Jeg gider ikke gøre rent. Jeg ved faktisk ikke noget værre. Og jeg har ikke rengøringshjælp. Mikkel Beha Erichsen sagde engang, jeg interviewede ham, at han aldrig nogensinde ville have rengøringshjælp – fordi man som menneske er nødt til at fjerne sit eget skidt. Det er jeg fuldstændig enig med ham i. Jeg gider bare ikke. Ret tit. Der er jo det usædvanlig kedelige ved støv og fnuller, at det kommer igen. Fem minutter efter at man har været igennem huset som en hvid tornado og leget ”her kommer mutter med kost og spand” og prøvet at bilde sig selv ind, at det er meget livsnødvendigt, det, man er i gang med, selv om der lynhurtigt bliver virkelig ulækkert svedigt inde i gummihandskerne, så ligger de der igen: Nullermænd på størrelse med halmballer. Det er ligesom en konstant i livet. Som man kan forsøge at bekæmpe med større eller mindre intervaller. Eller ligefrem med rengøringsvanvid. Jeg læste engang om en kvinde, der altid lige vaskede toilettet af, før hun gik hjemmefra om morgenen. Og gjorde det igen, når hun kom hjem fra arbejde, hvor hun også lige svingede støvsugeren i hele hytten. For en sikkerheds skyld. Man vidste jo aldrig, hvilke bakterier der havde sneget sig indenfor i løbet af dagen, vel? Hun må nærmest have slidt emaljen af wc-kummen og luven af gulvtæpperne … og ikke mindst: Huden af hænderne. LÆS OGSÅ:
Når jeg dør, må ormene få mig Her må jeg lige indskyde, at jeg ikke er nogen gris – hvis jeg selv skal sige det, for det kan selvfølgelig være, du mener noget andet – men i min optik er det fint, hvis toilettet er rent, sengetøj, håndklæder og karklud er skiftet, og tøjet er nyvasket. Så må støvet for min skyld gerne lægge sig. Og det gør det.En af mine veninder kalder det ”farmorfingeren” – det er, når kvindelige (og jo, det er desværre altid kvindelige) familiemedlemmer på besøg med en besynderlig emsighed lige lader en finger køre hen over vindueskarme, møbelflader eller planteblade for så at granske fingeren nøje efter spor af støv. Noget må den slags kvinder jo få ud af det. Men hvad? Er det måske et levn fra en tid, hvor kvinderne stod for husholdningen og blev målt på deres properhed, fordi der ikke var andet at måle dem på? I dag arbejder både mænd og kvinder fuldtids, og hvem i alverden gider så bruge lørdagen i selskab med en gulvspand ... Hvis man f.eks. bruger fire timer om ugen på at gøre rent, bruger man 16 timer om måneden. Nøjes man med at bruge halvdelen, har man otte timer tilovers. Otte timers ekstra fritid! Det er alligevel noget. Man kan f.eks. snildt nå en indkøbstur til Malmø eller til Flensborg, alt efter hvor i landet man bor. Og hvis man har en partner – som man selvfølgelig har delt den sure, men trods alt halverede rengøringstjans med – har man otte timer ekstra til kys og kærlighed. Skuespilleren Bodil Jørgensen sagde det så smukt i Berlingske for nylig, da hun blev spurgt om, hvilken dyd der var den mest overvurderede, og svarede: ”Renlighed. Der er for meget rengøringsvanvid i det her samfund. Vi skal jo have syv pund skidt om året”. Tak, Bodil.
Det er en del af vores hang til perfektionisme, at det hele skal se pænt og uangribeligt ud. Så vi ikke har noget at skamme os over. Men jeg bliver altid lettet, når jeg besøger hjem, hvor der er lidt smårodet: Her leves! Misforstå mig ikke: Jeg kan godt LIDE, at der er rent, men det er ikke noget, der giver mig indre lykke. Hvis det heller ikke giver dig indre lykke, så har jeg et helt gratis fif til dig, som er utrolig effektivt i en snæver vending: Stil støvsugeren frem midt på stuegulvet. Så vil eventuelle gæster og besøgende tro, at du LIGE skulle til at støvsuge, da de ringede på. Den kan sagtens stå der i dagevis …
Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk
Læs andres indlæg og få mere info på femina.dk