Trine har skruet ned for gaveræset til jul: "Det er min generation, der skal ændre vaner"
Foto: Heidi Maxmiling
Trine Schlüter Kølle sad i oktober sidste år med sit nyfødte barn i sin stue og blev pludselig ramt af en dårlig smag i munden. Måneder forinden havde hun oplevet den varmeste og tørreste sommer i årtier, og klimaforandringerne føltes pludselig tættere på end nogen sinde før. Lysten til at købe nye juletræsting og nye gaver til børnene var som noget nyt ikke længere til stede, og det var dér, hun besluttede sig for, at hun ville ændre vaner den kommende jul.
Traditionerne skulle bevares, det samme skulle hyggen og samværet, men gaveræset og forbruget skulle sættes ned.
– Jeg havde lige født mit tredje barn, og mine to store børn var ved at nå en alder, hvor de blev mere og mere bevidste, så jeg tænkte, at det var nu, vi skulle til at finde ud af, hvilke værdier vi ønsker at tage med os i julen, og hvilke forbrugere vi gerne vil opdrage, siger hun i dag om beslutningen.
– Jeg tror, det ramte mig så hårdt sidste år, fordi jeg gik hjemme på barsel med en helt ny, og fordi jeg efter den varme sommer, som jeg syntes var helt forfærdelig lang, havde tid til at tænke over, at der virkelig er noget galt, og at vi bliver nødt til at sadle om i forhold til vores forbrug. Jeg har tidligere altid gået meget op i økologi og kemifrie produkter, men nu var det især også det forbrug, der er forbundet med julen, som jeg blev opmærksom på og havde lyst til at ændre.
Beslutningen har blandt andet resulteret i, at mængden af pakker til børnene primært bliver købt brugt, ligesom de voksne i familien har valgt at skære ned på antallet af gaver.
– Min mor giver adventsgaver for et fast beløb til børnebørnene. Selv om den lille kun var få måneder gammel sidste år, skulle han også have adventspakke for nogle hundrede kroner, og i den alder mangler de jo sjældent noget. Jeg følte bare, at pengene fossede ud og blev brugt til overflødige ting. Og så blev det også klart for mig, hvor tit jeg skulle udfritte vores forældre for ønsker, og jeg kom frem til, at hvis man ligefrem skal finde på ting at ønske sig, så er det jo ikke noget, man reelt har brug for, siger Trine.
LÆS OGSÅ: 5 råd til at håndtere juleaftenens gavekonflikter
Plastikjulekalender på retur
En anden ændring, som Trine gerne vil indføre i år, er de daglige pakkekalendere til børnene, som hun mener er unødvendige. Det oplevede hun sidste år, hvor begge hold bedsteforældre kom med pakkekalendere, som hver var fyldt med 24 små plastikstykker, der til sidst kunne sættes sammen.
– For mig var det bare dårlig samvittighed hver eneste morgen for derefter at opleve en minimal begejstring fra børnene over for det her stykke plastik, de pakkede op, og jeg kunne se, hvor lidt interesse det egentlig vakte. Vi nævnte for bedsteforældrene efter julen sidste år, at det ikke havde været et hit hos os og heller ikke for børnene.
Selv om det ikke var nemt, valgte hun sidste jul at tage en snak med sin mor om at skrue ned for gaveræset. Både i forhold til børnene og pakkekalendrene, men også over for gaverne til Trine og hendes mand.
– Jeg kunne mærke, at den ramte min mor ret hårdt, og at den lige skulle synke ind, fordi hun gør det jo kun af god vilje. Lige da jeg sagde det, blev hun faktisk lidt fornærmet. Men aftalen blev så, at vi selv måtte bestemme, om vi ville give gaver. Og da jeg ikke ønskede mig noget, endte hun med at give mig en ged til velgørenhed, som jeg faktisk blev glad for, fordi det giver meget mere mening for mig.
For Trine har det været en udfordring at italesætte, at hun ønsker at ændre på de indgroede vaner, der er forbundet med en fast tradition, som julen er. Samtidig mener hun, at det har været en nødvendighed.
