Liv
12. oktober 2020

Trine Dyrholm og 663 andre filmfolk siger nu fra over for sexisme i filmbrancen

Filmbranchen har været overraskende tavse i den verserende MeToo-debat. Men nu står flere hundrede filmfolk sammen i et kollektiv opråb og opfordrer til åbenhed og dialog.
Af: Amanda Stensgaard
https://imgix.femina.dk/media/article/trine_dyrholm_0.png

Foto: Franne Voigt

664 repræsentanter fra filmbranchen siger nu fra over for krænkelser, sexisme og chikane i filmbranchen i et fælles brev.

Underskriverne opfordrer til åbenhed og dialog i erklæringen, som Dagbladet Information bringer i dag.

Blandt underskriverne er der både kvinder og mænd. Lars Mikkelsen, Susanne Bier, Trine Dyrholm, Pilou Asbæk og Vibeke Windeløv har blandt andre sat deres navn på erklæringen.

Brevet kommer i kølvandet på Sofie Lindes tale ved årets Zulu Comedy Galla, der siden har medført en række opråb fra blandt andet læger, forskere, musikere, politikere og folk fra mediebranchen. Alle slår de fast, at sexisme også findes i deres branche.

Men i den danske filmbranche har der været anderledes stille.

I hvert fald indtil for nylig, hvor Ekstra Bladet kunne afsløre en sag om seksuelle krænkelser i produktionsselskabet Danish Documentary. Her anklager Emilia Moth, en tidligere ansat i produktionsselskabet, instruktøren Feras Fayyad for en række specifikke krænkelser.

Blandt andet skulle han have sagt til hende, at ”selvfølgelig kiggede han på hendes røv”, når hun bukkede sig, og at hun ”burde gå i kortere kjoler for hans skyld”. Til en fredagsbar, hvor flere fælles kollegaer lyttede med, skulle Fayyad også have sagt, at han tænkte på hende, mens han onanerede. Emilia Moth sagde fra, og efterfølgende blev Fayyad ”ubehagelig og iskold”.

Emilia Moth gik til ledelsen, men ifølge hende tog de Fayyads parti. Da hun senere sagde til sin øverste chef, at hun syntes, de havde håndteret sagen forkert, sagde chefen, at Emilia Moth var den krænkende.

LÆS OGSÅ: Kønsforsker: Vi kommer til at se en lavine af magfulde mænd, der må gå af

Kort efter sagde hun op.

Sigrid Dyekjær, der er producer og medejer af Danish Documentary, har udtalt til Ekstra Bladet, at hun ikke vil kommentere det konkrete forløb, men at hun dog beklager forløbet.

Solidaritet

Siden Ekstra Bladets dækning af sagen har Emilia Moth modtaget en besked, hvor Feras Fayyad undskylder for sin opførsel.

Og nu bakkes hun altså op af 664 repræsentanter fra branchen.

"Vi underskriver dette brev for at støtte op om Emilias mod til at træde frem som enkeltperson og for at vise vores solidaritet med alle dem, der i vores branche har oplevet krænkende adfærd," står der blandet andet i brevet.

LÆS OGSÅ: Lotte rod beskyldes for kongemord og for at være mediesyg. Morten Østergaard? Han får ros

Til Information siger en af initiativtagerne, dokumentarinstruktør Olivia Chamby-Rus:

- En håndfuld af os tog initiativ til brevet, fordi vi kunne mærke, at der var et behov for at udtrykke støtte til Emilia i branchen. Vi spurgte vores kolleger, om de ville være afsendere på brevet, og opbakningen var så stor, at det hurtig voksede sig til en underskriftsindsamling, som nu fortsætter online. Vi vil gerne vise, at nu overtager vi stafetten og tager ansvar for at gøre branchen bedre.

Brevet, som de 664 filmfolk har skrevet under på, kan læses her.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også