Psykisk sygdom: Sådan tackler du, at din partner er syg
foto: Panthermedia
Cirka hver femte dansker vil i løbet af et år have problemer med den mentale sundhed. Alt efter hvor alvorlig den psykiske lidelse er, vil det kræve noget ekstra at være i et parforhold med psykisk sygdom. Derfor er det særligt vigtigt, at den ”raske” part husker at sætte tid af til sig selv og til at blive ladet op med ny energi, siger psykolog og underviser Christina Stougaard til femina. For det kræver meget at leve sammen med et menneske med en psykisk sygdom.
- På mange måder kræver det jo det samme som i andre parforhold, men overskuddet skal nok være lidt større, så man kan håndtere de perioder, hvor sygdommen fylder meget. Mange lader sig irritere af, at partneren ikke magter de samme ting som før. Det er vigtigt at sætte sig ind i, hvordan sygdommen påvirker den ramte i tanker, følelser og adfærd. Som pårørende kan man føle en stor sorg. Man skal øve sig i at acceptere, at partneren ikke kan deltage i de samme ting, når sygdommen i perioder er i vejen. Det er også vigtigt at have netværk, man som pårørende kan trække på, siger Christina Stougaard.
LÆS OGSÅ: For skuespiller Nicolas Bro startede angsten som 19-årig
Hun råder til, at man taler åbent om tingene – også med omverdenen.
- Åbenhed og tålmodighed er ekstremt vigtigt for at tackle de svære perioder, men også i forhold til venner og familie. Tal åbent om det, der kan være svært, og som frustrerer, så forståelsen mellem parterne øges. Lyt til hinanden, og lyt for at forstå, ikke for at forandre. Bliv klog på, hvad der sker i din kærestes oplevelsesverden, og øv dig i at acceptere, at du ikke kan fjerne sygdommen og de udfordringer, den giver. Du skal være kæresten, ikke behandleren, siger hun.
LÆS OGSÅ: Angst er værst, når man er bange for den, siger forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Husk at tilgive dig selv
Samtidig understreger hun, at man ikke må blive gal på sig selv, hvis tankerne ikke altid er positive.
- Det er også vigtigt, at du er tilgivende overfor dig selv, når du oplever negative følelser. De er naturlige følgesvende, når rollerne bliver anderledes, end du ønskede og måske var vant til, før sygdommen kom ind i forholdet. Tillad dig selv at sørge over det hverdagsliv, som I ikke kan have sammen, men lad dig ikke gå ned over det.
LÆS OGSÅ: Skuespiller Lars Ranthe fik en depression, da han gik på teaterskolen
Brug netværket
Livet med en psykisk syg kan skabe bekymringer og gøre, at man tager for meget ansvar. De følelser er som regel faste følgesvende.
- De fleste pårørende kan aldrig slippe det helt. Øv dig alligevel i at kunne lægge bekymringer og ansvar på hylden og få pauser fra det. Det kan være ved hjælp af ”alenetid” for dig selv med aktiviteter, der kan flytte fokus over på noget andet og mere glædesfyldt. Det kan også være ved at få skabt klarhed omkring behandlingen, og hvem der tager sig af hvad i forhold til sygdommen. Og det kan være ved at trække på éns netværk, siger Christina Stougaard til femina.