Vi ’tror’, når vi er i krise!
Foto: All Over
Det er Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter og en ny ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet, der slår dét fast, som vi måske godt vidste: Når alvorlig sygdom rammer os, bliver troen på noget højere en del af livet. Men ikke som kristendom i sin 'rene' form, siger teolog og ph.d.-studerende Christine Tind Johannessen-Henry fra Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet.
Kræftens Bekæmpelse støtter forskning i tro
Kræftens Bekæmpelse har indtil videre bevilget 1,9 millioner kroner til forskning i tro, eksempelvis til forskning i yngre kræftpatienters religiøse og eksistentielle tanker og overvejelser samt behov hos danske kræftpatienter og deres pårørende under et palliativt forløb.
Hverdagstro på mange måder
Når troen spiller en stor rolle i den kræftsyges liv, viser den sig på andre måder, end vi typisk kender den og sjældent som ét fast sæt af overbevisninger. Det handler om, hvad vi gør, når vi tror - midt i sygdommen - og hvordan vi agerer i forhold til vores nære.
"Når en kræftramt laver en gave til de efterladte, som skal minde dem om ham eller hende, eller når vi f.eks. taler med vores børn om og med Gud, engle og afdøde som passer på dem, så skaber, deler, giver og modtager vi tro i fællesskab, siger Christine Tind Johannessen-Henry.
Mere tro og mere livsenergi
I et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse har Christine Tind Johannessen-Henry gennemført sit ph.d.-projekt, som bl.a. rummer en undersøgelse med 1.043 danske kræftoverlevere, hvoraf 20 har deltaget i interviews, og svarene viser, at tro hos de kriseramte kræftsyge i højere grad kommer til udtryk. Samtidig føler de en større grad af kampånd og livsenergi, siger Christine Tind Johannessen-Henry.