Så gode er Kræftens Bekæmpelse!
foto: All Over
'Scimago Institutions Rankings' har selv sagt det: Det går ufatteligt godt for Kræftens Bekæmpelse! Schimago har vurderet over 3000 forskningsinstitutioner og universiter verden over, og Kræftens Bekæmpelse har i næsten ti år ligget blandt de 100 'bedste' i verden. Lige nu ligger 'vi' nr. 22 i Europa.
Verdensklasse-forskning
Og den almindelige dansker har en del af æren. Vi er nemlig gode til at spytte penge i kassen og støtte de gode formål, så Kræftens Bekæmpelse har mulighed for at forske videre. I 2011 gjorde de dét for næsten 241 millioner kr, og kræftens Bekæmpelse har blandt andet været med til at opdage HPV-vaccinen, blandt meget andet. Her er et par af de vigtigste milepæle for sidste år.
Plantestoffer mod brystkræft
Efter mange års forskning i brystkræft, har forskerne har opdaget en del af det netværk, som får brystkræft til at sprede sig. De fandt også en forklaring på, hvordan kræftcellerne undgår de signaler, der aktiveres, når cellerne behandles med antihormon. Man har også fundet frem til, at lignaner - plantedele fra fiber-fødevarer måske kan øge brystkræftpatienters overlevelse.
Prostatakræft
Prostatakræft er den mest udbredte kræftsygdom blandt mænd. Flere end 4.000 mænd får hvert år konstateret prostatakræft og tallet stiger år og for år.
Men nye undersøgelser viser, at den såkaldte PSA-test, som afslører prostatakræft, også er meget problematisk. Testen kan nemlig ikke forudsige, hvilke tilfælde af prostatakræft, der udvikler sig langsomt og ikke giver symptomer, og hvilke, der kræver hurtig behandling.
HPV-vaccinen er en succes!
Færre og færre får kønsvorter. HPV-vaccinen, som er indført i det danske børnevaccinations-program, beskytter først og fremmest mod livmoderhalskræft, men den kan altså mere end dét, og resultatet tyder på, at vaccinen virker på befolkningsniveau.
Forskel på folk
Der er en stor social skævhed i bedste og hurtigste kræftbehandling. Det gælder f.eks. patienter med livmoderhalskræft og lungekræft. Dårligt stillede med lav indkomst og uddannelse klarer sig også dårligere, når det gælder kræftbehandling og overlevelse, og sygdommen opdages ofte senere hos socialt dårligt stillede.
Hjernekræft
I 2012 fandt forskerne i Kræftens Bekæmpelse en ny nøgle til bedre forståelse af udviklingen af dødelig hjernekræft. En viden, som på længere sigt kan være med til at forbedre behandlingen af denne kræftsygdom.
D-vitamin -skidt eller kanel?
Der ER er en sammenhæng mellem et lavt D-vitamin niveau og usund levevis, viser forskningen for første gang. Og da D-vitamin spiller en vigtig rolle for helbredet har Kræftens Bekæmpelse netop startet den største danske undersøgelse af befolkningens D-vitamin-status for at se, om danskerne får for lidt eller for meget D-vitamin.
antihormonbehandling.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Hvad synes du, Kræftens Bekæmpelse skal forske i? Læs mere her!
"Med kræften som medpassager!" - Læs om seje Liva!