Få spist dine madrester: Sådan genopvarmer du dem allerbedst
Foto: Odiseo Castrejon / Unsplash
At få bugt på sine rester er både bæredygtigt i økonomiske og klimamæssig forstand, og mange af os prioriterer at tage vare på resterne fra middagen.
Du ved måske, hvordan madrester skal opbevares, men ved du, hvordan de bør opvarmes?
Mange smider sikkert resterne i mikrobølgeovnen efter arbejde og tænker ikke nærmere over det. Men det er langt fra ligegyldigt, hvordan du varmer gårsdagens middag op.
Hvis du opvarmer madresterne korrekt, kan de endda nogle gange smage endnu bedre end dagen før.
Mikrobølgeovn giver ujævn varme
- Hvis du har frosne madvarer, bør letfordærvelig mad optøs hurtigt i varmt vand, i mikrobølgeovn eller i køleskabet. Undgå at tø letfordærvelig mad op på køkkenbordet, da tiden ved stuetemperatur kan blive for lang, og der kan opstå mange bakterier i maden.
Det fortæller Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynet, den norske pendant til Fødevarestyrelsen.
Når du opvarmer mad, er det vigtigt at sikre, at den bliver gennemvarm.
- I mikrobølgeovnen varmes maden ujævnt op, hvilket efterlader "kolde" og "varme" områder, hvor mikroorganismer kan overleve. Derfor skal du sørge for at røre rundt, så alle dele af maden bliver gennemvarmet, siger Svindland.
Hvis du deler resterne op i mindre portioner, er det lettere at varme den mængde op, du skal bruge næste gang.
- Madvarer som ris og pasta skal du være særligt opmærksom på, da der her kan vokse bakterier, som danner skadelige giftstoffer, hvis de står for længe ved stuetemperatur. En god anbefaling er at lave præcis den mængde, du skal bruge til måltidet, siger Svindland.
Madrester kræver ekstra opmærksomhed
- Når vi giver gårsdagens madrester nyt liv, er målet at bevare tekstur, smag og udseende bedst muligt. Nogle retter, som gryderetter, smager endda bedre efter at have hvilet natten over. Andre retter, som fisk, ris eller mørt kød, kræver ekstra opmærksomhed for ikke at tørre ud eller miste smag og tekstur ved opvarmning, siger Marta Brodal Ravnsborg, madfaglig rådgiver i norske MatPrat.
Sådan opvarmer du madresterne
Brodal Ravnsborg giver nogle tips til at give resterne nyt liv:
Kød: Stegt eller ovnbagt kød kan hurtigt blive tørt ved forkert opvarmning.
- Brug ovnen, og læg kødet i et ovnfast fad med en smule vand eller bouillon. Dæk med aluminiumsfolie for at bevare saftigheden. Varm op ved lav varme, omkring 150 grader, til kødet er mørt og saftigt igen. Foretrækker du pande, brug lav til medium varme med lidt olie eller smør, og vend kødet jævnligt for at sikre jævn varme.
Ris: Ris har en tendens til at blive grynet og tørt efter en nat i køleskabet.
- Brug mikrobølgeovnen: Tilsæt lidt vand, dæk med en tallerken eller låg, og giv risen en let dampbehandling. Dette holder den fugtig og let klistret.
- Alternativt kan du forvandle risresterne til en ny ret: Steg dem med grøntsager, krydderier og måske lidt kød for at lave en lækker wokret.
Kartofler: Rester af kartofler kan også blive gode igen med den rette opvarmning.
- Små kartofler eller kartoffelbåde kan varmes i ovnen ved 180 grader med en smule olie eller smør for at få sprødheden tilbage. Kogte kartofler kan skæres i mindre stykker og steges i en pande med smør eller olie, til de er gyldne og varme. Kartoffelmos kan opvarmes i en gryde med lidt mælk eller fløde for at gøre den cremet og lækker igen.
Pasta: Pasta kan hurtigt blive klistret og tør ved forkert opvarmning.
- Hvis du har ren pasta, kan den varmes forsigtigt i en gryde med lidt olivenolie eller sauce. Vend forsigtigt, til den er gennemvarmet. For lasagne og andre gratiner kan du bruge ovnen ved 150 grader og dække med folie for at beskytte toppen mod at blive brændt.
Husk: For at maden er sikker at spise, bør den altid varmes op til mindst 75°C, så den er helt gennemvarm.
Hurtig opvarmning forhindrer udtørring
- Det er en god idé at bruge madrester, men det er vigtigt at opbevare og opvarme dem korrekt. Mikrobølgeovn kan for eksempel give et dårligt resultat.
Det fortæller Svein Iversen, kok med mere end 35 års erfaring fra restaurantbranchen og nuværende medarbejder ved Weber Grill Academy på Sagene i Oslo.
Iversen giver gode råd til opvarmning af almindelige retter:
1. Sauce eller suppe kan koges op igen i en gryde.
2. Ris, pasta og kartofler skal være helt gennemvarme, da de er stivelsesholdige og en god grobund for bakterier. Sørg for at køle dem hurtigt ned og give dem tilstrækkelig varmebehandling ved opvarmning.
3. Kogte kartofler kan skæres op og steges.
4. Kogt ris kan steges med grøntsager og eventuelt rejer.
5. Pasta kan varmes i en sauce.
Anbefaler airfryer
Iversen anbefaler ofte at bruge en airfryer til at opvarme madrester. Han foreslår at dele maden op, da nogle ting tåler mere varme end andre.
- Start med at varme kartofler i mindre stykker, og tilsæt derefter grøntsager, før du varmer fisk eller kød. Lad kartoflerne blive i begge omgange, siger han.
Brug korte programmer og høj varme, for eksempel to minutter ved 230 grader. Hurtig opvarmning forhindrer, at maden tørrer ud.
Denne artikel blev første gang bragt af KK, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.
Løbet tør for rengøringsmiddel? Få de overraskende tips til rengøring med cola