Selvudvikling
27. maj 2019

Nina Munch-Perrin: ”Jeg er blevet god til at holde fast i, hvem jeg er”

Vi har mødt studievært på TV Avisen Nina Munch-Perrin til en snak om at gå i sine forældres fodspor – og om at miste sin mor og leve med en kræftsyg far, og hvordan det utvivlsomt sætter tingene i perspektiv. Som fx debatten om hendes stiletter på TV.
Af: Birgitte Bartholdy. Redigeret til web
Nina Munch-Perrin

Foto: Heidi Maxmiling

Mød Nina Munch-Perrin

Det viser sig at være midt i en forvirrende og vanskelig tid for studievært på TV Avisen Nina Munch-Perrin, vi prøver at aftale dette interview. Hver gang vi skriver og ringer sammen, gør Nina omhyggeligt rede for, hvad der foregår.

Hendes 75-årige far er nogle uger før af sin frisør blevet gjort opmærksom på, at han har nogle mærkelige knuder på sin hals. Frisøren opfordrer ham til at få dem undersøgt straks. Det gør Ninas far og sendes i pendulfart fra undersøgelse til undersøgelse. Nina følger ham på skift med sin bror, derfor har hun travlt. Vi aftaler at vente en uge med interviewet.

Men også den næste aftale er hun nødt til at aflyse, for nu er hendes far blevet indkaldt til den samtale, hvor han skal have besked om resultatet af prøverne, og hun vil gerne være ved hans side.

Det forstår jeg naturligvis til fulde og spørger, om vi skal udsætte interviewet endnu en uge. Måske vil hun gerne have tid til at komme sig. Men det behøver hun ikke. Vi kan ses dagen efter.

Og da er det heldigvis en glad og lettet tv-vært, der kommer mig i møde.

– Min far har fået at vide, at han har lymfekræft. Den besked var vi efterhånden forberedte på. Det glædelige er, at lægerne er optimistiske og mener, at de kan hjælpe ham til at blive rask med kemoterapi, siger hun.

Forløbet med en kræftsyg forælder har Nina prøvet før. Hendes mor, Lone Zilstorff, døde af lungekræft i 2014. Minderne fra dengang står stadig tydeligt i hende, og det er både godt og skidt i den nuværende situation, siger hun.

– På den ene side ripper det med min far jo op i sorgen, som jeg stadig er i færd med at bearbejde. På den anden side har jeg en masse erfaringer fra dengang, som jeg kan bruge nu. Jeg ved, hvad der venter os. Kemobehandlinger er barske sager. Jeg er klar over, at de kommer til at kræve meget både af ham og af os, som er hans pårørende.

Lungekræften, som ramte hendes mor, var helt klart forårsaget af, at hendes mor havde røget meget det meste af sit liv.

– Begge mine forældre har storrøget i min barndom. Det var massivt. De røg også i bilen, ja, overalt. Nu er det endelig lykkedes lægen at få min far til at holde op. Men før, når vi spurgte, hvor meget han røg, har han altid sagt: ”Så meget jeg kan nå.” Det, syntes han, var enormt sjovt. Han så det som en frihedsret. Min mor havde et mere nuanceret forhold til sin rygning. På et tidspunkt arbejdede hun som kommunikationsrådgiver i Kræftens Bekæmpelse, så hun vidste alt om, hvor farligt det var. Da hun fik børnebørn, holdt hun da også endelig op, men da var det for sent.

LÆS OGSÅ: Rikke Høgsted og hendes mand fik konstateret kræft den samme uge

I forældrenes fodspor

Nina Munch-Perrin er vokset op i et rigtigt journalisthjem. Mange husker sikkert hendes mor, Lone Zilstorff, fra dengang hun i en årrække i 1980’erne var en af TV Avisens faste studieværter, blandt andet på den dybdegående nyhedsudsendelse Søndagsmagasinet. Ninas far, Ebbe Munch-Andersen, har tilbragt det meste af sit arbejdsliv på Dagbladet Børsen som finans­journalist.

– Som man kan forestille sig, blev der lyttet til nyheder og læst aviser i lange baner derhjemme, og mine forældre talte meget om alt det, der skete ude i verden. De var ikke enige om særligt meget, heller ikke politisk, så bølgerne gik højt. Men de viste respekt for hinandens uenigheder, og i det hele taget var der højt til loftet. Jeg og min bror fik en forståelse af, at vi skulle gøre os umage, men vi blev aldrig presset. De gav mig en følelse af, at jeg var god nok, som jeg var.

Selvom det måske lå i kortene, at Nina skulle følge i forældrenes fodspor, så havde hun ingen journalistdrømme som barn. Alligevel førte en omvej til socialrådgiverstudiet til sidst til Journalisthøjskolen i Aarhus – og derefter til job som erhvervsjournalist på bl.a. Jyllandsposten, Børsen, TV News og DR. Undervejs blev hun også gift med David, fik to sønner og tog også lige en HD i finansiel rådgivning.

