Mad
8. september 2011

Salat med hellefisk og citron-aioli

Opskriften er en del af en komplet gæstemiddag. Her får du opskriften på forretten, salat med hellefisk og citron-aioli og en praktisk indkøbsliste
Af: Louisa Lorang
https://imgix.femina.dk/media/9c87f4bc0cf84f2fa4f64c504068c157.jpg

Foto: Anders Schønnemann

Du behøver ikke altid at lave fine flerretters-menuer for at kunne invitere gæster. Disse enkle retter kan tåle at blive pakket ned og transporteret. Så pak en kurv, og invitér din gæster i skoven, i parken eller måske bare ned bagest i haven en smuk efterårsdag. Uformelt og forhåbentlig i solskinsvejr.

Salaten er super nem at have med, og alt kan spises med en gaffel. Servér aiolien i små bægre ved siden af salaten. Så kan hver enkelt dyppe sit brød i den eller komme den på salaten.

½ rugbrød
olivenolie
salt

CITRON-AIOLI:

2 pasteuriserede
æggeblommer
1 lille fed hvidløg
1 tsk. fintrevet økologisk
citronskal
salt
1½ dl smagsneutral olie
1 lille kogt kartoffel (ca. 50 g)
lidt citronsaft

ENDVIDERE:
200 g blandet salat
1 bundt dild, plukket
lidt olie og eddike
200-300 g røget hellefisk

Skær rugbrødet i grove stave, læg dem på bagepapir på en bageplade, dryp dem med olie, drys med lidt salt, og rist dem ved 200° i en varm ovn.
Pisk æggeblommerne med hvidløg, citronskal og salt. Tilsæt olien lidt ad gangen i en tynd stråle, imens du fortsat pisker. Kom til sidst fintrevet kartoffel i aiolien, og smag til med citronsaft og evt. mere salt.
Vend salat og dild med en smule olie og eddike. Anret salaten med hellefisken, enten på et stort fad eller i 8 mindre skåle/beholdere.
Servér salaten med aioli og rugbrødsstave.

VINFORSLAG
Fadlagret chardonnay eller en riesling med lidt alder, f.eks. Glenn Carlou Chardonnay fra Sydafrika, Les Trois Grappes, Laroche, fra Sydfrankrig eller Peter Lehmann Wigan Eden Valley Riesling 2005.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/f49772b8ad7749cd909d9049790530c4.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/cca370948be947948bfada42d2df745b.jpg
Dessert:

Brombærtærte med vaniljefløde

SÅDAN BLIVER DET ENDNU NEMMERE:
Lav citron-aioli 1-2 dage før brug. Opbevar den i køleskab.
Sylt tomater i god tid. De holder sig længe i køleskab.
Lav terrinen op til 2 dage i forvejen. Opbevar den i køleskab.
Bag tærten dagen i forvejen, og opbevar den i køleskab.

INDKØBSLISTE TIL GÆSTEMENUEN

FRUGT OG GRØNT







KØL OG FRYS
2 pasteuriserede æggeblommer
200-300 g røget hellefisk
2 kyllinger
250 g smør
¼ liter piskefløde

KOLONIAL




TJEK AT DU HAR
olivenolie
smagsneutral olie
eddike
æbleeddike
sukker
salt
peber
6 fed hvidløg
hvedemel
stjerneanis

Læs også