De lækreste julesmåkager
Foto: Anders Schønnemann
INGEFÆRSMÅKAGER
(ca. 30 stk.)
75 g blødt smør
150 g sukker
50 g brun farin
1 æg
250 g mel
½ tsk. natron
2 tsk. stødt ingefær
½ tsk. salt
100 g mørk chokolade, grofthakket
50 g sukkersyltede ingefær, hakkede
Pisk smør og sukker luftigt med en elpisker eller i en røremaskine. Tilsæt farin og æg, og pisk, til massen er samlet. Bland mel, natron, stødt ingefær og salt, og rør melblandingen i smørret. Vend til sidst chokolade og ingefær i.
Tril dejen til ca. 30 kugler. Læg dem på bagepapir, med god afstand, og tryk dem lidt flade med to fingre. Bag dem ved 175° i 7-8 minutter. Lad dem køle af på pladen.
FINSKBRØD
(40-50 stk.)
200 g smør
250 g hvedemel
50 g sukker
ENDVIDERE:
1 æg
1 spsk. koldt vand
50 g mandler, hakkede
50 g perlesukker
Skær smørret i terninger, og bland det med mel og sukker, til dejen er samlet. Du kan gøre det i hånden eller komme det hele i en foodprocessor og lade den gøre arbejdet for dig. Pak dejen i film, og læg den i køleskabet i ½ time.
Tag dejen ud, tril den til fingertykke pølser, og skær dem i 3-4 cm lange stykker. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Pisk æg og vand sammen, og pensl finskbrødene med æggestrygelsen. Bland mandler og sukker sammen, og drys det på kagerne.
Bag dine finskbrød ved 200° i 8-10 minutter. Lad dem køle af på rist.
PEBERNØDDER
(super mange)
250 g smør, stuetemperatur
250 g sukker
1 dl piskefløde
½ tsk. fintrevet muskatnød
1 tsk. stødt allehånde
½ tsk. stødt peber
1 tsk. stødt ingefær
2 tsk. kanel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
500 g mel
Pisk smør og sukker luftigt med en elpisker eller i en røremaskine. Pisk fløden i.
Bland alle krydderierne, bagepulver, natron og mel, og pisk melblandingen i smørret. Brug til sidst hænderne, og ælt massen til en blank, fugtig dej.
Tril dejen ud til fingertykke pølser, og skær dem i ca. 1 cm tykke små stykker. Sæt dem på en bageplade, og bag dem ved 200° i 6-8 minutter. Lad dem køle af på pladen.
BRUNKAGER
(ca. 100 stk.)
250 g smør
125 g brun farin
250 g sirup
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt ingefær
1 spsk. stødt kardemomme
1 spsk. stødt kanel
50 g smuttede mandler, finthakkede
1 tsk. fintrevet økologisk appelsinskal
1½ tsk. potaske
1 spsk. lunet vand
½ kg mel
Kom smør, farin og sirup i en gryde, og smelt det over middel varme. Lad det forsigtigt komme op til kogepunktet, og tag gryden af varmen. Rør nellike, ingefær, kardemomme, kanel, mandler og appelsinskal i sukkermassen. Opløs potasken i lidt lunet vand, og rør det i sukkermassen. Tilsæt mel, og rør, til dejen er blank. Lad den køle lidt af, og rul den i tykke pølser. Pak dem i plastfolie, og frys dem til næste dag (eller i et par uger, hvis du er i god tid). Tag dejen direkte fra fryseren, og skær den i tynde skiver. Bag småkagerne på bageplade med bagepapir ved 200° i 5-7 minutter. Lad dem køle af på bagepladen.
VANILJEKRANSE
(40-50 stk.)
60 g mandler
300 g mel
1 knsp. salt
½ tsk. hjortetaksalt
1 stang vanilje
150 g sukker
225 g koldt smør
1 lille æg, pisket
Hak mandlerne helt fint til mandelmel i en foodprocessor eller en minihakker. Bland mandelmel, mel, salt og hjortetaksalt. Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland dem med sukkeret. Bland vaniljesukkeret i melblandingen, og ælt smørret i, enten i hånden eller i foodprocessoren. Dejen skal have konsistens som brødkrummer. Saml dejen med sammenpisket æg. Det er ikke sikkert, at du skal bruge hele ægget.
Fyld dejen i en sprøjtepose med en mellemstor tylle i, og sprøjt lange baner kagedej ud. Skær dem i 11-12 cm lange stykker, og form dem til vaniljekranse.
ELLER sæt dejen koldt i 30 minutter, og kør den igennem kødhakkerens vaniljekranseplade. Bag kagerne i 7-8 minutter ved 200°.
SPRØDE ANISKAGER
(ca. 100 stk.)
250 g mel
½ tsk. hjortetaksalt
125 g sukker
200 g koldt smør
1 æg, pisket
ENDVIDERE:
1 spsk. koldt vand
1 dl sukker
2 spsk. stødt anis
Bland mel, hjortetaksalt og sukker. Skær smørret i terninger, og smuldr det i melet. Saml dejen med en smule af ægget, når smør og mel har konsistens som brødkrummer. Pak dejen i plastfolie, og sæt den koldt i 30 minutter.
Rul den tyndt ud, drys evt. med en smule mel, og stik småkager ud med et lille glas eller en udstikker, 4-5 cm. Læg småkagerne på bagepapir på bageplader.
Pisk resten af ægget med koldt vand. Bland sukker og stødt anis. Pensl kagerne med æggestrygelse, og drys med lidt anissukker på hver kage. Bag kagerne ved 200° i 5-7 minutter. Lad småkagerne køle af på pladen.
ORANGEKAGER
(25-30 stk.)
200 g marcipan
1 dl sukker
fintrevet skal af 1 økologisk appelsin
½ dl mel
1 æggehvide
1 spsk. orangeblomstvand
1½ spsk. piskefløde
ENDVIDERE:
100 g mørk chokolade
Riv marcipanen (det er lettest, hvis den er halvfrossen), og bland den med sukker, appelsinskal, mel, æggehvide, orangeblomstvand og fløde. Rør dejen godt sammen, brug evt. en foodprocessor.
Sæt massen i køleskabet i 30 minutter, og tril den til små kugler. Sæt dem på bagepapir, og tryk dem med en våd gaffel.
Bag kagerne ved 175° i 12-15 minutter. Lad dem køle helt af på pladen, og sprøjt dem med lidt smeltet chokolade. Lad chokoladen størkne inden servering.