Familieliv
22. maj 2019

Psykologen: Dette er din største opgave som forælder

Det er meget sværere at være forælder til et ældre barn end til et lille barn. Derfor må vi lære selv at være forældre gang på gang i løbet af opvæksten.
Af: Anette Snarby. Redigeret af redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/article/familieliv.jpg

Foto: Pantherstock

Har du sommetider tænkt over, hvad der egentlig er den største opgave for dig som forælder?
At sørge for at dit barn får dækket sine grundlæggende behov for mad, drikke og sikkerhed er indlysende, men mange forældre vil nok også svare, at det er vigtigt for dem, at barnet bliver lykkeligt og klarer sig godt i livet.

For at hjælpe barnet med dette er det helt essentielt, at du skaber et nært bånd til dit barn. Dette bånd vil fungere som en slags fundament i barnets liv og give barnet en god selvfølelse og tryghed, mener Hedvig Montgomery, som er psykolog og familieterapeut.

- At tage vare på kontakten til barnet er lige værdifuldt i alle aldre, selv om det kan være mere vanskeligt i visse perioder end andre. Vi må arbejde på kontakten gennem hele barndommen, og løbet er heldigvis ikke kørt, hvis du kommer lidt senere i gang end andre. Du har heldigvis 20 år at gå på, smiler hun.

- I nogle stadier kan båndet opleves som en tynd tråd, og der må vi arbejde lidt hårdere. Det kan for eksempel opleves, som om barnet i en periode kun vil snakke med den ene forælder, og det er bedre end ingenting. Vi må være taknemmelige for, at båndet fortsat findes.

Hun understreger, at et nært bånd til barnet ikke handler om, at I skal ses hele tiden.

- Det vil være opslidende for begge parter. Det handler heller ikke om at være eftergivende og tænke, at barnet altid har ret. Børn gør mange dumme ting og tager mange dumme beslutninger, og det er en af grundene til, at vi har brug for den gode kontakt hele tiden, siger hun.

LÆS OGSÅ: Her er hemmeligheden bag velopdragne børn

Børn skal føle, at de hører til

I sin bog ”Foreldremagi” beskriver Montgomery tre vigtige byggesten, som må på plads for at knytte et nært bånd til barnet. Den første del handler om at skabe en tryg base.

- Du må gøre sig selv til det sted, hvor barnet kan komme og søge trøst. Du må ganske enkelt – uanset barnets alder – være opmærksom på, at du er i en position, hvor du kan trøste dit barn, når noget er svært. Målet er, at barnet vil sidde med en forståelse af, at der altid er tryghed hos dig, og at barnet altid vil kunne komme til dig.

Mindst lige så vigtigt er det, at man opbygger et tilhørsforhold.

- Børn har brug for at føle, at de hører til i familien, og at de er en del af en flok. Dette kan opbygges gennem et fælles fokus på de små ritualer, som viser, at I hører sammen. For eksempel fredagstaco, faste middager, tv-serier og intern humor. Det kan også handle om, at de kan tage venner med sig hjem, så de også føler, at det er deres hjem.

Den tredje vigtige byggesten for at skabe et nært forhold mellem forældre og barn, er noget, man kan bruge lang tid på at lære – nemlig at møde barnet følelsesmæssigt.

- Vi må bekræfte barnets følelser, mens vi på samme tid lærer barnet at forstå og håndtere de følelser, der måtte være. Når et barn er frygteligt sur, betyder det ikke nødvendigvis, at vreden er berettiget i situationen. Men barnet har altid sine grunde, og i sådan en situation må vi bekræfte barnet ved at vise, at vi forstår følelsen, hvorefter vi kan hjælpe barnet med at komme videre.

LÆS OGSÅ: Ifavn-opdragelse: "Jeg tror ikke, vi er skabt til at være væk fra vores børn"

Relationen kan skabes gennem fælles oplevelser

Hanne Holland er specialpædagog og forfatter til bogen ”Varig atferdsendring hos barn - krever varig atferdsendring hos voksne” (”Vedvarende adfærdsmæssige ændringer i børn - kræver permanent adfærdsændring hos voksne”, red.) Hun mener også, at den gode relation mellem børn og forældre er afgørende.

- Det er vigtigt at skabe et fundament af tryghed og tillid, nærhed og anerkendelse, siger hun.

- Det kan handle om humor, glæde og gode oplevelser sammen. Deltag gerne i aktiviteter med dit barn, følg barnets initiativ og vær til stede i situationen. Det handler også om positivt fokus; giv rosende tilbagemeldinger til barnet, opmærksomhed og opmuntringer.

At skabe en hyggelig social atmosfære er også vigtigt for at udvikle relation og samarbejdsvilje, mener Holland.

- Varme trumfer alt og gør det meget lettere at samarbejde med barnet – også igennem ungdommen, når der skal sættes grænser.

Båndet kan repareres undervejs

I vanskelige perioder er det vigtigt at minde sig selv om, at børneopdragelsen er lang, og at du har tid til at reparere båndet mellem dig selv og dit barn. Dette gør du bedst ved at være åben for at skifte forældrestil i forhold til barnets alder.

Selv om vi kan være enormt dygtige til at håndtere barnet i en specifik alder, er det ikke nødvendigvis ens betydende med, at samme strategi fungerer, når barnet bliver ældre. Forældre, som har børn i 3-5-årsalderen kan nemt undervurdere betydningen af faste rammer omkring søvn og måltider. Mens en af de største fejl, man kan lave med sin teenager, er at give op på kommunikationen.

- Det er meget sværere at være forælder til et større barn end til et lille barn. Vi må derfor lære os selv at være forældre gang på gang i løbet af en opvækst, siger Montgomery.

Hun mener også, at forældre skal være opmærksomme på ikke at være nedladende mod andre, som ikke er i samme situation.

- Hvis en mor på et forældremøde rækker hånden op og siger, at hun synes, der er for mange lektier, kan jeg garantere, at der ikke går mange sekunder, før en anden rækker hånden op og siger, at lektier ikke er noget problem hos dem. På den måde træder vi på den forælder, som turde åbne op om noget svært og meget virkeligt for vedkommende. Jeg håber derfor, at vi bliver mere generøse over for hinanden i de forskellige faser.

6 typiske faldgruber som mor til en teenager

Læs også