Brød og bagværk
6. december 2024

Fødevarestyrelsen advarer: Du skal ikke spise dette til jul

Hvis kagen er blevet brun, bør du genoverveje at spise den
Af: Gry Thune, kk.no
Julebag

Foto: Kapyez from Julie Smith képei

Den søde juletid er over os, hyggen spreder sig i stuerne, og der bliver sat julebag på bordet.

Hvis vaniljekransen, pebernødderne eller honninghjerterne er blevet bagt til den rigeligt brune side, bør du genoverveje at sætte tænderne i dem, skriver Fødevarestyrelsen.

For når småkagerne er blevet for brune, er det en indikation på, at stoffet akrylamid er blevet dannet.

Akrylamid er et sandsynligt kræftfremkaldende stof, som dannes, når stivelsesrige fødevarer tilberedes ved høje temperaturer.

Der er blevet foretaget risikovurderinger af akrylamidindtaget, som konkluderer, at akrylamidniveauet er bekymrende højt. Det skriver DTU Fødevarerinstituttet

Akrylamid dannes ved temperaturer over 120 grader, og ud over velbagte julesmåkager er stoffet også påvist i fødevarer som brød, knækbrød, kiks, morgenmadsprodukter, babymos-pulver, pommes frites, chips og kaffe.

Stoffet dannes, når fødevarer bliver brune under bagning og friturestegning, samt når kaffebønner ristes.

Jo højere koncentrationen af akrylamid er i kroppen, desto højere er risikoen for mulige helbredsskader.

Men lad nu ikke dette ødelægge glæden over de små tørre kager, vi bager i store mængder i den søde juletid. Der findes selvfølgelig råd – og de er heldigvis ganske enkle:

Bag kagerne i ovnen, indtil de er gyldne, ikke brune, opfordrer Fødevarestyrelsen.

De foreslår også, at bruge natron i stedet for hjortetaksalt, når du bager småkager – det kan nemlig reducere indholdet af akrylamid.

Denne artikel blev første gang udgivet på KK.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en oversat og redigeret version.

Læs mere om:

Læs også