Mad
8. november 20193 klassiske julesmåkager
Småkager bages efter traditionsrige opskrifter, der bør behandles med en vis portion respekt. Her får du opskriften på fedtebrød med glasur, chokoladespecier med pistacienødder samt klassiske pebernødder - de tre klassiske opskrifter har fået en minimal justering for at gøre dem endnu bedre.
Af: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Columbus Leth.
Fedtebrød med romglasur
Sprøde og kokosfyldte fedtebrød – præcis som de altid har været. Drys dem med lidt frysetørrede hindbær eller guldstøv, hvis de skal tage sig ekstra godt ud.
Tid: 30 minutter Bagetid: 10 minutter Antal: 20-25 stk. 200 g hvedemel 85 g kokosmel 100 g sukker ½ vaniljestang ½ tsk. hjortetaksalt 200 g smør Romglasur: 150 g flormelis 2 spsk. hvid rom Pynt: 1 spsk. frysetørrede hindbær evt. 1 tsk. spiseligt guldstøv Tænd ovnen på 200°, og beklæd en bageplade med bagepapir. Bland hvedemel, kokosmel, sukker, vaniljekorn og hjortetaksalt i en skål. Skær smørret i små tern, og smuldr det i melblandingen med fingrene. Ælt dejen sammen, til den er glat og ensartet. Dejen vil først være tør og falde fra hinanden, men vær tålmodig, og bliv ved med at ælte, til dejen er sammenhængende. Del dejen i 3 lige store stykker, og tryk hver af dem ud til et rektangel på 30 x 8 cm. Form dem lidt med hænderne, så de får lige kanter. Fordel stængerne på bagepladen med lidt afstand imellem. Bag dem let gyldne i ovnen i ca. 10 minutter. Romglasur: Rør flormelis og rom sammen, og tilsæt lidt kogende vand, hvis glasuren er for tyk. Smør glasuren ud på midten af kagestængerne i en bred stribe, lige når de kommer ud af ovnen. Drys med frysetørrede hindbær og evt. guldstøv, inden glasuren størkner. Skær straks stængerne ud i 2 cm brede snitter med en skarp kniv. Afkøl fedtebrødene på en rist, og opbevar dem i en lufttæt kagedåse med bagepapir mellem lagene. TIP Småkager med kokosmel i skal opbevares i en dåse for sig, da de ellers hurtigt vil blive bløde.
Chokoladespecier med pistacienødder
De fleste specier er lyse småkager med chokoladestykker, men her er dejen tilsat kakao og pistacienødder for et lidt mere dramatisk look og en ekstra god smag. Tid: 25 minutter Hviletid, dej: 1 time Bagetid: I alt 24 minutter Antal: 40-45 stk. 215 g hvedemel 30 g kakao 85 g flormelis ½ vaniljestang ½ tsk. bagepulver 1 knivspids salt 200 g koldt smør 100 g mørk chokolade 50 g usaltede pistacienøddekerner Bland hvedemel, kakao, flormelis, vaniljekorn, bagepulver og salt sammen i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr det i melblandingen med fingrene. Hak chokoladen fint, og vend den i melblandingen sammen med de hele pistacienødder. Ælt dejen godt sammen, til den er fast og ensartet. Form dejen til en rulle med en diameter på ca. 5 cm. Pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i mindst 1 time. Tænd ovnen på 180°. Skær dejrullen i ½ cm tykke skiver med en skarp kniv, og fordel skiverne på 2 bageplader med bagepapir. Bag kagerne i ovnen i 10-12 minutter. De skal være lidt bløde, når de tages ud af ovnen – de bliver sprøde, når de køler af. Lad kagerne køle helt af på en rist. Opbevar specierne i en lufttæt kagedåse, hvor de holder sig lækre og chokoladeintense i 1-2 uger.
Klassiske pebernødder
Når en peberkagebager først går i gang, er der pebernødder nok til hele julen. Denne udgave er tilsat hvid peber for at leve op til sit navn. Tid: 30 minutter Bagetid: I alt 20 minutter Antal: Ca. 150 stk. 250 g blødt smør 250 g lyst rørsukker ½ vaniljestang 1 dl piskefløde 500 g hvedemel 1 tsk. kanel 1 tsk. stødt ingefær 1 tsk. stødt kardemomme ¾ tsk. hvid peber ¼ tsk. stødte nelliker 1 tsk. bagepulver 1 tsk. natron Tænd ovnen på 200°. Pisk smør, rørsukker og vaniljekorn luftigt i en skål med en elpisker. Pisk fløden i. Bland mel, krydderier, bagepulver og natron, og rør melblandingen i dejen. Ælt dejen godt sammen med hænderne, til den er fast og blank. Rul dejen ud til fingertykke pølser, og skær dem i små stykker på 2 cm. Fordel dejstykkerne på 2 bageplader med bagepapir – de flyder kun ganske let ud, så der kan være mange på pladen. Bag pebernødderne let gyldne i ovnen i ca. 10 minutter. Lad dem køle helt af på bagepladen, og opbevar dem i en kagedåse foret med bagepapir. TIP Pebernødderne bliver ekstra festlige, hvis du dypper dem i smeltet mørk chokolade og evt. drysser dem med lidt spiseligt guldstøv.