Desserter
29. november 2024

Tre stykker hjemmelavet konfekt, du rent faktisk gider at spise

Det er hyggeligt at lave sin egen konfekt, og man må godt smage på den undervejs! Her er tre meget forskellige stykker konfekt, der tilsammen udgør et smukt fad.
Af: Louisa Lorang
Julekonfekt

Foto: Columbus Leth

Flødekarameller med valnødder

20 minutter + køletid

60 stk.

  • 300 g sukker
  • 150 g brun farin
  • 100 g lys sirup
  • 50 g glukosesirup
  • 150 g smør
  • 3 dl piskefløde
  • 75 g valnøddekerner
  • Smagsneutral olie
  • Evt. flagesalt
  • Sukkertermometer

Hæld sukker, farin, sirup, glukose, smør og fløde i en gryde, og lad det hele koge op.

Lad massen simre over middel varme under jævnlig omrøring med en træske i 30-50 minutter, til temperaturen når op på 123° (brug et sukkertermometer).

Hak valnødderne groft, og hæld dem i den varme masse. Smør en plasticform på 18 x 18 cm (den skal kunne tåle varme) med lidt olie, og hæld den varme masse i formen.

Lad karamellen sætte sig i et par minutter, og drys den med evt. flagesalt. Lad karamellen køle helt af i køleskabet, helst til næste dag.

Skær den i tern, når du skal bruge den. Den er blød og lækker i konsistensen, så den flyder lidt ud, men det er jeg vild med. Opbevar karamellerne i køleskabet.

Vil du gemme dem, kan du pakke dem enkeltvis i fedtpapir.

Tip

Opbevar karamellerne på køl, og skær dem ud, efterhånden som du skal bruge dem.

https://imgix.femina.dk/2024-11-28/Flodekarameller-med-valnodder.jpg

Foto: Columbus leth

Kaffetrøfler

25 minutter + trækketid

40 stk.

  • 200 g mørk chokolade
  • 1½ dl piskefløde
  • 50 cl friskbrygget espresso
  • 25 g blødt smør
  • 1 knsp. salt
  • 2 dl rent kakaopulver

Hak chokoladen fint, og hæld den i en skål. Varm fløden i en kasserolle til lige under kogepunktet, og tilsæt espresso.

Hæld den varme kaffefløde over chokoladen i en tynd stråle og lidt ad gangen. Rør rundt, så chokoladen smelter.

Rør smør i, og tilsæt salt. Rør rundt, til chokolademassen er glat og blank. Sæt massen på køl i ca. 30 minutter.

Form den til små, rustikke klumper med en teske, og vend dem i kakao i en dyb tallerken.

Sæt dem på køl indtil brug, og servér dem kolde.

Tip

Du kan vende trøflerne i kakao igen lige inden servering, hvis de trænger.

https://imgix.femina.dk/2024-11-28/Kaffetrofler.jpg

Foto: Columbus Leth

Pistacie-marcipankugler

40 minutter + ovntid + køletid

20 stk.

Pistaciemarcipan:

  • 100 g mandler
  • 100 g usaltede pistacienødder uden skal
  • ½ dl agavesirup
  • 1 knsp. salt

Pistaciekugler:

  • 200 g mørk chokolade
  • 100 g saltede pistacienødder uden skal
  • Flagesalt

Pistaciemarcipan

Overhæld mandlerne med kogende vand i en skål, og lad dem trække i 5 minutter. Afdryp dem, og gentag.

Tænd imens ovnen på 175°. Smut skindet af mandlerne, bred dem ud på bagepapir på en bageplade, og tør dem i ovnen i ca. 4 minutter.

Lad dem afkøle helt. Blend mandler og pistacier i en foodprocessor til fint mel. Tilsæt sirup og salt, til massen er akkurat til at samle med hænderne.

Form massen til en lille rulle. Pak den evt. ind i husholdningsfilm, og sæt den på køl i et par timer eller natten over.

Pistaciekugler

Form pistaciemarcipanen til 20-25 kugler. Smelt chokoladen over vandbad, og overtræk kuglerne. Lad chokoladen sætte sig, evt. på køl.

Lun resten af chokoladen igen. Fyld den i en sprøjtepose, og sprøjt kuglerne med lidt chokolade.

Sæt 1 pistacienød fast på hver, og drys med en anelse salt på hver kugle.

Lad chokoladen sætte sig igen. Servér konfekten kold.

Tip

Du kan bruge sukkerlage i stedet for agavesirup. Lav en sukkerlage af 1 del sukker og 1 del vand. Kog det op i en kasserolle, til sukkeret er smeltet, og afkøl lagen. Sukkerlage er god til alt fra marcipan til drinks og kan opbevares på køl i flere måneder.

https://imgix.femina.dk/2024-11-28/Pistacie-marcipankugler.jpg

Foto: Columbus Leth

Denne artikel blev første gang bragt i SØNDAG 46/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også