Mad, der både er billig, næringsrig og smager godt – kan det blive bedre?
Vi kan nævne både kartoflen og kålrabien, næringsbomber, som du på ingen måde bliver fattig af.
Det gælder også i højeste grad linser og bønner. Eller bælgfrugter, som er den fælles betegnelse for linser, bønner, kikærter, andre typer ærter og peanuts.
Alle disse har et lavt glykæmisk indeks, lidt fedt og er rige på mineraler som jern og folat, ifølge Norsk Helseinformatikk.
Og skulle du have gættet, så er det netop bælgfrugter, nordmændene køber mere af.
– Når det gælder dåsebønner og linser, solgte vi for eksempel 25 procent mere i 2023 i forhold til 2018. For dåsekikærter er stigningen på 40 procent, oplyser kommunikationschef i Meny, Nina Horn Hynne, til TV 2 Norge.
Også Coop Extra melder om en lignende stigning til TV 2.
Begge kæder peger på en tendens, hvor forbrugerne laver mere vegetarmad fra bunden.
Og de norske myndigheder har da også lavet nye kostanbefalinger i august, hvor de anbefaler bønner og linser til aftensmad mindst én gang om ugen, samt som tilbehør eller pålæg.
Mens mange foretrækker at købe spiseklare bønner og linser på dåse, kan der dog spares endnu mere ved at købe dem som tørvare i større mængder.
– For at maven skal blive glad for bønner og linser, er det væsentligt at iblødsætte bønner, men også linser, i rigeligt vand i mindst otte timer, før de koges, minder madprofil og bælgfrugtentusiast Gry Hammer om.
Der er flere årsager til, at iblødsætning er vigtig, ifølge Hammer.
– Det giver mindre oppustede maver og øger desuden næringsoptagelsen. Bønner og linser indeholder antinæringsstoffer, som kan binde sig til vigtige næringsstoffer, som magnesium, zink og jern, og hæmme optagelsen og på andre måder stresse fordøjelsen. Dette undgås ved at give sig tid til at iblødsætte dem længe nok før kogning, forklarer hun.
Her er Hammers videre brugsanvisning til bælgbehandling:
Iblødsæt bønner i rigeligt vand. Hvis du iblødsætter 1 liter bønner, skal du bruge mindst 3 liter vand, da bønnerne vil svulme op undervejs.
Tilsæt 1-2 tsk salt per liter vand, og lad dem stå tildækket på køkkenbordet i 10-12 timer.
Skyl bønnerne godt igennem en si, og kom dem over i en gryde med 3 liter frisk vand, og bring det i kog.
Lad det koge ved middel varme i 5 minutter, før du hælder bønnerne og kogevandet igennem en si.
Kom bønnerne tilbage i en gryde, tilsæt 3 liter vand, og bring det i kog. Lad det koge ved lav varme, under låg, indtil bønnerne er møre. Kogetiden vil variere afhængigt af bønnetypen.
Tag en bønne eller to undervejs, smag, og mærk på konsistensen. Si kogevandet fra, når de er færdige.
Nu har du en fin base, som du kan bruge til både supper, gryderetter, pålæg og meget mere.
Denne artikel blev første gang bragt af kk.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.