nyfødt baby
Gravid

Hjemmefødsel? 7 ting, jordemoderen synes, du skal overveje inden du beslutter dig

7. september 2018
af Josefine Gammelgaard
foto: Panthermedia
Det kan være svært at tage stilling til, om dit lille barn skal komme til verden ved hjemmefødsel eller hospitalsfødsel. Her er jordemoderens råd til, hvilke overvejelser der kan hjælpe dig med beslutningen.

Hvis du er gravid, ved du, at en forestående fødsel kan være forbundet med mange følelser – og masser af forvirrende beslutninger! Men før du kan tage stilling til noget som helst andet, skal du finde ud af, hvor fødslen skal foregå, og mange spørgsmål kan melde sig, når du skal bestemme, om det skal være en hjemmefødsel eller hospitalsfødsel. Hvor vil du føle dig mest tryg? Er den epiduralblokade så vigtig for dig, som din veninde siger? Og hvad har din partner lyst til?

Her får du jordemoder Anne Rubys 7 gode råd til, hvad du skal tænke over, før du beslutter dig for at føde derhjemme:

1. Er du og dit barn sunde og raske?

Det første, du skal overveje, er, hvor det er sikrest for dit barn at blive født. Er du sund og rask, er dit barn i maven sundt og rask, og har du gennemgået en normal graviditet? Så er der intet til hinder for, at du ikke kan føde derhjemme.

2. Hvad er fordelene og ulemperne ved hjemmefødsel?

Der er både fordele og ulemper ved at føde hjemme, så overvej nøje, hvilke der betyder mest for dig.

Fordele

- Dit nervesystem er som oftest mere trygt derhjemme, og derfor laver du bedre fødehormoner. Når du laver bedre fødehormoner, er der ikke behov for at gribe så meget ind, og det har en positiv effekt på, hvordan barnet har det. Dit barn kender også allerede de bakterier, som han eller hun bliver født ud i.

- Anne Ruby fortæller, at du, på grund af det trygge nervesystem, nedsætter risikoen for unødige indgreb med 20-60 % ved at føde hjemme. Det kan fx være vestimulerende drop, igangsættelse og kejsersnit og klip i mellemkødet. Du nedsætter også risikoen for alvorlige komplikationer som store blødninger, store bristninger, og at barnets skuldre sidder fast, med 10-30 %.

- Derhjemme er fødslen intim, og hvis du vil, kan du gøre det til en velkomst for barnet. Du kan selv vælge, hvordan det skal foregå, og du slipper for den sterile hospitalsluft og dårlig kaffe i plastickrus. Du kan sætte musik på, tænde stearinlys og pynte med blomster.

Ulemper

- Du kan ikke få epiduralblokade derhjemme. Din smertelindring består af massage, varmt vand og mentale teknikker. Du kan også få akupunktur og lattergas. Så tænk over, om smertelindring er vigtig for dig, og hvilken slags du gerne vil have.

- Nogle synes, en hjemmefødsel er for intim. Er du fx bekymret for, hvad naboerne tænker, når de hører høje brøl, skal du måske lige overveje det en ekstra gang, før du bestemmer dig for at føde hjemme.

- Du skal selv stå for alt det praktiske. Der kommer ikke nogen madvogn tre gange om dagen, og du skal selv vaske sengetøjet. Hvis du synes, det er uoverkommeligt, men stadig gerne vil føde hjemme, skal du måske lave en aftale med venner eller familie, som kan træde til, så jeres lille familie får tid til at være sammen.

3. Hvis du har en partner: Er I enige?

En fødsel er en meget intim oplevelse, og har du en partner, så sørg for at være sikker på, at I begge ønsker, at fødslen foregår hjemme. Mandens biologiske rolle er at være beskytter. Nogle kvinder bliver udfordret, hvis de har en mand, som har en stærk beskyttertrang, og som føler, at hospitalet er det sikreste sted. Hvis du gerne vil føde hjemme, så vis din partner dokumentation for, at det er sikkert. Du kan også fortælle om alle fordelene – at I kan drikke god kaffe og sove i jeres egne senge efter fødslen.

LÆS OGSÅ: Video: Se en hjemmefødsel

4. Hvad indebærer det praktiske?

Jordemoder Anne Ruby plejer at sige, at hvis der er plads til at lave barnet, er der også plads til at føde barnet. Det kræver med andre ord ikke en stor herskabslejlighed eller en pool i haven. Du kan købe eller leje et oppusteligt kar og en ren vandslange på nettet, og jordemoderen har alt det med, hun også ville bruge på hospitalet. Det er slet ikke så besværligt, som man måske kunne tro – men det er vigtigt på forhånd at sætte sig ind i, hvad det praktiske indebærer, så du ikke bliver overrasket over noget.

Hvidovre Hospital har lavet en tjekliste over det praktiske, du skal huske ved hjemmefødslen

5. Hvor føler du dig mest tryg?

Du føder med dine instinkter og ikke med din hjerne. Hvis du stoler fuldstændig på din egen krop, kan det være en fantastisk oplevelse at føde hjemme, siger Anne Ruby. Hun har oplevet mange kvinder, der efter en hjemmefødsel har opdaget, hvor meget kroppen egentlig kan. Hvis du omvendt føler dig mere tryg ved, at der er andre, der tager kontrollen, så vil det måske være rarest for dig at være på sygehuset. Man kan også have en fantastisk oplevelse der. Hvis du er i tvivl, så spørg dig selv om, hvor dine tanker om den forestående fødsel stammer fra. Kommer de inde fra dig selv og din mavefornemmelse – eller kommer de fra andres historier?

6. Hvor langt er der til hospitalet?

En del hjemmefødsler ender på hospitalet, men det betyder ikke, at der er noget galt. Det betyder bare, at sker der en komplikation, tager jordemoderen dig for en sikkerheds skyld med på hospitalet. Bor du inden for 45 minutters kørsel fra hospitalet, er du på den sikre side. Derfor skal du tage stilling til, om du helst vil tage turen inden fødslen, eller om du kan overskue muligvis at skulle afsted under fødslen.

LÆS OGSÅ: Tegn på at fødslen er i gang

7. Hvad siger din familie og dine tætte venner?

Er du førstegangsfødende, har din omgangskreds helt sikkert en holdning til, hvor det er bedst for dig at føde. Og selvom du selvfølgelig skal gøre det, du SELV har det bedst med, er det værd at overveje, hvordan du skal tale med familien og vennerne om det. Hav f.eks. nogle artikler klar med information på området, så du ikke føler dig trængt op i en krog.

Læs også