Sådan genkender du en psykopat
foto: Pantherstock
De fleste af os tænker nok på psykopater som nogen, der optræder i Hollywoodfilm eller som forbrydere eller drabsmænd. Men faktisk kan psykopater se ud på mange måder.
Det kan nemlig være let at tage for givet, at vi alle har den samme form for moral og empati, men faktum er, en gruppe mennesker ikke har de samme moralbegreber som alle os andre. De bliver ikke på samme måde kede af det eller skamfulde, hvis de overtræder andres grænser, eller gør noget galt.
Læs også: Sådan spotter du en kvindelig psykopat
Mange psykopater kan faktisk virke helt normale og lever et tilnærmelsesvist normalt liv. Det fortæller psykolog Susanne Kvam Katla.
- En psykopat har ofte overfladisk charme, ringe medfølelse for andre mennesker og føler kun i lille grad anger eller skyldfølelse. De har ofte et opblæst selvbillede, samtidig med, at de selv let vil føle sig krænket af andre. De lyver meget og har let ved at svigte andre, og så tager de ikke ansvar for egne handlinger, siger hun.
Gode skuespillere
Dertil fortæller hun, at mange psykopater har meget lidt selvkontrol, er impulsive og har vanskeligt ved at sætte sig langsigtede mål.
Psykopater er ikke altid lette at opdage, for de er ofte gode skuespillere og løgnere, som elsker at manipulere med andre mennesker. Så selv om de ikke har en samvittighed og ikke bekymrer sig specielt meget om, hvad der er rigtigt og forkert, har de alligevel lært, hvad samfundet forventer af dem, og har tilpasset sig derefter.
Læs også: Renée: Kender du hverdagspsykopat?
Høj grad af selvkontrol
Mange kan derfor ved første øjekast fremstå som usædvanligt venlige, hjælpsomme og åbne. Men det er altså tillært opførsel.
- Nogen kan være kolde og beregnende med en høj grad af selvkontrol, men før eller senere vil de uhensigtsmæssige personlighedstræk skabe problemer i de relationer, de har med andre mennesker, siger Susanne Kvam Katla.
Psykopati kaldes også dyssocial personlighedsstruktur, og kendetegnes bl.a. ved:
- Grov ligegyldighed over for andres følelser
- Manglende ansvarsfølelse
- Manglende respekt for sociale normer
- Manglende evne til at fastholde forbindelser med andre
- Lav frustrations- og aggressionstærskel
- Manglende evne til at lade sig påvirke af erfaringer, inklusiv straf
- Tendens til at bortforklare, fralægge sig skyld og projicere dette ud i omgivelserne
- Manglende evne til at føle skyld
Kilder: kk.no og netdoktor.dk