Selvudvikling
8. juni 2016

Sofie Hagen: Hvorfor er det mere acceptabelt at være en dum skid end at være tyk?

Komiker Sofie Hagen stiller sig op på en scene og fortæller om alt fra teenagebesættelsen af boybandet Westlife til overspisning og diskrimination. Q har mødt hende til en snak om at elske éns krop, ikke at have noget filter og at bruge humor som våben og forløsning.
Af: Charlotte Heje Haase (redigeret til web af Nadia Laas Hansen)
https://imgix.femina.dk/media/article/_k8t9981fino.jpg

”Jeg mødte en fyr, der sagde: ’Tykke mennesker er altid venlige.’ Så havde vi en lille snak, og han skiftede mening.” Ordene er Sofie Hagens under en optræden for BBC.

Jeg møder den prisvindende danske komiker i lillesøsterens lejlighed i Værløse. Bag tv’et hænger en plakat af Sofie og hendes show Bubblewrap. Det er tydeligt, at søsteren er stolt af hende. Og med god grund.

Når 27-årige Sofie Hagen står på en scene med en mikrofon, så sker der noget magisk. Som publikum bølger man gennem grin og genkendelse til konfrontation og sårbarhed. Hvor comedy traditionelt handler om at grine af andre, så bruger Sofie sit eget liv på godt og ondt.

Læs også: Audrey: Hvem har bestemt, at kvinder med former er vilde med pangfarver?

”Jeg elsker min tykke krop, men der er en regel i samfundet om, at man ikke må være tyk. Så siger de nærmeste: ’Ej, du er da ikke tyk.’ Eller ment som et kompliment: ’Du har tabt dig.’ Fordi det er en samfundsskabt sandhed, at det er forkert at være tyk. Så snart man indser det, holder man op med at acceptere det som en sandhed. Det vil jeg gerne prøve at fortælle og gøre sjovt. For virksomheder tjener penge på, at vi hader os selv og undskylder det med, at overvægt er farligt for helbredet. Men sukker er altså ikke mere usundt end selvmord!”

Sofie Hagen bliver kaldt en komet inden for comedy og er blevet et navn i London, hvor hun har bosat sig. Hun er en af de få komikere i verden, der kan leve af at optræde, men hvis man tror, at hendes ego ikke kan være i den etværelseslejlighed, vi mødes i, så tager man fejl.

”Jeg har aldrig nogensinde gjort noget, jeg synes, der var godt nok,” fortæller hun. Perfektionismen vender vi tilbage til.

Idrætslærer mobbede

Sofie Hagen har ikke altid elsket sin krop og sig selv. Hun har overspist, skåret i sig selv og haft en depression.

”Det tog ni års terapi. Der er jo ingen magisk vej. Jeg havde en vidunderlig psykolog, jeg gik hos, fra jeg var 17-26 år. Selvfølgelig mest i starten. Det går ikke bare væk sådan noget, for det er så svært og kompliceret.”

Som otteårig udviklede hun spiseforstyrrelsen overspisning.

Læs også: Paprika Steen: Jeg ved jo godt, at jeg er strid

”Det handler om at spise, til man er ved at brække sig, og så spise endnu mere, indtil kroppen går i chok. Man er så optaget af, hvor ondt det gør, fordi man har spist så meget, at man ikke kan tænke. Og så kan man ikke mærke den egentlige smerte, og så er man OK, indtil man har fordøjet det, og så skal man spise igen. Det er en form for selvskade.”

I folkeskolen blev hun mobbet. Det var primært drengene, der jagtede hende fysisk, men det værste var hendes idrætslærer i Søndersø.

Kan du lide, hvad du læser? Så køb Q i den nærmeste kiosk nær dig eller hent magasinet online HER (link fjernet) og læs interviewet færdigt!

Se Sofie Hagen optræde her:

Bliv abonnent på Q for kun 99 kroner (for tre måneder)

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_-_nye_2016-1_0.jpg

Læs mere om:

Læs også