som muligt, og det lykkes nogenlunde. Selv gør du alt, hvad du kan for at være et menneske, andre kan stole på, men det kan glippe, når du føler dig på usikker grund, eller hvis du risikerer at gøre andre kede af det ved at sige din mening.

Udvikling: Måske skal du bare tilgive dig selv, at du indimellem stikker en lille hvid løgn i situationer, hvor det ikke kan skade andre eller dig selv. Du gør det for at beskytte og værne om andre, men også for selv at slippe lidt lettere ud af situationen. Men det er ikke så slemt endda. Prøv samtidig at undersøge, hvilke situationer du bliver fristet til at lyve i. Hvad handler de om? Det er ikke sikkert, du gør det, men hvis du opdager et mønster, du ikke dig bryder om, så sæt ind på at bryde det. For eksempel ved forsøgsvis at være helt ærlig og stå fuldt ud ved dig selv i netop de situationer.

24-30 point - »Frøken Ærlig«
Du mener, at løgn er moralsk forkert og helst skal undgås i en hvilken som helst sammenhæng og til en hvilken som helst tid. Tanken, om at andre måske stikker hvide løgne, provokerer dig. Selv vil du hellere tage skraldet ved en konflikt eller en dårlig stemning end at foregive noget andet end det, du føler, mener eller tænker. Og det mener du dybest set også, andre skulle gøre.

Udvikling: Der er noget beundringsværdigt og kompromisløst ved din ærlighed, fordi andre altid ved, hvor de har dig, og fordi du er rigtigt god til at stå ved dig selv. Samtidig risikerer du at såre andre ved din altid meget direkte facon. Hvis du og dine nære omgivelser lever fint med det, er der ingen grund til at ændre en masse. Men hvis du ikke trives med konsekvenserne af din facon, så øv dig i at træde mere nænsomt. Overvej for eksempel, hvad de andre kan bruge din mening til, og om de virkelig vil høre den. Hvis du ender på, at det vil de ikke - så tal dig uden om at svare direkte uden at lyve. Det kan du godt!

Læs også