Desserter
4. september 2024

Nu er denne kage pludselig overalt

Den baskiske ostekage er pludselig dukket op overalt på internettet.
Af: Malin H. Haugan, KK.no, oversat af redaktionen
Baskisk ostekage

Foto: Hernández

Har du været på internettet for nylig, har du sandsynligvis set denne kage. Baskisk ostekage er mere populær end nogensinde, og en række caféer og restauranter er begyndt at sælge den.

Blandt dem er Hernandez Oslo. Ejer og konditor, Diego Gil Hernández, har specialiseret sig i kagen - som ifølge ham passer til flere tidspunkter på dagen.

Ifølge Hernández handler det hele om kagens enkelhed. Den består hovedsageligt af fem ingredienser og kan piftes op med alt fra passionsfrugt til karamel.

- Når folk tager en bid, transporterer smagen dem til forskellige steder, følelser og oplevelser. Tricket ligger i kagens enkelhed, siger konditoren.

Flere restauranter og caféer tilbyder kagen, og Vintage Kitchen i Oslo har haft den på menuen i to år.

Siden kagen, som i dag serveres med rabarberkompot, kom på menuen, har den været en af gæsternes favoritter.

Vink, en tjeneste fra Aftenposten, der blandt andet giver restaurantanmeldelser, har testet Vintage Kitchens version af kagen.

- Vi hørte varme ord om kagen, og så begyndte gæsterne at komme og spørge specifikt efter ostekagen, siger restaurantschef, Polina Mamontova og tilføjer:

- I dag er det en ny trend i byen, og mange steder har den også. Vi er stolte af at kunne sige, at vi har en af de bedste ostekager i byen, hvis ikke den bedste.

Vink har lavet en oversigt over steder, der serverer baskisk ostekage i Oslo. Sammen med de nævnte har Kuro, Farine, Gapet, Jimmy’s, Kumi, Kampen kaffe & bar og Daisy Donuts baskisk ostekage på menuen.

Baskisk ostekage blev opfundet af kokken Santiago Rivera på restauranten La Viña i San Sebastián mellem 1980'erne og 1990'erne. Nu er kagen en moderne klassiker, kendt over hele verden.

På TikTok er der stor interesse for baskisk ostekage, og flere videoer af kagen er blevet set over en million gange.

Mange deler deres version af kagen og giver tips til at opnå den cremede, bløde konsistens.

Kagen har ingen bund, og ostecremen hældes direkte i kageformen. Målet er at få en karamelliseret og let brændt skorpe.

Artiklen blev først udgivet hos femina.se og kk.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Sådan laver du baskisk ostekage

Du skal bruge:

  • 1 kg naturel flødeost
  • 5 æg
  • 350 g sukker
  • 15 g mel
  • 500 ml piskefløde

Fremgangsmåde:

Beklæd indersiden af en rund form med en diameter på 24 cm med bagepapir for at give kagen det rustikke udseende. Det er nemmere at beklæde formen, hvis du først fugter bagepapiret med lidt vand og krøller det sammen. Du kan også bruge to ark.

Forvarm ovnen til 180º C med over- og undervarme.

Klargør æggene og sæt dem til side.

Læg flødeosten i en stor skål og pisk den sammen med en håndmixer, så osten bliver endnu mere cremet. Fortsæt med at piske, mens du gradvist tilsætter fløden og derefter sukkeret.

Tilsæt ét æg ad gangen og pisk godt mellem hvert æg. Tilsæt melet og pisk, indtil det hele er godt blandet. Si dejen over i formen.

Kagen skal bages midt i ovnen i cirka 55 minutter. Hvis du ønsker en blødere kage, kan du nøjes med at bage den i 45-50 minutter. Tjek kagen efter 30 minutter, og sørg for, at den ikke bliver brændt. Hvis kagen er blevet brun, anbefales det at dække den med stanniol.

I ovnen vil kagen hæve meget, hvilket er normalt; den vil falde sammen, når den køler af. Når kagen er færdig, åbner du ovndøren lidt og lader den køle af i ovnen i 15 minutter, mens ovnen er slukket.

Tag derefter kagen ud af ovnen og lad den køle helt af ved stuetemperatur på en bagerist. Når kagen er kold, skal den hvile natten over i køleskabet for at udvikle mere smag.

Tag kagen ud af køleskabet 15-20 minutter før servering.

Opskriften er fra Diego Hernandez fra caféen Hernandez i Oslo.

Læs mere om:

Læs også