Boller op, boller ned: Her er de nyeste og mest hypede fastelavnsboller i København
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Det er ved at være den tid på året, hvor du ikke kan slentre en eftermiddagstur gennem København uden at ramme ind i en stor frådende kø, der slanger sig henad fortovet. Hvad er det, folk vil have?
Svaret er fastelavnsboller.
De københavnske bagerier står altså atter på spring med deres nyeste take på flødeskums-klassikeren, der år efter år får folk til at stimle sammen i en kollektiv wienerbrøds-psykose.
Hvis man skal pege på en fastelavnsbolle-trend i år, så må det være pistacienødder. Flere af bagerierne eksperimenterer i hvert fald med den sprøde grønne spise i deres bagværk.
De er unægteligt også lækre, fastelavnsbollerne, og derfor har vi samlet de 13 mest mundsvandsfremkaldende af slagsen i København lige nu.
Andersen & Maillard
De blev berømte i byen for deres croissanter, der er så tilpas sprøde og bløde, at man må græde af glæde. Men lur mig, om ikke også deres fastelavnsboller kommer til at få folk til at flokkes om bageriet denne vinter.
I år disker Andersen & Maillard nemlig op med både en moderne og en gammeldags version af klassikeren. Den moderne version er en sprød dej, som enten er fyldt med solbærmarmelade og creme eller appelsin- og chokoladecreme. Den gammeldags version er en kardemomme-briochebolle med vaniljecreme indeni og chokoladeglaze udenpå.
Nørrebrogade 62, 2200 København N og flere andre steder i byen
Skipper Bageri
Fastelavnsbollerne ligner små forårsbebudere i vinduet hos Østerbro-bageriet Skipper, og de fås med alt fra mascarponecreme til havtorn, brombær, hindbærkompot og nougatcreme.
Der er naturligvis også den helt klassiske at finde i bageriet: en pude-blød bolle med creme i, dyppet i chokolade og drysset med pistaccie-knas.
Østerbrogade 103, 2100 København Ø
Hahnemanns Køkken
Hahnemanns disker også op med, hvad der må være ethvert barns drøm.
Nemlig en fastelavnsbolle, der går under navnet ‘Katten i tønden’, som er en choux (en moderne form for vandbakkelse, red.), med blodappelsinmarmelade, mandelcrumble og luftig mascarponecreme. Cremen er vitterligt formet som en kat, der er på vej op af en tønde.
Der er naturligvis også gammeldags fastelavnsboller på kortet med enten stikkelsbærmarmelade eller solbærmarmelade.
Og for dem, der gerne vil have klassikeren med et twist, fås den også i en tiramisu-version.
Sankt Kjelds Pl. 14, 2100 København Ø
Format Café
Inde i Designmuseets historiske bygninger finder du fastelavnsboller, der er mindst ligeså æstetiske. Eller, det gjorde man i hvert fald. For i år gør de det lidt anderledes på Format.
De har nemlig gjort deres skulpturelle fastelavnsboller, der er så pæne, at man næsten ikke nænner at stikke en gaffel i dem, så eksklusive, at de kun kan fås i deres søster-café Lille Format i fire udvalgte weekender, 8.+9. februar, 15.+16. februar, 22.+23. februar og 1.+2. marts. Hvem sagde luksus-vibes?
Bredgade 68, 1260 København K
Andersen Bakery
Andersen Bakery har drysset internationale noter udover deres fastelavnsboller her i den kolde vintertid.
Således disker de op med deres vante klassikere med pistaccieflødecreme, mascarpone, æble/yuzu-kompot og chokoladeganache på en sprød croissantbund.
Som noget nyt i år har de tilføjet ‘Andersen Semlor’ til udvalget. En blød kardemommebolle fyldt med appelsin/mandarin-kompot, mandelcreme og flødecreme.
Det er imidlertid ikke nyt for Andersen-bageriet at kigge ud over landegrænserne efter smagsinspiration. Den japanske bager Shunsuke Takaki kom til Danmark i 1959, hvor han forelskede sig i de danske wienerbrødstraditioner.
Dem tog han med sig tilbage til Japan, hvor han åbnede et ‘Andersen-bageri’ i 1962 (som i øvrigt er et af Japans største bagerier den dag i dag). Sidenhen åbnede der også Andersen-bagerier i København, og fælles for dem er, at de spiffer den danske bagetradition op med et japansk tvist.
