Slip dine bekymringer
Foto: Shutterstock
Der er masser af gode grunde til, at vi mennesker gør os bekymringer. Mange af os bekymrer os dog også unødigt, og det gode budskab er, at vi alle kan lære at træde uden om bekymringernes kviksand.
Sådan hamler du op med bekymringer
Når du har en tilbagevendende bekymring, så gør følgende:
- Tag et blankt stykke papir og fold det på midten.
- På venstre side skriver du, hvad du bekymrer dig om.
- På højre side skriver du, hvad løsningen kan være, og hvad du skal gøre for at løse problemet. Skriv alle mulighederne uden at vurdere eller censurere. Spørg andre, hvad de ville gøre, hvis du ikke selv har ideer nok. Tilføj de andres ideer, så du har mange muligheder.
- Vælg den mest attraktive løsning. Du skal huske, der er nogle bekymringer, der er uden for din kontrol, f.eks. at benzinen er for dyr, skatten for høj, ferien for kort, vejret for dårligt. Så er du nødt til at vælge løsninger, du selv kan gøre noget ved. Du kan cykle i stedet for at køre bil eller finde et ekstra arbejde. Husk også, at alle løsninger har fordele og ulemper, så du skal tage den, der bedst tjener din interesse.
- Af og til er den bedste løsning at ændre dine egne tanker om det, der bekymrer dig, og lære at sige: »Hvad så - livet går videre«. Det bevæger sig ikke baglæns, så det nytter ikke at dvæle ved det forgangne, og du kan ikke spå om fremtiden, så lær at være til stede i nuet
Ja, der er nogle mennesker, der er født med et lyst sind, og andre, der skeler mere formørket til tilværelsen. Sådan er det bare. Og det er rigtigt; du kan ikke gøre for, at tingene har udviklet sig, som de har. Men du kan gøre noget VED det!
- Bekymringer er »bare« tanker. Og tanker er ikke mejslet i granit. Tanker kan ændres! Det mener psykolog og adj. professor Irene Oestrich, der er en af landets førende eksperter inden for kognitiv terapi og coaching.
Det bedste af livet
For at få det bedste ud af livet skal man kunne ændre det, der kan ændres, men acceptere det, der ikke kan ændres. Det er altid de to muligheder, man står overfor.
- Vi skal så også huske, siger hun, - at det ideelle liv ikke er uden bekymringer. Der findes konstruktive bekymringer, som vi simpelthen skal have, fordi de hjælper os med at navigere og helst navigere udenom de store katastrofer. Men alle kan lære at slippe af med de unødvendige bekymringer. De skal dog være parate til at gøre en indsats. Man skal øve og træne også på det mentale område.
Lev livet
- Selv om man har haft skuffelser, og det har alle mennesker, og muligvis også modgang og større ulykker, betyder det ikke, at man hele tiden skal være bekymret og holde fast i det. Fortid er fortid. Fremtiden kender vi ikke. Men vi kan i hvert fald planlægge i nutiden, lyder budskabet fra Irene Oestrich der har skrevet bogen »Slip bekymringerne - gør op med lykkens værste fjende«.
Vidste du at:
• At 38 procent af en vestlig befolkning tilkendegiver, at de bekymrer sig mindst én gang om dagen. 19,4 procent bekymrer sig hver anden eller tredje dag. 15,3 procent bekymrer sig én gang om måneden.
• At yngre mennesker bekymrer sig mere end ældre, måske fordi fremtiden er længere og mere usikker, og angsten for at mislykkes er større.
• At områder, hvor folk bekymrer sig mest, er: Arbejdskompetence, eksaminer og prøver, helbred, økonomi og intime forbindelser.
Vind bogen "Slip bekymringerne" her