Mad
3. september 2024

Seks madvarer du aldrig må fryse ned. En af dem vil overraske dig

Det kan både ødelægge smag og konsistens og endda medføre unødig rengøring.
Af: Beth-Kajsa Elveos, KK.no, oversat af redaktionen
Mad i fryser

Foto: Qwart/Getty Images

Med stigende fødevarepriser og et stadig større fokus bæredygtighed er det at mindske madspild blevet mere aktuelt – i den proces kan fryseren blive din bedste ven.

Men selv om det er smart at kunne fryse mad ned, og det meste kan fryses, er der alligevel visse fødevarer, du bør undgå at smide i fryseren.

Svenske allas.se har lavet en liste med seks madvarer, der ikke egner sig til at blive frosset:

1. Friske æg

Du bør ikke fryse hele æg, da væsken i ægget udvider sig under frysningen, og skallen derfor kan revne. Det kan resultere i, at du har æg i hele din fryser og står en rigtig øv rengøring.

Har du æg som er ved at blive for gamle, kan du i stedet give dem en tur med piskeriset og fryse dem ned i en boks. Så er de perfekte at tage op til en omelet på et senere tidspunkt.

2. Mayonnaise

Mayonnaise består af olie og æggeblommer, der vil de krystallisere ved nedfrysning. Derfor skiller mayonnaisen, når den bliver tøet op igen. Det samme vil sandsynligvis gøre sig gældende for blandt andet bearnaise, den kan dog med lidt tålmodighed reddes ved opvarmning.

3. Kogt pasta

Spørgsmålet om hvorvidt man bør fryse kogt pasta er lidt en gråzone, og mange gør det nok uden at tænke videre over det. Man kan dog ikke være sikker på, om pastaen er spiselig når den tøs op igen. Den kan nemlig blive ret vandet. Frisk, ukogt pasta er derimod intet problem at smide i fryseren.

4. Agurk

Måske du kan se et mønster? Mad med et højt vandindhold skal som hovedregel spises forholdsvist hurtigt, og bliver tit mærkeligt vandet ved optøning. Derfor bør man heller ikke fryse agurker ned, og det samme gør sig desuden gældende for icebergsalat.

5. Yoghurt, creme fraiche og andre syrnede mælkeprodukter

Yoghurt og andre syrnede mælkeprodukter egner sig dårligt til nedfrysning, da den bliver kornet og skiller ved optøning.

Det er dog kun, hvis du ønsker at bruge produkterne, som de er, at det er et problem. Planlægger du at bruge produkterne i bagning, fungerer de stadig fint, selv om produktet er skilt. Derfor kan du stadig bekæmpe madspild ved at fryse syrnede mælkeprodukter ned.

Almindelig mælk kan også sagtens fryses ned og opfører sig normalt efter optøning. Men sørg for at mælkekartonen ikke er fuld, da mælken, ligesom æggene, vil udvide sig under frysningen.

6. Kartofler

Det anbefales ikke at fryse kartofler ned, da smagen ændrer sig, og konsistensen bliver vandet fordi stivelse i kartoflerne ændre sig. Du kan dog uden problemer fryse kartoffelmos ned, især hvis du tilføjer en ekstra smørklat, når den varmes op.

Men hvordan optør man maden bedst? KK.no har tidligere skrevet, at det er en myte, at maden bør optøs langsom i køleskabet. Derimod er den bedste måde at optø kød og fisk ved at lægge maden i koldt vand, skriver forksning.no.

Denne artikel blev første gang bragt af KK.no, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også