– Jeg kan tydeligt mærke, at mange i den lidt ældre generation lever videre, som de altid har gjort. Og at det er min egen generation, der skal ændre vaner. Men jeg mener, at vi bliver nødt til at sadle om og vænne vores børn til andre forbrugsmønstre, som vi selv har svært ved. Jeg kan f.eks. godt have svært ved at undvære kød eller drikke plantemælk, for jeg er ikke vokset op med at skulle undvære det. Men jeg bliver nødt til at vænne mine børn til det, for det er den slags, som de kommer til at vokse op med.
LÆS OGSÅ: 5 kendte kvinder: Dét skal vi se, læse, høre og opleve i julen
Trines 5 gode tip til en mere bæredygtig jul:
1) Minimér gaverne: Overvej, hvem det giver mening at give gaver til i familien. Er det nødvendigt at give gaver til din svigerindes børn, eller vil de blive lige så glade for en tur i biografen i løbet af året sammen med jer?
2) Hvis I fastholder gaver, så giv oplevelser frem for materielle ting. Materielle ting skal produceres fra nyt, og det koster på CO2-kontoen, hvorimod oplevelser giver samvær og tid til dem, du holder af.
3) Køb brugt, hvis muligt. Især små børn er ofte ligeglade med, om deres gaver er købt secondhand eller ej.
4) Pak gaver ind i avispapir eller magasinforsider, brugte tørklæder eller stofposer. Vær kreativ, og spar på gavepapiret ved at give en personligt indpakket gave.
5) Hav fokus på, at jul er hygge, samvær og tid med familien - ikke forbrug.
Børne-magi
I år kommer familien til at fortsætte med at implementere de små ændringer, som de tog hul på sidste år, og som de gerne vil tage med videre fremover. Det drejer sig primært om at minimere gaverne imellem de voksne i familien, at stoppe med at købe nyt julepynt hvert år, ligesom de fremover pakker gaver ind i avispapir eller gammelt gavepapir.
– På gavefronten vil de gaver, vi giver, blive meget mindre materialistiske, og i stedet giver vi oplevelsesgaver og personlige gaver. Hvis man står og skal finde en gave til en person, der ikke ønsker sig noget, så er det nok, fordi den person ikke mangler noget. Så synes jeg, det er bedre at give en gave til andre, der har brug for det – det er den type overflod, som jeg gerne vil vænne min familie af med, siger Trine.
– Sidste år pakkede jeg vores gaver ind i avispapir for første gang, og jeg havde det faktisk lidt svært med at komme med de her avisindpakkede gaver. Jeg følte lidt, at folk tænkte: ’Hvad pokker er nu det for noget?’ I år har jeg det meget mere afslappet med det. Jeg synes, det er unødvendigt med alt det gavepapir, der ryger direkte i skraldespanden, og jeg har fundet ud af, at det andet også kan være meget flot, hvis man gør sig umage. Vi har altid grint lidt af min mormor, som altid sirligt har foldet og gemt gavepapir, gavebånd og plastikposer – alt er blevet gemt af sparsommelighed. Men det er jo den tankegang, vi skal til at have igen.
Trine Schlüter Kølle mener ikke selv, at de nye vaner kommer til at ændre på, hvordan julen opleves – hverken for børnene eller de voksne. Det vigtigste for hende er, at det er tid til at være sammen med familien, og at de fastholder traditioner som at tage en tur i Tivoli for at se den årlige juleudstilling, finde det perfekte juletræ og julebage hjemme i køkkenet med børnene.
– Jul er børnenes fest, og dét, der virkelig betyder noget, er at se julemagien i børnenes øjne. Det er dét, det handler om. Når jeg kigger tilbage i min egen barndom, kan jeg ikke huske en eneste gave, jeg har fået. Det, jeg kan huske, er, at vi bagte konfekt og tog på tur sammen for at hente juletræ. Det er ikke kun juleaften, vi skal fokusere på, men hele december, hvor det er mørkt, koldt, hvor vi hygger os og får risengrød til aftensmad. Og ingen grøntsager! griner hun.
Trine Schlüter Kølle, 34 år og sygeplejerske. Bor på Nykøbing Falster med sin mand og tre børn på 6, 3 og 1 år. Besluttede sig sidste år for at skære ned for juleforbruget og i stedet prøve at lave en bæredygtig jul.