Desserter
13. december 2024

Sådan laver du den flotteste konfekt - man rent faktisk gider at spise

Lad pyntesyge konfektstykker og elegant jordbærskum stråle om kap, når du inviterer nye typer konfekt indenfor i julestuen. Det er hyggeligt at lave sin egen konfekt sammen med venner og familie og ikke mindst nyde de små godbidder sammen med et glas gløgg eller kaffe.
Af: Louisa Lorang
Konfekt

Foto: Lene Samsø

Bergamottemarcipan med kandiseret citrus

50 minutter + simretid, bagetid og hviletid

40 stk.

Kandiseret citrus:

  • 1 usprøjtet bergamotte (eller appelsin)
  • 1 usprøjtet appelsin
  • 3½ dl sukker
  • 1 dl vand

Marcipan:

  • 300 g mandler
  • 1 dl agavesirup
  • 1 usprøjtet bergamotte
  • 1 knsp. salt

Overtræk:

  • 300 g mørk chokolade

Kandiseret citrus: Skyl citrusfrugter, og skær skallen af. Den hvide, bitre hinde skal med, men undlad at skære ind i frugtkødet. Skær skallerne i grove strimler, og kog dem op i en gryde med koldt vand. Hæld straks vandet fra, når det koger, og tilsæt nyt vand. Kog vandet op igen, og kassér det. Gentag proceduren.

Tip

Du får langt flere citrus­skaller, end du skal bruge til pynt. Undlad at vende dem i sukker, men lad dem tørre, og overtræk dem derefter med chokolade. Så har du lækker citruskonfekt.

Kog 3 dl sukker og vand i en anden gryde, til sukkeret smelter. Lad sukkerlagen simre i 3-4 minutter, og tilsæt citrusskallerne. Lad skallerne simre i lagen i ca. 45 minutter. Ryst ind­imellem forsigtigt på gryden, så skallerne fordeler sig lidt, men rør helst ikke i dem. Dræn citrusskallerne i en sigte, og vend dem i det ­resterende sukker. Lad dem tørre på en bage­rist ved stuetemperatur i mindst 8 timer, gerne natten over.

Marcipan: Tænd ovnen på 180°. Fordel mandler på en bageplade med bagepapir, og rist dem i ovnen i ca. 5 minutter. Afkøl helt. Blend mandlerne fint i en foodprocessor. Tilsæt sirup, og blend, til massen akkurat samler sig. Smag til med ca. 2 tsk. fintrevet bergamotteskal og salt. Pak marcipanen ind i husholdningsfilm. Læg den på køl i mindst 30 minutter, og gerne natten over.

Overtræk: Tril 40 kugler af marcipanen. Smelt hakket chokolade over vandbad. Vend kuglerne heri. Pynt med kandiseret citrus.

Konfekt

Bergamottemarcipan med kandiseret citrus

Nougatkys med hasselnødder og flagesalt

35 minutter + bagetid

25 stk.

  • 75 g hasselnøddekerner
  • 75 g sukker
  • 150 g blød nougat
  • 75 g mælkechokolade
  • ½ tsk. flagesalt
  • 1 sprøjtepose
  • 25 små folie- eller muffinforme

Tænd ovnen på 200°. Fordel hasselnødderne på en bageplade med bage­papir, og sæt dem i ovnen i ca. 8 minutter, til de er let gyldne. Lad dem afkøle let, og gnid de løse brune hinder af i et rent viskestykke. Smelt forsigtigt sukker på en pande ved svag varme, til det er gyldent. Hold øje med, at det ikke brænder på. Du skal helst undgå at røre i sukkeret, mens det smelter.

Vend hasselnødderne i ­karamelmassen på panden, og hæld det hele ud på et stykke bagepapir på et skærebræt, så ­hasselnødderne er godt fordelt. Lad karamellen størkne. Smelt nougat og chokolade i en varmefast skål over vandbad.

Rør flagesalt i nougat­blandingen, og fordel den forsigtigt i sprøjteposen. Sprøjt nougatblandingen ud i muffinformene. Hak hassel­nøddeknaset groft med en brødkniv, og drys den ovenpå. Lad konfekten hvile på køl, indtil den skal serveres.

Konfekt

Nougatkys med hasselnødder og flagesalt

Skumkys med jordbærsmag

40 minutter + hviletid

50 stk.

  • 15 blade husblas
  • 1 vaniljestang
  • 2 dl vand
  • 400 g sukker
  • 1 knsp. salt
  • Jordbæraroma
  • 8 dråber rød konditorfarve
  • Flormelis
  • Frysetørrede jordbær
  • Evt. et sukkertermometer
  • Sprøjtepose med rund tylle

Udblød husblassen i en skål med koldt vand i ca. 10 minutter. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Lad vaniljekorn, ­vaniljestang, vand, sukker og salt simre i en gryde, til det når en temperatur på 115° (brug evt. et sukkertermometer).

Tip

Skumfiduserne holder sig uden problemer i 1-2 uger ved stuetemperatur. Vend dem helt i flormelis, hvis de ikke skal klistre så meget.

Vrid husblassen fri for vand, og opløs den i den brandvarme sukkermasse i gryden. Kassér vaniljestangen, og pisk grydens indhold sammen med jordbæraroma og konditorfarve i en skål med en elpisker i ca. 10 minutter, til den er tyk og luftig.

Smag skumfidusmassen til med ekstra jordbæraroma. Drys et stort fad med flormelis. Fyld skumfidus­massen i sprøjteposen, og sprøjt små skumkys direkte ned i flormelissen. Drys skumkyssene med fryse­tørrede jordbær, og lad dem sætte sig på køl natten over. Det første døgn eller to er de klistrede. Herefter danner de en sprød skorpe.

Konfekt

Skumkys med jordbærsmag

Trøfler med romrosin

30 minutter + trække- og hviletid

40 stk.

Trøfler:

  • 50 g rosiner
  • 2 spsk. rom
  • 200 g mørk chokolade, ca. 70 %
  • 20 g blødt smør
  • ½ dl piskefløde
  • 100 g kold marcipan

Overtræk:

  • 300 g mørk chokolade
  • Spiseligt guldstøv

Tip

Er din trøffelmasse ­blevet lidt for hård, når du skal forme kuglerne, så lad den stå i 10-15 minutter ved stuetemperatur, før du bruger den. Når du overtrækker kuglerne, så gør det hurtigt for at undgå, at trøflerne smelter

Trøfler: Hak rosiner groft, og læg dem i blød i rom i en lufttæt beholder i mindst 3 timer, eller gerne ­natten over. Hak chokoladen groft, og smelt den i en skål over vandbad. Rør smørret i den smeltede chokolade, til det også smelter. Tilsæt fløde under omrøring. Riv marcipan fint, og rør den i chokolademassen sammen med rom og rosiner. Lad trøffelmassen hvile på køl i mindst 2 timer. Form ca. 40 små kugler, og lad dem hvile på frost, mens du gør chokoladeovertrækket klar.

Overtræk: Hak chokoladen, og smelt den groft i en skål over vandbad. Vend de iskolde trøffel­kugler i chokoladen, og lad den størkne på køl. Pensl trøffelkuglerne med spiseligt guldstøv, og servér straks.

Konfekt

Trøfler med romrosin

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 48/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også