Værn om dit elektroniske omdømme
Illustration: Sisterbrandt.
4 gode råd
- Hold din sti ren: Hvis du vil undgå dårlig omtale på nettet er første regel selvfølgelig at sikre, at der ikke er nogen, der har grund til at svine dig til - og at passe på med at posere nøgen eller fuld på billeder, som måske kan ende online.
- Få alerts på Google: Hvis ikke du gider google dig selv hver anden dag for at sikre, at der ikke ligger kompromitterende information på nettet, kan du ganske gratis få alerts, når der bliver linket til dit navn. Læs mere på google.com/alerts
- Vær til stede på nettet: Jo mere du er til stede på nettet, jo lettere er det at kontrollere, hvad der popper op, når man søger på dit navn.
- Appellér til folks sunde fornuft: Hvis din ekskæreste eller tidligere bedsteveninde bestemmer sig for ganske uretfærdigt at lade deres vrede komme til udtryk på nettet, må du prøve at appellere til deres sunde fornuft og få dem til at fjerne de værste beskyldninger.
Kilde: Thomas Rosenstand. Læs mere på concept-i.dk
Vores liv er en åben bog - frit tilgængelig for alle med internetforbindelse. Firmahjemmesiden afslører, hvor du arbejder, mens billeder fra roklubbens efterårsfest og resultatlisten fra dit seneste løb fortæller om din fritid. I takt med at de elektroniske fodspor, vi efterlader, bliver flere og flere, bliver de også sværere at holde styr på - den dårlige nyhed er så, at når først noget er lagt online, er det nærmest umuligt at fjerne sporene. Den gode nyhed er imidlertid, at der trods alt er hjælp at hente. Nemlig fra såkaldte reputation managers, som sikrer pletfri google-søgninger - i hvert fald på den første side.
Høj pris for dårligt omdømme
Tonen er barsk i den elektroniske virkelighed. Hvis du er uheldig, har du fjender, som sviner dig til på sociale netværk eller "sladresider", såsom spredrygtet.dk eller hate.com. Thomas Ploug er lektor på Aalborg Universitet i København og har forsket i etik på nettet.
- Antallet af hadesider er eksploderet. Der sker noget underligt, når vi kommer i cyberspace. Tonen bliver meget hårdere. Jeg tror, det har noget at gøre med, at vi kan være anonyme på nettet, samtidig med at vi er på god afstand af den eller det, vi kommenterer. Selv om de hårde ord ofte er både urimelige og urigtige, kan de få store konsekvenser. Ville du måske date en fyr listet på siden dontdatehimgirl.com eller handle med én, som på spredrygtet.dk er anmeldt som bedrager?
Hvis det går galt
Den gyldne regel er selvfølgelig, at man bør opføre sig så pænt, at der aldrig er nogen, der har grund til at gøre én til hovedperson i harske hadeindlæg. Også selv om det ikke altid er nok. Thomas Rosenstand er stifter af firmaet Concept Interest, som laver reputation management for både firmaer og privatpersoner, og han mener, at der kan gøres flere ting, hvis det alligevel går galt.
- Faktum er, at verden er fuld af kværulanter og psykopater, siger Thomas Rosenstand. Hvis skaden sker, kan man overveje, om de kompromitterende oplysninger overhovedet er lovlige. Hvis ikke kan man kræve dem fjernet. Man kan også appellere til den, der har lagt oplysningerne ud, og bede vedkommende om at fjerne det igen. - Glipper det imidlertid, er der kun én anden mulighed: At sørge for, at de uønskede links ryger så langt ned i Googles hukommelse, at de ikke optræder på den første, vigtige side.
Online livshistorier
Thomas Rosenstand mener, vi går en fremtid i møde, hvor svipsere på nettet bliver mere acceptabelt, samtidig med at det også bliver sværere at undgå.
- De kommende generationer vil have hele deres livshistorie dokumenteret på nettet, og der vil være større forståelse for, at man har gjort nogle dumme ting i ungdommen. Omtanke og rettidig omhu vil imidlertid altid være vigtigt, siger han.
Thomas Ploug fra Aalborg Universitet anerkender, at større accept og reputation management kan begrænse skaderne af uønsket omtale på nettet, men han minder om, at det kun er begyndelsen, vi har set.
- Det, der står om os på nettet, griber i den grad ind i vores liv, og kan skade os mere, end jeg tror vi er klar over i dag. Fremtidens arbejdsgivere vil søge langt mere systematisk på mulige kandidater, og alt, hvad der bliver lagt på nettet, kan findes frem igen. Det kan godt være, man kan få fjernet et tag eller en post, og at man kan få rykket noget dårlig omtale længere ned i søgeresultaterne, men når noget først har været online, er skaden sket.