Selvudvikling
9. maj 2013

Spædbarn efterladt: Hvor er de babyluger?

Nyfødt fundet i plasticpose. Igen. Og babyluger er stadigvæk ikke en mulighed for ulykkelige mødre her i landet. Der er heller ikke umiddelbart planer om det, lyder det fra social- og integrationsministeriet.
Af: Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/maj/babyprim.jpg

Foto: All Over

Det sker en gang om året. Mindst. At en nyfødt findes efterladt af en ulykkelig mor, der af ene eller anden grund ikke magter sit barn. Og i dag skete det igen. I andre lande 'løser' man problemet ved at tilbyde babyluger, hvor de paniske mødre kan efterlade deres barn anonymt - for så senere at kunne vende tilbage. Men ikke i Danmark. Endnu, i hvert fald.

HVAD ER BABYLUGER?

En babyluge er en slags postkasse, hvor man anonymt kan aflevere sit uønskede barn i en lille seng i en varm skuffe.

Når barnet er afleveret, går alarmen på sygehuset, og personalet kan omgående hente barnet, mens moderen får tid til at forlade området.

I lugen findes en brochure, som moderen kan tage med sig. I den står der blandt nyttige oplysninger som f.eks. telefonnumre, hvor hun kan henvende sig, og så bliver hun i brevet garanteret retten til - ustraffet - at fortryde og hente sit barn i løbet af otte uger.

Alene i Tyskland findes der ca. 100 babyluger på sygehuse og institutioner. Omkring 500 børn er afleveret i tyske babyluger, siden man for 15 år siden gjorde det muligt. I Danmark har man talt om at indføre babyluger siden 2007.

Ministeriet: Nej tak til babyluger!
"Gældende lovgivning omfatter ikke bestemmelser, som hindrer private organisationer i at opsætte en babyluge, hvor man kan aflevere et nyfødt barn anonymt." Sådan lyder svaret fra social- og integrationsministeriet på spørgsmålet om babyluger, der blev stillet af Liselott Blixt (DF) - og besvaret sidst i marts. Ministeriet foretrækker mere støtte og vejledning til forældre i stedet.

Giv dit barn et liv!
Så lige nu hedder løsningen for ulykkelige mødre Michelle Birkballe, som har stiftet hjemmesiden givditbarnetliv.dk, hvor hun af et godt hjerte tilbyder at hjælpe de vordende mødre ved at hente den nyfødte og bringe det til sygehuset. Men den risiko, der følger med for Michelle selv.

"Jeg har hele tiden vidst, at det nok ikke var helt efter bogen, men helt ærligt … den risiko må man så tage med, lyder det fra kvinden," der selv er mor til tre og i årevis har kæmpet en kamp for at få babyluger i Danmark.

Paragraffer ...
Og der er en risiko. Hun - og andre privat foranstaltede babyluger er nemlig forpligtet til at 'underrette kommunen, hvis der er kendskab til eller grund til at antage, at et barn kan have behov for særlig støtte, jf. servicelovens § 153 og 154.' Også selvom gældende lovgivning ikke omfatter bestemmelser, som direkte hindrer private organisationer i at opsætte en babyluge, hvor man kan aflevere et nyfødt barn anonymt.

... og hjertesager!
Dog er der efter gældende ret en række bestemmelser og sociale hensyn, som skal iagttages, hvis en anonym person vælger at aflevere et spædbarn i en privat opsat babyluge. Og det er strafbart ikke at overholde sin underretningspligt. Michelle Birkballe og GivDitBarnEtLiv findes endnu og stopper ikke kampen. Forhåbentlig følger politikerne efter.
"Jeg bliver ved, til der sker noget," siger Michelle Birkballe til Oestrogen.dk.
Imens ligger en nyfødt pige på Rigshospitalet efter at have ligget under et buskads i Farum. Pigen er i live. Så godt går det ikke hver gang.

Har du hørt om heksebørn? Læs artiklen her!

Mød Michelle her!

Besøg www.givditbarnetliv.dk

Læs også