Familieliv
6. november 2019

6 ting, du med fordel kan diskutere med din partner, før babyen kommer

…fordi det er så meget nemmere at tale om disse ting, inden søvnmanglen sætter ind.
Af: Udgivet første gang 6. august 2018. Af Lindi Winkel
Par - gravid kvinde med partner

foto: Panthermedia

Det er SÅ hyggeligt at tale med sin partner om det barn, der er på vej. Hvem vil det ligne? Hvad skal det hedde? Skal vi købe Emmaljunga eller Stokke? Alt sammen rart. Og vigtigt.

Der er dog også visse andre ting, som man med fordel lige kan vende, inden babylogistik, fyldte lortebleer, ditto bryster og søvnmangel sætter ind. For selv om man lever i et velfungerende parforhold, hvor man ikke skændes om fordelingen af opgaverne derhjemme og er super gode til at læse hinanden og hinandens behov – så er det ikke nødvendigvis helt så ligetil, når man pludselig er tre.

Prøv at vende disse ting med din partner:

  1. Skal vi skiftes til at være vågen om natten med den lille?

Hvis man ammer, er der selvfølgelig en vis pointe i, at mor er vågen – men skal far så skifte bleer om natten? Er det bare den, der er på barsel, der tager nætterne? Men hvad så i weekenden? Tal jeres forestillinger igennem, så er det også nemmere at vende tilbage til, når situationen kræver det.

  • Samsovning: Vil vi gerne have barnet i sengen hos os?

Det er umuligt at vide, hvordan det vil blive - men drømmer du om total samhørighed for alle tre i dobbeltsengen, mens din partner forventer, at baby sover på eget værelse fra uge 2, så er det udmærket lige at få vendt den del.

  • Skiftes vi til at blive hjemme med barnet, når det er sygt?

Ja, det er lang tid til, at det er aktuelt, men det kan være meget rart at tale om jeres forventninger, så I så vidt som muligt undgår en konkurrence om, hvis arbejde er vigtigst...

  • Hvad er vores holdning til brug af iPads og lignende?

Nej, jeres spædbarn er nok ikke interesseret i Paw Patrol - men tiden flyver og pludselig har den lille set jer med telefoner, iPads og tv - og vil gerne være med. Hvad tænker I om det?

  • Hvordan har vi det med disciplin?

Måske får i en lille engel, der aldrig smider sig skrigende på gulvet i supermarkedet - men det kan man ikke vide. Og hvordan håndterer I så diciplin? Er den ene til skammekroge og den anden til snak i øjenhøjde og forklaringer? Det er bedre at få talt om det inden anfaldet i supermarkedet i hvert fald, for den værdi-samtale er svær med indkøbskurv og skrigende barn i hånden.

  • Hvad er vores forventninger til vores sexliv i det første halve til hele år?

Ja, det er i en lidt anden kategori end de andre punkter, men I kan måske undgå unødvendigt sårede følelser, hvis I lige runder sexlivet efter fødslen. Kan du bedre slappe af, hvis I aftaler at lægge det på hylden i et halvt år? Eller fornemmer du, at du får brug for at nusse ekstra meget, for at mærke den del af jeres parforhold? Tal om det.

LÆS OGSÅ: Gravid uge-for-uge: Følg dit barns udvikling her

Vi kan ikke forberede os på alt, men…

Og nej, meget man ikke kan vide på forhånd og meget afhænger af, hvilket barn man får, men det er alligevel en god idé at tale tingene igennem, så man i det mindste har vendt holdningerne sammen.

En god måde at komme i gang med sådan en samtale kan være, at I hver nedskriver tre til fem ting, som I er glade for fra jeres egen opdragelse og opvækst – og tre til fem ting, I ikke bryder jer om, og ønsker at undgå i opdragelsen af jeres kommende barn. Øvelsen kan afsløre værdier i forhold til opdragelse, man ikke selv er bevidst om før, man får talt om ens egne oplevelser.

LÆS OGSÅ: Mama's store navneguide: Find det helt rigtige navn til dit barn

Læs mere om:

Læs også