Tre stykker hjemmelavet konfekt, du rent faktisk gider at spise
Foto: Columbus Leth
Flødekarameller med valnødder
20 minutter + køletid
60 stk.
- 300 g sukker
- 150 g brun farin
- 100 g lys sirup
- 50 g glukosesirup
- 150 g smør
- 3 dl piskefløde
- 75 g valnøddekerner
- Smagsneutral olie
- Evt. flagesalt
- Sukkertermometer
Hæld sukker, farin, sirup, glukose, smør og fløde i en gryde, og lad det hele koge op.
Lad massen simre over middel varme under jævnlig omrøring med en træske i 30-50 minutter, til temperaturen når op på 123° (brug et sukkertermometer).
Hak valnødderne groft, og hæld dem i den varme masse. Smør en plasticform på 18 x 18 cm (den skal kunne tåle varme) med lidt olie, og hæld den varme masse i formen.
Lad karamellen sætte sig i et par minutter, og drys den med evt. flagesalt. Lad karamellen køle helt af i køleskabet, helst til næste dag.
Skær den i tern, når du skal bruge den. Den er blød og lækker i konsistensen, så den flyder lidt ud, men det er jeg vild med. Opbevar karamellerne i køleskabet.
Vil du gemme dem, kan du pakke dem enkeltvis i fedtpapir.
Tip
Opbevar karamellerne på køl, og skær dem ud, efterhånden som du skal bruge dem.
Foto: Columbus leth
Kaffetrøfler
25 minutter + trækketid
40 stk.
- 200 g mørk chokolade
- 1½ dl piskefløde
- 50 cl friskbrygget espresso
- 25 g blødt smør
- 1 knsp. salt
- 2 dl rent kakaopulver
Hak chokoladen fint, og hæld den i en skål. Varm fløden i en kasserolle til lige under kogepunktet, og tilsæt espresso.
Hæld den varme kaffefløde over chokoladen i en tynd stråle og lidt ad gangen. Rør rundt, så chokoladen smelter.
Rør smør i, og tilsæt salt. Rør rundt, til chokolademassen er glat og blank. Sæt massen på køl i ca. 30 minutter.
Form den til små, rustikke klumper med en teske, og vend dem i kakao i en dyb tallerken.
Sæt dem på køl indtil brug, og servér dem kolde.
Tip
Du kan vende trøflerne i kakao igen lige inden servering, hvis de trænger.
Foto: Columbus Leth
Pistacie-marcipankugler
40 minutter + ovntid + køletid
20 stk.
Pistaciemarcipan:
- 100 g mandler
- 100 g usaltede pistacienødder uden skal
- ½ dl agavesirup
- 1 knsp. salt
Pistaciekugler:
- 200 g mørk chokolade
- 100 g saltede pistacienødder uden skal
- Flagesalt
Pistaciemarcipan
Overhæld mandlerne med kogende vand i en skål, og lad dem trække i 5 minutter. Afdryp dem, og gentag.
Tænd imens ovnen på 175°. Smut skindet af mandlerne, bred dem ud på bagepapir på en bageplade, og tør dem i ovnen i ca. 4 minutter.
Lad dem afkøle helt. Blend mandler og pistacier i en foodprocessor til fint mel. Tilsæt sirup og salt, til massen er akkurat til at samle med hænderne.
Form massen til en lille rulle. Pak den evt. ind i husholdningsfilm, og sæt den på køl i et par timer eller natten over.
Pistaciekugler
Form pistaciemarcipanen til 20-25 kugler. Smelt chokoladen over vandbad, og overtræk kuglerne. Lad chokoladen sætte sig, evt. på køl.
Lun resten af chokoladen igen. Fyld den i en sprøjtepose, og sprøjt kuglerne med lidt chokolade.
Sæt 1 pistacienød fast på hver, og drys med en anelse salt på hver kugle.
Lad chokoladen sætte sig igen. Servér konfekten kold.
Tip
Du kan bruge sukkerlage i stedet for agavesirup. Lav en sukkerlage af 1 del sukker og 1 del vand. Kog det op i en kasserolle, til sukkeret er smeltet, og afkøl lagen. Sukkerlage er god til alt fra marcipan til drinks og kan opbevares på køl i flere måneder.
Foto: Columbus Leth
Denne artikel blev første gang bragt i SØNDAG 46/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.