Overspringshandlinger - Sådan kommer du dem til livs
At finde det, der egenligt ligger til grund for ens egne overspringshandlingerne - og komme overspringshandlingerne til livs - kræver en indsats fra dig selv. Men det er ikke en uoverkommelig indsats. Forfatter, foredragsholder og workshopleder Dorthe Rindbo har skrevet bogen Travle kvinders guide til mere tid, der handler om kampen mod overspringshandlingerne, der i værste fald kan koste os store dele af livskvaliteten. Bogen kommer en række bud på, hvad der er skyld i overspringshandlingerne, for først når vi kender motivet eller motiverne bag, kan vi begynde at ændre på det i en positiv retning.
"Mit bud er, at man over et par dage skal skrive ned, hvornår man laver overspringshandlinger. Klokkeslet, hvilken opgave du udsætter, hvad du gør i stedet, hvad din undskyldning er, og hvad den egentlige årsag - hvis du nu skal være helt ærlig - er", foreslår Dorthe Rindbo og fortsætter:
"Når du så sidder og kigger ned over listen, så vil der næsten helt sikkert danne sig et mønster, og allerede dér vil du nok begynde at få en fornemmelse af, hvad dit problem er."
Ifølge Dorthe Rindbo er det ofte en eller flere af disse seks årsager, der ligger til grund for de overspringshandlinger, vi laver:
1. Angst
Angst er en stor årsag til overspring, Det kan være angsten for at fejle - angsten for at hele verden ser, at vi ikke lykkes med et eller andet - men det kan også være angsten for succes. Vil jeg f.eks kunne håndtere det større arbejdspres, der kunne komme, hvis det her bliver en succes?
2. Manglende passion
Hvis du sidder i et job, som ikke udfordrer dig tilstrækkeligt, så du i bund og grund går rundt og keder dig hver dag, kan det være rigtig svært at tage sig sammen til at lave selv de mindste opgaver.
3. Symptomer på træthed
Hvis du er træt og mangler energi, vil det altid være svært at komme i gang med en opgave. Men hvorfor er du træt - og kan du gøre noget for at ændre på det?
4. Manglende kompetencer
Måske undgår du nogle opgaver, fordi du simpelthen mangler kompetencer. Måske skal du f.eks læse en tekst på engelsk, men føler dig ikke god nok til engelsk til rigtigt at forstå den.
5. Lavt selvværd
Hvis du ikke har tillid til dine evner og til at du kan løse bestemte opgaver, vil du forsøge at undgå dem.
6. Perfektionisme
Det kan også være, at du har svært ved at komme i gang med - og afslutte - opgaver, fordi du er for perfektionistisk. Fordi alt skal være helt perfekt og uden fejl fra starten.
Sådan kommer du overspringhandlingerne til livs
De underliggende årsager til overspringene er noget, du bevidst må ind og arbejde med,
for ellers vil du hurtigt falde tilbage i det samme mønster, men mens du er i gang med det arbejde, har Dorthe Rindbo også et par gode råd til at stoppe overspringshandlingerne nu og her:
"Helt overordnet så er mit råd, at man skal dele opgaverne op i små spiselige bidder. Hvis du står foran en opgave, som du ved, det tager flere dage at komme igennem, så kommer du jo aldrig i gang. Men del den op i små dele, som f.eks. "booke lokale", "skriv dispositionen", "gør brusenichen rent" eller "tag 10 minutter på løbebåndet". Så bliver det mere overskueligt, og når du først er kommet i gang, får du måske lyst til at forsætte."
Et andet godt råd fra Dorthe er at bruge nogle minutter hver dag på at skrive en to-do liste for den kommende dag. Skriv de opgaver ned, som du skal have lavet, og kategoriser dem efter
vigtighed. Skriv også estimeret tid på, og lav så en prioriteret rækkefølge. Og følg den! Men husk selvfølgelig at planen skal være realistisk, og den skal helst ikke dække mere end 60 procent
af din tid - for der vil næsten altid opstå afbrydelser af den ene eller den anden slags.
Et helt liv uden overspringshandlinger er ikke målet
Når alt dette er sagt - og gjort - står du så tilbage med et liv helt uden overspringshandlinger? Næppe. Det er menneskeligt at lave overspring, og det kommer vi nok aldrig helt af med. Men det vigtige er at blive opmærksom på dem og ikke mindst på, hvorfor vi laver dem, så vi kan minimere antallet af dem. Ellers spilder vi simpelthen vores liv.
Få en guide til hvordan du lærer at takle konflikter, istedet for at lade dem nage dig indefra
Kilde: Travle kvinders guide til mere tid af Dorthe Rindbo. Gads forlag