Aftensmad
4. oktober 2024

Her er tre opskrifter til dig, der elsker bær

Søde sensommerbær hører ikke kun til i desserter. Prøv også at brug brombær, figner og blommer i salte retter, hvor de tilfører syre og friskhed.
Af: Af Louisa Lorang
opskrifter

Foto: Columbus leth

Salat med stegt andebryst og brombær

25 minutter.

4 personer.

And:

  • 2 andebrystfileter
  • flagesalt

Dressing:

  • 1 spsk. dijonsennep
  • 1 spsk. grov sennep
  • 2 spsk. flydende honning
  • 2 spsk. balsamicoeddike
  • 2 spsk. olivenolie

Salat:

  • 75 g valnøddekerner
  • ½ radicchio
  • 75 g rucola
  • ½ frillicesalat
  • 200 g brombær
  • Salt og peber
  • Til servering:
  • Evt. brød

Tip

Er du ikke vild med and, er retten også skøn med en bøf eller en flanksteak i tynde skiver.

And:

Rids skindet på andebrysterne, og rens kødsiden for evt. sener mm. Læg brysterne med skindsiden nedad, på en tør, kold pande og tænd på middel varme. Steg andebrysterne på skindsiden i 10-12 minutter, alt efter størrelse. Vend dem, og steg dem i 6-8 minutter på kødsiden. Krydr med salt, tag dem af panden, og lad dem trække indtil servering.

Dressing:

Rør en dressing af begge slags sennep, honning, eddike og olie i en skål.

Salat:

Hæld valnødderne i en skål, og hæld kogende vand over, til det dækker. Lad det trække i 3-4 minutter. Afdryp nødderne, og dup dem tørre. Hak dem groft. Pluk salaterne, og anret dem på et fad. Skær andebrysterne i tynde skiver, og anret dem på salaterne. Top med brombær, valnødder og dressing. Krydr med salt og peber, og servér straks, evt. med brød.

opskrifter

Salat med stegt andebryst og brombær

Koteletter med figner og rosmarin

25 minutter.

4 personer.

Koteletter og figner:

  • 4 svinekoteletter
  • 3 spsk. olivenolie til stegning
  • 1 spsk. smør til stegning
  • Salt og peber
  • 4 figner
  • 2 spsk. honning
  • 1 dl Calvados
  • 1 spsk. koldt smør
  • 2 stilke frisk rosmarin

Kartofler:

  • 1 kg små kartofler
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. smør
  • Salt
  • 2 spsk. frisk rosmarin

Til servering:

  • Evt. blandet grøn salat

Tip

Koteletter på ben er ekstra luksus. De skal stege lidt længere, men er ofte nemmere at stege, så de er saftige og gode. Tjek inde ved benet, om de er færdige.

Kartofler:

Tænd ovnen på 200°. Skær kartoflerne i halve. Vend kartoflerne med olie, smør og salt, og bred dem ud på en bageplade. Bag dem i ovnen i 30-45 minutter, til de er gyldne og gennemstegte. Vend dem med finthakket rosmarin 2-3 minutter før, de er færdige.

Koteletter og figner:

Brun koteletterne i olie og smør på en pande ved god varme i 1 minuts tid på hver side. Skru lidt ned for varmen, og steg dem i yderligere 2-3 minutter på hver side, til de er gyldne og gennemstegte. Krydr dem med salt og peber, og tag dem af panden.

Skær fignerne i kvarte. Steg dem ganske kort på panden, og hæld dem i en skål. Hæld honning og Calvados på panden, og lad det koge ind til det halve. Tilsæt smør og rosmarinblade.

Servering:

Anret koteletter med figner, honning-sauce, rosmarinkartofler og evt. salat.

opskrifter

Koteletter med figner og rosmarin

Ovn-kylling med blommer

30 minutter.

4 personer.

  • 1 hel kylling
  • 1 dl rødvin
  • 2 spsk. brun farin
  • 1 dl hønsebouillon
  • ½ dl sojasauce
  • 2 stjerneanis
  • 4 små rødløg
  • 8 fed hvidløg
  • 8 blommer
  • Salt og peber

Til servering:

  • 2 håndfulde blød frisk timian
  • blandet grøn salat
  • Evt. brød

Tip

Stjerneanis er meget gennemtrængende i smagen. Du kan nøjes med en enkelt, hvis du ikke synes, den skal have for meget fokus.

Kylling:

Del kyllingen i 12 stykker: 2 overlår, 2 underlår, 4 bryststykker, 4 vingestykker. Bland rødvin, farin, soja, bouillon og stjerneanis sammen ved kyllingestykkerne i en skål. Lad kødet marinere i 20- 30 minutter. Pil løg og hvidløg. Skær rødløgene i halve. Flæk blommerne, og kassér stenene. Tænd ovnen på 200°. Fyld kylling og marinade i et fad, og fordél løg og hvidløg imellem. Krydr med salt og peber. Bag det hele i ovnen i 25 minutter. Fordél blommerne i fadet, og bag i yderligere 20-30 minutter, til kødet er gennemstegt.

Servering:

Top ovn-kyllingen med timian, og servér den med salat og evt. brød.

opskrifter

Ovn-kylling med blommer

Opskrifterne blev første gang udgivet i SØNDAG uge 36/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også