Selvudvikling
8. januar 2018

Signe Wenneberg: Det tager tid at lægge puslespillet rigtigt igen, når livet vælter os omkuld

Sådan siger forfatter, haveblogger og klimaaktivist Signe Wenneberg, som efter sin skilsmisse sidste vinter måtte give sig selv masser af tid og kærlighed for igen at finde sig selv.
Af: Anne Hermansen, redigeret til web
Signe Wenneberg

Foto: Kamilla Bryndum. Makeup: Maria Wahlin

Det er godt et års tid siden nu.

En af dagene mellem jul og nytår købte blogger, klimaaktivist, forfatter og journalist Signe Wenneberg stort ind, fyldte bilen og kørte op til sit lille træhus ved Tisvildeleje i Nordsjælland. Hun havde lige underskrevet skilsmissedokumenter og sagt farvel til sin eksmand og havde ikke planer om at vende tilbage til byen foreløbig.

– Jeg gik ind til mine naboer, en marskandiserdame og en kloakmester, og sagde, at jeg godt kunne passe hunde nytårsaften, for jeg havde lavet rod i mit liv igen og skulle bare være her.

Hun smiler skævt af det lille ”igen”. At tage fejl og begå fejl er åbenbart ikke noget, der stopper, selv om man næsten er 50, konstaterer hun. På én gang forundret og afklaret. For man må også være gammel nok til at kunne tilgive sig selv.

Et safehouse

Huset, som Signe Wenneberg kørte op til den dag, er opkaldt efter de mange brombærranker, der omgiver grunden, og hedder derfor "Brombærhuset". Det er verdens første FSC-certificerede træhus på pæle og konstrueret med metoder, der går helt tilbage til vikingerne. Og så er det designet til at kunne holde i mindst 150 år og overleve ukendte konsekvenser af klimaforandringer. For Signe er huset et safehouse – både i bogstavelig forstand mod vind og vejr, men også på den måde, at huset altid skal være en fast base for Signe og hendes to drenge.

- Mine to drenge må heller ikke sælge Brombærhuset, når jeg dør. De skal altid have et sted, hvor de kan tage hen, hvis de en dag bliver skilt, går bankerot eller livet er svært på andre måder. Et safehouse. Det har jeg selv manglet i mit liv. Så jeg ville bygge et hus, der omslutter mig med ­kærlighed og kan gribe os, hvis der sker noget. Og det fik jeg så også brug for.

LÆS OGSÅ: Signe Wenneberg: Jeg kom i mål, selvom jeg havde ondt i ryggen og var enlig mor

Giv dig selv kærlighed

Signe Wenneberg har været gift én gang før for 25 år siden. Hun har to drenge på 22 og 17 år og har været alene med dem i mange år. I foråret 2016 mødte hun en mand, som hun kendte helt tilbage fra sin ungdom. Hun blev forelsket, sagde ja til at gifte sig og opdagede kort efter, at de var helt uforenelige. Kort fortalt – og mere har hun ikke lyst til at fortælle. Men alt det, der skete efterfølgende, vil hun gerne dele. Erfaringerne om, hvad man egentlig kan gøre for at hjælpe sig selv op igen, når krisen rammer. Om den så er udløst af svigt, sygdom, fyring, skilsmisse eller andre af livets udfordringer.

– Grundlæggende handler det om at give sig selv noget kærlighed, siger hun. Og for hende begyndte kuren allerede den aften, hun trak håndbremsen foran sit træhus.

– Jeg tænkte: ”Okay, det her er virkelig en stor omgang for mig. Den skal jeg tage alvorligt.”

Og det gjorde Signe. Hun vidste, at hun skulle bygge sig selv op igen.

– Vi kan gå til en krise på samme måde, som vi ville gå til en arbejdsopgave. Ved at sige: ”Okay, hvad er godt for mig?” Man har jo ikke mistet forstanden. Det tog jeg udgangspunkt i. Jeg vidste f.eks., at det ville være sundt for mig at være her, at komme ud i naturen og have ro omkring mig.

– Jeg besluttede at sige nej til opgaver. Det var på en ene side helt skørt, for jeg havde brug for pengene, men det var endnu vigtigere, at jeg ikke følte mig stresset. Så jeg udskød alle deadlines i tre måneder.

– Men jeg ville stadig gerne skrive. Jeg fejlede jo ikke noget, jeg var bare i sorg. Så jeg spurgte mig selv: ”Hvis det ikke handler om penge og kunder, men kun om selvkærlighed, hvad vil du så skrive om?”

Svaret var have og natur, og det blev startskuddet til Signe Wennebergs haveblog, som hun har skrevet siden januar sidste år.

– Det var reelt det samme som at lave en ”selvhelbredelsesplan”, fordi jeg vidste, at jeg hele ugen ville glæde mig til at skrive den tekst og hver dag nyde at tage billeder til Instagram af alt muligt i naturen. Alt muligt glædeligt. Samtidig tvang det mig ud i de lyse timer.

