Sundt og saftigt kartoffelbrød
foto: Bjørn Jakobsen
Kartoffelbrød (Tid: Hævetid: 2 x 1 time, Bagning: 30-40 min.)
Ingredienser
Giver: 1 stort (eller 2 mindre brød) ca. 16 skiver
350 g skrællede kogte kartofler
¼ pakke gær
3 dl lunkent vand
3 dl kærnemælk
2 tsk salt
1 knsp honning
250 g fuldkornsmel
250 g durum hvedemel
Ca. 250 g hvedemel
2 spsk olie
Fremgangsmåde
Mos kartoflerne med en gaffel eller mas dem gennem en grovmasket sigte.
Rør gæren ud i lunkent vand og tilsæt kærnemælk, salt, honning og kartoffel. Rør fuldkornsmelet samt durum-hveden i og tilsæt hvedemel lidt ad gangen.
Ælt dejen godt igennem, til den er let og smidig, og vend den i olie i skålen og lad den hæve tildækket i 1 time.
Slå dejen ned og form den til et stort aflangt brød. Læg det på en bageplade og lad det hæve lunt under et fugtigt viskestykke i 1 time.
Sæt brødet i ovnen ved 250 grader og smid 1 dl vand ind i ovnen. Sænk temperaturen til 200 grader og bag brødet i 30-40 min. til det er gyldent og lyder hult, når man banker på det.
Energi pr. skiver: 214 kcal.
Fordelt på: protein 11%,
kulhydrat 77%, fedt 12%