– Men så skete der for fem år siden en masse i mit privatliv, der gjorde, at jeg til sidst fik brug for et sceneskift (i karrieren, red.). Min mor var allerede meget syg af sin lungecancer og i gang med kemobehandlinger. Vi skulle på ferie til Dubai og overvejede at aflyse turen, men tog af sted alligevel. Og så på andendagen tog min mand vandrutsjebanen med hovedet først og knaldede direkte ned i bunden i en børneswimmingpool, hvor han pådrog sig en ret slem nakkeskade.

Nina kunne se, at David lå og rallede i vandkanten. Hun fik tilkaldt hjælp, og David blev indlagt og scannet med det samme. En læge fortalte hende nøgternt, at det kunne være en skade, som hendes mand ville komme sig af. Men der var også risiko for, at han aldrig kom til at gå igen eller måske døde. En af hans nakkehvirvler var blevet alvorligt mast sammen.

– Det var voldsomt. Jeg glemmer aldrig de øjeblikke på hospitalet, hvor jeg så vores verden styrte i grus. Heldigvis kom David sig helt efter nogle uger i sengen og nogle måneder derhjemme med halskrave på. Han var næsten mere heldig, end man har lov at være. Jeg tror, at ulykken og sorgen over min mors sygdomsperiode og senere død, og det, at jeg samtidig havde arbejdet så meget, fik mig til at stoppe op.

Et par høje stiletter

Nina havde brug for at lave noget andet og endte derfor med at sige op uden at have noget andet på hånden.

– Det var en fantastisk følelse. Jeg turde godt, fordi jeg vidste, at jeg hurtigt ville få gang i andre projekter, og så havde jeg arvet lidt fra min mor, som kunne gå til huslejen i en periode.

Pausen varede da heller ikke ret længe. Snart sagde hun ja til at blive kommunikationsdirektør i det, der nu hedder Finans Danmark og tidligere hed Finansrådet.

– Det job var jeg rigtig glad for i nogle år. Indtil jeg i sommeren 2018 så sagde ja til at blive studievært på TV Avisen og nu er glad for at være tilbage i Danmarks Radio.

Men rollen som studievært byder indimellem på uventede udfordringer. Senest ”stilet-gate”, som du måske har hørt om – og som brød ud lige midt i den periode, hvor Nina rendte fra undersøgelse til undersøgelse med sin far.

"Stilet-gate" er hendes egen benævnelse for den debat, der sættes i gang af, at journalisten Rasmus Bech i en tv-anmeldelse i Politiken kritiserer, at hun præsenterer TV Avisen i ”sylehøje stiletter”.

”Når det er den smilende fru Perrin, der har ansvaret for aftenens udsendelse (…), skal vi se hende stavre af sted fra den ene kameravinkel til den anden på sylehøje stiletter. Og set fra mit sofahjørne er det ikke en situation, hun befinder sig særlig vel i,” skriver Rasmus Bech blandt andet.

LÆS OGSÅ: Lone Dybkjær: Og jeg vil nyde at have det godt

Anmeldelsen rejser en storm af kommentarer på de sociale medier, og Nina er i Aftenshowet og i forskellige debatprogrammer for at diskutere sine stiletter.

– Det var en ret surrealistisk oplevelse, siger hun.

– Det kom bag på mig, at debatten blev så stor, og at så mange deltog i den. Jeg går fint i høje sko, og i øvrigt er min mand, David, jo modefotograf, så tro mig, han havde sagt det, hvis jeg ikke gik ordentligt i dem. Heldigvis har jeg også fået mængder af søde reaktioner. Mange har skrevet, at jeg ser godt ud i de sko og endelig skal blive ved med at gå i dem. Det er jeg glad for, for det har jeg også tænkt mig at gøre. Stiletterne er både et arbejdsredskab, jeg ifører mig, når jeg skal præstere noget i mit professionelle liv, og jeg går også meget gerne i dem privat, når jeg har lyst. De gør mig rankere og giver mig en mere åben kropsholdning. Jeg har prøvet at gå rundt i studiet i flade sko, og det fungerer bare ikke. Jeg synker for meget sammen. Men jeg har dem jo ikke på i alle 10 timer, jeg er på vagt. Jeg tager dem af, når TV Avisen er slut.

Debatten har på ingen måde fået hende til at ligge søvnløs, forsikrer hun.

– Heldigvis er jeg jo 43 og ved godt, hvordan jeg holder fast i mig selv og står ved, hvem jeg er. Og så har min fars sygdom også været med til at holde mine prioriteringer på plads. Med alt det, han skal igennem, er det svært at hidse sig op over, hvad nogen mener om mine sko.

Om Nina:

  • Du kender hende som studievært på TV Avisen.
  • Hun er 43 år og gift med modefotografen David Perrin, som hun har sønnerne Julius, 11, og Bastian, 8, med.
  • Bag sig har hun en journalistuddannelse og en HD i finansiel rådgivning.
  • Hun har arbejdet for National Geographic Channel i Danmark samt på Jyllands-Posten, Børsen og TV 2 News. 2012-2015 var hun erhvervskorrespondent på DR, inden hun blev ansat som kommunikationsdirektør i Finans Danmark.
  • Ved siden af jobbet som direktør skrev hun biografien om Helle Thorning-Schmidt ”Hvad man ikke dør af”, der udkom i 2017.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også