Når du har kogt dine kartofler, er der én ting, du ikke skal gøre
Foto: Florence Lo/Reuters/Ritzau Scanpix
Mange mennesker elsker at spise kartofler. De kan bruges som tilbehør til kød, fisk eller vegetarretter. Og så er de både sunde og billige.
Det er altså den ideelle ting at have med i sin kost, men har du nogensinde overvejet, hvor du skal gøre af kartoffelvandet?
Måske du hurtigt hælder det ud i køkkenvasken, men det er der faktisk ingen grund til, for vandet kan bruges til noget helt suverænt i din madlavning.
Ligesom pastavand bør kartoffelvand gemmes og bruges igen. Bare en lille smule kan nemlig gøre kartoffelsalater, supper og saucer tykkere og bedre.
Men hvorfor er kartoffelvandet så godt?
Fordi det ligesom pastavand indeholder stivelse, der kan være en god ingrediens i mange retter.
- Tidligere var det ikke usædvanligt, at kokke brugte koldt kartoffelvand som base, når de kogte fond. Det handlede om at tage vare på alt, der kunne bruges. Stivelsen i vandet jævnede fonden lidt, så der skulle bruges mindre jævning. Jeg har faktisk selv testet det, og det virker, siger Svein Iversen, kok.
Ofte indeholder kartoffelvandet også salt, så det bør du spare lidt på, når retten skal smages til.
- Men husk, at dette kun virker med kartofler, der er kogt uden skræl. Uskrællede kartofler afgiver ikke stivelse, forklarer han.
- Når jeg koger kartofler med skræl, tilsætter jeg så meget salt, at vandet nok vil være for salt til at blive brugt senere. Men hvis du bruger mindre salt i kartoffelvandet end mig, kan kartoffelvandet have samme effekt som pastavand på grund af stivelsen, siger Jan Ivar Nykvist, kok, stylist og madekspert.
Nykvist anbefaler, at du kan genbruge vandet i kartoffelsuppe. Hvis ikke det er for salt, kan du også bruge det, når du bager brød.
- Jeg ville nok bruge kartoffelvandet i retter, jeg laver med de kartofler, jeg netop har kogt. Fordelen ved kartoffelvand er, at det er helt glutenfrit, og det vil være lidt som at jævne en sauce med kartoffelmel, siger han.
Iversen har endnu et godt tip: Når du har kogt fond på ben og affald fra for eksempel kylling, vil der altid være meget god kyllingesmag i resterne, der er tilbage i gryden. Trikset er at tilsætte iskoldt vand til resterne, bringe det hele i kog, og derefter si det af.
- På samme måde som når du bruger kartoffelvand, får du et lille forspring, når du koger næste fond. Denne grundbase med smag tilsættes, og du bygger videre på den. Jeg lærte denne metode af en gammel kok i min læretid, siger han.