Thorshavnsgade 26, 2300 København S, og flere andre steder i byen
Mad og Kaffe
En friteret croissant vendt i sukker og med solbærkompot og vaniljecreme i midten. Det er Mad og Kaffes bud på årets fastelavnsbolle.
Og holy mother, hvor ser det lækkert ud, når de små croissant-basser ligger der og drizzler i ønskebrønden (der findes videoer af det på Instagram). Det er jo vitterligt lige før, at man kan se på billedet, hvor sprød den er.
Sønder Boulevard 68, 1720 København V, og flere andre steder i byen
Bageriet Benji
Bageriet Benji kører den ind med gammeldags fastelavnsboller i år. Altså, i en rimelig overjordisk luksusversion forstås.
De luftige kardemommeboller er med garanti ikke tørre, for de indeholder både remonce, kagecreme og flødeskum. Og så er de selvfølgelig dyppet i mørk chokolade.
Det er selveste Rasmus Sjødahl, der tidligere har været ansvarlig for surdejsbrødet på Noma, der står bag fastelavnsbollerne og Nørrebro-bageriet.
Fælledvej 23, 2200 København N
Juno the bakery
Okay, okay. Ingredienslisten til Junos fastelavnsbolle lyder så åndssvagt delikat. Indeni den laminerede briochebolle finder man cremet marcipan og hele syltede solbær.
På toppen finder man lavendelmarinerede solbær og en luftig vaniljecreme. Der er vist ikke andet at sige end velbekomme. Og held og lykke med at få fat i en.
Århusgade 48, 2100 København Ø
Hart bageri
De har taget københavnernes wienerbrødshjerter med storm, og der ligger efterhånden et Hart Bageri i hver en bydel.
Det er kokken og bageren Richard Hart fra Essex i Storbritannien, der står bag det populære bageri, og han har selvfølgelig sørget for, at der også er fastelavnsboller at finde i hans biks i år.
Hart-versionen går under navnet ‘Brændt honning og citrus’, og de er lavet på en franskinspireret viennoiserie-dej, fyldt med hjemmelavet yuzu/orange-marmelade, creme med brændt honning og toppet med ristede mandler.
Hvis du er en fast kunde i bageriet, så fortvivl ej over alt det nye. Hart Bageri serverer også i år deres selvudnævnte fastelavnsbolle-klassiker med solbærsyltetøj, mascarponecreme, flødeskum og solbærdrys på toppen.
Gammel Kongevej 109, 1850 Frederiksberg C og flere andre steder i byen
Buka
Der er klassisk semlor på Buka-menuen i den her fastelavnsbollesæson, men der er også briocheboller med karamelliseret chokolade og vilde bær.
Men der er også versioner med hvid chokoladeganache. Alle sammen har de god højde på og skal med garanti spises med ske eller gaffel. Og med en serviet indenfor behørig rækkevidde.
Store Kongensgade 18, 1264 København K og flere andre steder i byen
Rondo
På Rondo kører de et relativt underspillet fastelavnsbolle-game i år. Men det er absolut ikke en dårlig ting.
Det ser i hvert fald ud til, at de har gjort sig helt utroligt umage med deres svenske semlor. Bageriet lover, at de luftige kardemommebriocheboller med vaniljeskum er lavet med kærlighed og lutter søde sager.
Sjællandsgade 7, 2200 København N
Bageriet BRØD
På Vesterbro-bageriet BRØD får du, hvad du ser på billedet herunder.
Gammeldags, veldrejede fastelavnsboller, dyppet i glinsende mørk chokolade og toppet med hakkede pistacienødder. Indeni gemmer der sig naturligvis en blød remonce.
Enghave Pl. 7, 1670 København V
Flere fugle
I år er der tre forskellige fastelavnsbolle-varianter at finde hos Flere Fugle.
Nemlig deres ‘Pistachio Bomb’, der er en briochebolle med pistacieganache, sprøde, ristede pistacienødder bundet sammen af mascarponecreme, deres ‘Pink Barbie’, som er en croissantdej bagt med solbær, toppet med lemoncurd og lyserød solbærcreme, og sidst, men ikke mindst deres ‘Gammeldags’, som er en, ja, gammeldags fastelavnsbolle med marcipanremonce og vaniljecreme, dyppet i mørket chokolade og drysset med flager af havsalt.
Nordvest-bageriet har fået en søster-café, Lille Fugl, der ligger i Indre By, nærmere præcist Gammel Strand 48, og her serverer de nøjagtig de samme velsmagende varianter.
Rentemestervej 57, 2400 København NV