Selvudvikling
2. december 2014

Sådan undgår du svindel, når du shopper på nettet

Rekordmange danskere forventer at klare årets julegaveindkøb på nettet. Det er også nemt og bekvemt, men se dig godt for. Antallet af fupbutikker sætter nemlig også ny rekord.
Af: E-mærket
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/december/netshopprim.jpg

foto: Shutterstock

Din kæreste ender med en kopi-taske, og it-kriminelle misbruger dine kontooplysninger. Så galt kan det gå, hvis du havner i kløerne på en af de udenlandske fupbutikker, der med lidt for gode tilbud lokker danske julegavekunder i fælden. Heldigvis er svindlerne lette at spotte, hvis man ved, hvad man skal kigge efter. Her er 5 gode råd fra e-mærket til, hvordan du spotter fupbutikkerne.

TEST FØR DU TASTER

Tag testen på www.dr.dk/fup (link fjernet) og se hvor god du er til at spotte fupbutikkerne på nettet.

Testen er udviklet af DR Skole i samarbejde med e-mærket, og er støttet af Det Kriminalpræventive Råd.

1 - Sprogfejl og skæve priser

En typisk fupbutik er lavet af udenlandske it-svindlere - som oftest fra Kina. Derfor er sprog og priser "oversat til dansk" ved hjælp af maskiner. Det betyder, at fupbutikkerne er præget af dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl. Valutaomregningsmaskiner runder hverken op eller ned, så velkendte danske priser som 299 kroner eller 749 kroner er en sjældenhed på fupbutikkerne. I stedet er priserne skæve som f.eks. 243,67 kroner.

2 - Alt for billige mærkevarer

Fupbutikker sælger som oftest verdenskendte mærkevarer som Burberry, Mulberry, Nike og Marc Jacobs til priser langt under, hvad man normalt betaler for den ægte vare.

3 - Mangelfulde eller falske virksomhedsoplysninger

Kan du ikke finde et CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger som f.eks. den erhvervsdrivendes adresse, kan det være tegn på fup, og du bør ikke handle der. Vær dog opmærksom på, at selv CVR-numre og lignende bliver misbrugt af fupbutikkernes bagmænd. Vil du derfor være på den helt sikre side, kan du kontrollere CVR-nummeret på cvr.dk.

4 - Mistænkelige betalingsmuligheder

Fupbutikker reklamerer ofte med et væld af kendte betalingsmuligheder, men når du kommer ind på betalingssiden, er mulighederne ofte mere begrænsede. Benyt derfor kun betalingsmuligheder, som du kender, og betal ALTID med kort, så du har mulighed for at benytte dig af indsigelsesordningen.

5 - Hold øje med webadressen

Hold skarpt øje med webadressen, når du fra eksempelvis Google klikker dig ind på en bestemt netbutik. It-svindlerne kan nemlig hacke seriøse netbutikker, så du omdirigeres og i stedet havner i en fupbutik. Webadressen vil dog i de fleste tilfælde afsløre, om du er endt det rigtige sted.

Om e-mærket
e-mærket er den danske mærkningsordning for sikker nethandel stiftet i år 2000 af Forbrugerrådet, Dansk Erhverv, DI, FDIH, HK, Dansk IT og Finansrådet. e-mærket er en non profit organisation, og har i dag mere end 1.700 godkendte netbutikker. e-mærket yder hvert år juridisk ekspertrådgivning til en lang række forbrugere og erhvervsdrivende om alt inden for nethandel.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.