Annonce
Mad
10. marts 2023

Cucina povera: Italiens koncept om fantastisk smagfuld mad med tomater på budget

Er ugebudgettet stramt, er en simpel, men smagfuld ret med gode ingredienser en sikker vinder. Du kan sagtens spise billigt, selv om du spiser godt – og med gode råvarer. Her får du 5 enkle tips til, hvordan du med Italiens cucina povera laver lækker mad på budget.
Af: Annonce for Mutti
Mutti – cucina povera
Mutti logo

En af de vigtigste grunde til at rejse til Italien er naturligvis det kulinariske eventyr, som en tur gennem det italienske køkken er.

Ikke nok med, at italiensk mad smager fantastisk, så er det italienske køkken også fyldt med gode værdier og traditioner. En af dem er konceptet cucina povera, som betyder “det fattige køkken”, som er beviset på, at man sagtens kan spise og spare på samme tid – uden at gå på kompromis med den gode smag.

Konceptet er enkelt: Spis alt, smid ikke noget ud, og sæt pris på værd ingrediens. Her får du en guide til, hvordan du tager cucina povera med hjem i dit eget køkken.

1. Køb langtidsholdbare produkter

De seneste år har det været trendy at købe frisk pasta, men nu har vi igen fået øjnene op for tørret pasta. Tørret pasta holder længe og smager bedst. Det samme gælder det familieejede Mutti-tomater, som er italienske kvalitetstomater fra dåse. Har du altid Mutti-tomater i køkkenskabet, har du smagfulde, solmodne tomater ved hånden hele året.

2. Gør det simpelt

Noget af det bedste ved cucina povera er, at du kun behøver få ingredienser for et lækkert måltid. En tomatsauce lavet på tomat, oliven og capers var en klassisk cucina povera-ret i Italien. Du kan nemt skabe din egen vellykkede version med de smagfulde Mutti-tomater – selv med få ingredienser som hvidløg, sukker og salt og peber, drysset med lidt frisk basilikum. Når du kun bruger få ingredienser af høj kvalitet, sparer du tid og penge uden at gå på kompromis med nydelsen.

Mutti

SIGT EFTER DE BEDSTE TOMATER – SÅDAN MAKSIMERER MUTTI SMAGEN AF DERES TOMATER

Kvaliteten af ​​Muttis produkter er resultatet af de råvarer, de dyrker. Mutti investerer i kvalitet på alle stadier, fra råvarer til landbrug og fra produktion til forsyningskæde, for at tilbyde produkter, der er fulde af smag og kan gøre selv den enkleste ret lækker.

Mutti betaler landmændene en højere pris (11 %) end sine konkurrenter for at få tomater af høj kvalitet. Landmændene får mere i løn – og Mutti får det bedste ud af høsten.

Mutti er den eneste producent, der bruger forskellige dele af tomaten i forskellige produkter for at få den friskest mulige smag, som i Polpa, eller den intensitet, der skal til for tomatpuré.

Mutti er den eneste producent, der har udført tre kvalitetstjek på sin sorteringslinje – alt sammen for at sikre, at kun de modneste og sødeste tomater bliver brugt til at lave tomatprodukter. Læs mere om Mutti her.

3. Brug hele madvaren

Intet spiseligt skal smides ud. Det er en af kerneværdierne i cucina povera, og det passer perfekt til vores nutidige tankegang om at stoppe madspild. Tænk over, hvad du kan bruge resten af grøntsagen eller frugten til. For eksempel kan kartoffelskrællerne skrubbes og bages på en bageplade med olie, salt og peber – og vupti, så har du lækre, smagfulde kartoffelchips. Du kan også bruge stilke og stokke fra grøntsager til fond. I bedste cucina povera-stil sørger Mutti også for at bruge hele tomaten for forskellige produkter, så intet bliver smidt ud.

4. Hav et par go to-retter

En god bruschetta, cacio e pepe eller pasta puttanesca går man sjældent galt i byen med, og måske du har dine helt egne nemme italienske favoritter inden for madlavning. Uanset hvilke retter, der er dine go-to, er det smart at have ingredienserne på lager i en travl hverdag, så du kan skippe indkøbene og lave mad på få minutter. Her er Mutti-tomater, Mutti-tomatkoncentrat, løg, hvidløg, sukker og krydderier, parmesan og tørret spaghetti nogle gode ingredienser at have ved hånden.

5. Giv gamle ingredienser nyt liv

Laver du mad fra det italienske køkken, kan gamle og kedelige ingredienser let blive til fantastiske retter med spark på smagen. Brug for eksempel daggammelt brød til en skøn og varm ribollita med cannellini-bønner og Mutti-tomater. Eller lav en simpel soffritto af dine kedelige, slatne gulerødder og stængler bladselleri. Søde og solmodne tomater giver forældede ingredienser en helt ny opløftning.

Her inspirerer Casper Sobczyk til at tømme køleskabet på en lækker måde:

Læs også