Netsundhedsplejerskens bedste putteråd til babys søvn
foto: Panthermedia
Det er nok de færreste af os, der ikke godt kan genkende den trætte følelse, når putteritualet træder ind i sin både anden og tredje time, og den lille bandit stadig er lysvågen og nægter at falde til ro. Men hvad er egentlig den bedste måde at få sit barn til at sove på?
Det er vigtigt for både barn og forælder at have en god rutine, når det kommer til putteritualet, fortæller netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.
- For et helt lille barn, der kun er et par måneder gammelt, er putteritualet de ting, vi naturligt gør. Man skifter barnet, giver barnet nattøj på og giver det mælk. Så svøber man barnet ind i dynen og giver det måske en sut, siger nogle beroligende lyde eller ord og vugger barnet lidt. At putte barnet og bruge kærtegn hører også til putteritualet for det lille barn. Når barnet bliver ældre, ofte mellem 12 og 18 måneder, kan man indføre ting som en puttebamse eller en godnathistorie. Sådan kommer der nye ting til, som kan være rare og kan hjælpe barnet med at falde i søvn, og de ting kan barnet have glæde af langt op i skolealderen.
LÆS OGSÅ: Video: Sådan hjælper du dit barn til at sove bedre
Jo mere genkendeligt putteritual til babys søvn, jo tryggere
Putteritualet er vigtigt, fordi det forbereder barnet på, at det er tid til at geare ned, give slip på alle dagens oplevelser og overgive sig til søvnen. Vi voksne kan føle os trætte og opdage, når vi ser på uret, at klokken også er mange. Det kan børn ikke, fordi de ikke har samme tidsbegreb og ikke kan klokken, forklarer Helen Lyng Hansen.
- Børn fornemmer tid på de ting, der sker i løbet af en dag, så de har stor glæde af genkendelighed – jo mere genkendeligt, noget er, jo mere trygt er det. Det er også derfor, børn sagtens kan høre den samme historie igen og igen eller se den samme film mange gange. De har brug for genkendelighed og tryghed, og det er det, putteritualet er. Det forbereder barnet til at koble fra og slappe af efter alle oplevelserne.
At få barnet til at sove er et af de problemer, flest forældre tumler med. Og når du selv ligger vågen til langt ud på natten, fordi dit barn bare ikke vil falde i søvn, kan det være noget af en udfordring.
- Vi forældre har brug for vores søvn for at få overskud til at være der, kunne rumme vores børn og være nærværende. Hvis vi ikke får vores søvn, så skal der ikke meget til før bægeret flyder over, filmen knækker for os og vi kommer måske til at råbe lidt for højt. Forældre ønsker jo ikke at være stressede og irritable over for deres børn. Derfor betyder det rigtig meget for forældre, at man kan få børnene til at sove på en tryg og rar måde.
LÆS OGSÅ: Derfor vågner dit barn stadig om natten
Snak om barnets følelser
En godnathistorie er god til at lulle børnene ind i en rolig nattesøvn.
- Godnathistorien hjælper barnet til at slappe af og lade roen kommer over sig i kroppen. Det kan også hjælpe barnet til at få sat ord på nogle af de ting, der er sket i løbet af dagen – godnathistorier kan nemlig være mange ting. Med de mindste børn kan man snakke om, hvad der er sket i løbet af dagen. Måske er barnet faldet og har fået plaster på knæet af en trøstende voksen, og så mindes man det, så barnet får bearbejdet nogle oplevelser og bedre kan falde i søvn. For større børn kan det at få en godnathistorie være en måde at blive hjulpet ind i rare drømme på og tænke på noget dejligt, før man skal sove. Der findes mange gode godnathistorier, og hvis man er i tvivl om, hvilken man skal vælge, kan man spørge på biblioteket. De sætter ofte aldersangivelse på bøgerne og det er vigtigt at finde en godnathistorie, som passer til barnets alder og udviklingstrin, siger Helen Lyng Hansen.
Helen Lyng Hansen er netsundhedsplejerske og driver siden netsundhedsplejerske.dk.
Hun er desuden forfatter til bogen "Helens bog om børn og søvn", som hjælper forældre til at forstå og løse deres børns søvnproblemer.