LÆS OGSÅ: Signe Wenneberg: Derfor er det vigtigt at hjælpe

Ikke bare buldre videre

Signe Wennebergs ældste søn var flyttet hjemmefra og hendes yngste var på efterskole tre kilometer derfra, men de var begge ofte hos hende i weekenderne. Så Signe var både sammen med dem og havde tid for sig selv. Hun begyndte også at komme på den lokale café.

– Det har jeg aldrig haft tid til før. Men når man er et sted i januar, så møder man de mennesker, som bor her fast. Jeg fik pludselig nye venner, bl.a. en lille veninde på 9 år og en enormt god kammerat på 69 år.

– Jeg gav mig selv fri til at sige: ”Nu er jeg her, så må jeg se, hvad der sker.” Da der var gået 10 uger, holdt jeg et foredrag i Jylland – og tænkte: ”Nu er jeg tilbage.” Indtil da havde jeg kun kunnet præstere 20-30 procent af mit sædvanlige niveau og tænkte: ”Hvordan kommer jeg op på 100 procent igen?”. Men da de 10 uger var gået, var jeg sådan set back on track.

– Dét var en vigtig erfaring for mig. Jeg tror, at vi nogle gange glemmer, at det tager tid at få lagt puslespillet rigtigt igen efter store omvæltninger. Man kan ikke bare buldre videre.

Det er bedre at brænde sig end ikke at turde

Det forår, Signe Wenneberg forelskede sig, havde hun netop solgt sit gamle hus, som havde været børnenes base hele deres liv, og hun var for første gang i sit voksne liv helt alene.

– Jeg tror, at mange kvinder kan genkende følelsen af ”hvad nu?”, som for mig havde to sider: Alle muligheder stod åbne, fordi drengene nu var ”godt i vej”. Samtidig havde jeg bare lyst til at springe ud fra en altan. Netop dét at være deres mor havde været mit ene store omdrejningspunkt i så mange år.

– Så min mission var fuldbragt, alt var godt, men hvad med mig? Skulle jeg flytte til Californien eller blive nødhjælpsarbejder i Afrika? Så jeg tænkte, at nu måtte livet bare præsentere mig for en eller anden løsning.

Det gjorde det. I form af en stor forelskelse. Men i den helt forkerte mand, siger hun.

– Jeg tog fejl, men det har jeg tilgivet mig selv for. I stedet roser jeg mig selv for, at jeg turde åbne mit hjerte, det er jeg stolt af. Jeg begår stadig fejl. I en lind strøm. Det er helt ufatteligt, men jeg tror altid det bedste, jeg er født optimist, og nogle gange brænder jeg mig. Men hellere det end slet ikke at turde.

LÆS OGSÅ: Cecilie Beck om sin skilsmisse: Man tror, at verden går under

Det vigtigste er at se fejltrin i øjnene, siger hun. Det slider at holde fast for længe.

– For nylig så jeg et billede af mig selv fra den slemme periode i efteråret 2016, hvor jeg var nygift. Jeg så ikke bare trist ud, jeg så også ældre ud. Fordi jeg gik på kompromis med mig selv og forsøgte at redde noget, der ikke kunne reddes. Når man kigger på mit liv udefra, vil man måske sige: ”Nå, men hun er sikkert alt for kræsen, hvad mænd angår. Eller hun giver sikkert alt for nemt op.” Men faktisk er det lige modsat:

– Jeg har været alt for lidt kræsen og alt for imponeret over, at nogen kunne lide mig. Det er først nu i en alder af 49, at jeg har forstået, at jeg skulle have været meget mere: ”Undskyld, hvad vil være godt for mig?” Det er det fede ved snart at fylde 50 år. At jeg ved så meget mere nu.

Signe Wenneberg har taget nogle store livslektier hjem det seneste år:

– Selvkærlighed er ikke et ord, jeg brugte tidligere. Det gør jeg nu. Jeg ved en masse om mig selv, som jeg ikke gjorde før. Bl.a. at jeg turde livet og tør kærlighed. Jeg har fået nye venner. Og har genopdaget, hvor vigtigt det er for mig at skrive og undervise. Jeg vil holde skrivekurser og skrive skønlitteratur, det har jeg aldrig turdet sige højt. Jeg har aldrig været så inspireret, som jeg er nu – takket være hele dette cirkus. Hvor jeg endte med at lande rigtigt.

Om Signe Wenneberg:

  • 49 år og kendt af SØNDAGs læsere som klummeskribent gennem mere end 10 år.
  • Journalist, forfatter, foredragsholder, redaktør, selvstændig rådgiver og såkaldt ”influent”-blogger, der får betaling direkte af marketingbudgetter.
  • Blogger på egen blog signewenneberg.dk, på pov.international, som hun er medstifter af, samt på Huffington Post, som er verdens største nyhedsmedie.
  • Uddannet retoriker fra Københavns Universitet og forfatter til 16 bøger, de fleste handler om have.
  • Mor til Simon og Noah på 22 og 17 år.
  • Snart aktuel med en selvbiografisk bog om at skrive.

Læs hele interviewet med Signe Wenneberg i SØNDAG nummer 02.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også