Julefrokost
18. november 2022

Julefrokost: 10 klassiske retter til julefrokosten

Et af årets helt store højdepunkter er julefrokosten. Her bliver hygget og spist i familie og gode venners lag. Invitér på julefrokost med alle de gode gamle klassiske retter.
Af: Madredaktionen (udgivet første gang 22. august 2015)
julefrkost

En af julens helt store traditioner er julefrokosten, hvor familie og venner samles om et overdådigt bord med de lækreste retter. En klassisk dansk julefrokost er et festmåltid uden lige med både kolde og varme samt fede, syrlige, salte og søde retter. Al den lækre mad bliver skyllet ned med drikkelse i lange baner.

Det store julefrokostbord lægger op til mange timers hygge med mad og drikke og måske en omgang pakkeleg mellem de mange retter. Julen byder som regel på mange julefrokoster med både venner og familie, men menuen er som regel den samme – for de klassiske opskrifter på julefrokoster er bare lig dansk jul!

Skal du holde julefrokost i år, har vi samlet alt du skal vide for at holde en god, klassisk dansk julefrokost lige her!

Find både opskrifter til julefrokostens menu, guide til, hvad du skal drikke til julefrokosten og traditionerne for en klassisk julefrokost.

Hvad skal der være til en julefrokost?

En klassisk julefrokost skal have det hele – både sild, fiskefileter, leverpostej, tarteletter, ostebord, risalamande og selvfølgelig en god snaps. Listen over, hvad du kan servere til en klassisk julefrokost, er næsten uendelig, men der skal være noget inden for kategorierne fisk, kød, ost og sødt.

Fisk

Kød

Som tilbehør til julefrokostens fisk og kød, bør du også servere rugbrød og franskbrød. På bordet sættes også smør. Det kan være lækkert også at sætte en frisk salat på bordet til de fede retter. Servér f.eks. en frisk, rå rødkålssalat salat til julefrokosten.

Ost

  • Diverse oste, f.eks. brie, emmentaler og blåskimmel
  • Kiks
  • Syltetøj eller marmelade
  • Tørret frugt, f.eks. dadler, abrikoser og figner

Sødt

En god julefrokost handler selvfølgelig ikke kun om mad men også om det gode selskab. En klassisk leg til julefrokosten er også pakkeleg, som er perfekt at slå mave på mellem eller efter de mange retter. Hvis I ikke har helt styr på reglerne, kan I finde reglerne til pakkelag samt inspiration til pakkelegsgaver her.

Hvad spiser man først til julefrokost?

Julefrokostens menu spises som regel i fire etaper. Først det kolde fiskebord, så det varme kød, dernæst osten og til sidst den søde dessert og konfekt.

Hvad skal man drikke til julefrokost?

Drikkevarer til julefrokosten er en næsten lige så vigtig del af julefrokost-menuen som maden. Til julefrokost er en god juleøl og snaps altid godt at skylle julemaden ned. Sørg også for masser af vand, så I ikke udelukkende slukker tørsten i øl.

Man kan få masser af lækre specialøl i juletiden, som gør sig ekstra godt til julefrokosten. Køb gerne lidt forskellige og del dem med hinanden, så man kan smage lidt af hvert.

Snaps fås i mange forskellige smage, og især kryddersnaps er god til juletiden. Prøv opskriften på hjemmelavet snaps her.

Hvorfor drikker man snaps til julefrokosten?

Udover at snaps smager skønt, og man kan lave lækre, hjemmelavede julesnaps, er der faktisk et praktisk formål bag snapsen til julefrokosten. Den skarpe snaps er nemlig god til fed mad og virker som en ganerenser mellem retterne.

Hvorfor har vi julefrokost?

Julefrokosten er en dansk tradition, der opstod i 1900-tallet, og det var faktisk en tradition, der opstod på arbejdspladsen. I første omgang var det dog blot en lille afslutning på arbejdsdagen på lillejuleaftensdag, hvor medarbejderne fik et glas portvin på chefens kontor, inden man ønskede hinanden glædelig jul og tog hjem til familien.

Denne tradition udviklede sig til de større fælles julefrokoster, vi kender i dag. Julefrokosterne har dog altid fungeret som et tiltrængt afbræk fra og en fejring af det hårde arbejde.

Kilde: Kristeligt Dagblad

10 klassiske opskrifter til julefrokosten

Der er masser af retter, du kan servere til julefrokosten, men her har vi samlet 10 af de mest klassiske opskrifter til julefrokostmenuen.

Tunmousse med husblas

Tunmousse

Tunmousse kan spises året rundt, men er ofte en ret, der kommer på bordet til julefrokosten. Få en nem og lækker opskrift på tunmousse med husblas her.

Opskrift på gravad laks

Gravad laks

Du kan købe gravad laks, men opskriften på den smagfulde laks er også nem at følge selv! Servér hjemmelavet gravad laks til årets julefrokost med opskriften her.

fiskefilet

Fiskefilet

En sprød, paneret fiskefilet er en klassisk del af julens smørrebrød. Selvom den er en del af det ellers kolde fiskebord, skal fiskefiletterne gerne serveres lune og sprøde. Få en lækker opskrift på fiskefilet her.

Stegte sild i lage
karrysild

Karrysild

Den krydrede karrysild er et hit hos de fleste, og den smager ekstra skønt, når du laver den selv. Prøv opskriften på karrysild her.

Hjemmelavet leverpostej

Leverpostej

En lun, hjemmelavet leverpostej med bacon er noget af det bedste! Servér den til årets julefrokost og se, hvor hurtigt den forsvinder. Lav gerne to portioner af opskriften her.

Medisterpølse

Medisterpølse

Julemedister er en ældre tradition, som ikke alle stadig spiser, men den er nu lækkert at servere som en del af julefrokostmenuen! Få opskriften på julemedister her.

Ægte tarteletter med høns i asparges

Tarteletter

Klassiske tarteletter med høns i asparges er en favorit hos både store og små. Find den nemme opskrift på tarteletter her.

flæskesteg - nem opskrift

Flæskesteg

En af julemiddagens hovedretter er også god til julefrokosten, og så kan du øve dig lidt på de sprøde svær inden juleaften. Find opskriften på saftig og sprød flæskesteg her.

risalamande med kirsebærsauce

Risalamande

Endnu en klassiker fra juleaften er risalamanden, som også er en skøn dessert til julefrokosten. Få opskriften på en klassisk risalamande her.

Hvor kan man holde julefrokost?

Det kan kræve meget at lægge hus til en julefrokost, både fordi der er mange gæster og meget mad, der skal laves. Hvis du ikke har overskud til selv at holde julefrokosten, er der masser af cafeer og restauranter, der tilbyder julefrokost.

Du kan også bestille en julefrokostmenu hos de fleste supermarkeder og få bragt det hele hjem til dig selv, så du bare slipper for madlavningen.

Prøv også:

1980'erne har ringet, men de vil ikke have deres stjerneskud tilbage, for de kan slet ikke genkende det i den! SPIS BEDRE serverer den nemlig i en eksklusive mundering med grønne asparges og hele pibetøjet som Find opskriften her: Stjerneskud.

Læs mere om:

Læs også