Sundhed
26. februar 2015

Mæslingeudbrud: Dét gør du, hvis dit barn (endnu) ikke er vaccineret

I Danmark vaccinerer man små børn mod mæslinger første gang, når de er 15 måneder gamle. Men hvad gør man så under et mæslingeudbrud, hvis ens barn endnu ikke har nået at få vaccinationen? Få svaret her!
Af: Anne Romanelli
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/foer-april-2013/2012-17-barn-vaccine-prim.jpg

Foto: Pantherstock og Statens Serum Institut


Mest læste artikler på MAMA.dk

Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid De syv største synder i børneopdragelsen Få baby til at sove på 15 minutter

Det har skabt stor debat i medierne på det seneste, at flere og flere forældre undlader at vaccinere deres børn pga. bekymringer omkring bivirkningerne.

Disse forældre har fået stor kritik for at sætte både deres egne børn og andre i fare, fordi der på denne måde er forøget risiko for bl.a. et større mæslingeudbrud - og netop dette frygter mange nu i lyset af, at to børn i Københavnsområdet i skrivende stund er blevet smittet med mæslinger.

I Danmark vaccinerer man små børn mod mæslinger første gang, når de er 15 måneder gamle (og igen når de bliver 4 år). Men hvad gør man så under et mæslingeudbrud, hvis ens barn endnu ikke har nået at få den såkaldte MFR-vaccine?

Gå ikke i panik - men tag visse forholdsregler

Det har tv2.dk spurgt afdelingslæge på Statens Serum Institut, Palle Valentiner-Branth, om.

Han opfordrer først og fremmest forældre til at slå koldt vand i blodet og derefter at tage visse forholdsregler:

- Man skal huske på, at der kun er to tilfælde i Københavnsområdet. Vi skal ikke blive paniske. De eneste forholdsregler, man skal tage, er, at man selvfølgelig ikke skal besøge personer, der har mæslinger. Mæslinger er meget smitsomme - det er en af de mest smitsomme vira, vi har. Hvis en person med mæslinger har været i et rum, er der fortsat mæslingevirus i rummet i to timer, efter personen er gået. Derudover skal man tale med sin læge, hvis man skal rejse til et land med mæslingeudbrud med sit barn. I sådanne tilfælde kan barnet blive vaccineret helt fra 9-månedersalderen. Barnet skal dog så have et ekstra MFR-stik på et senere tidspunkt, forklarer han.

MFR-vaccine KAN gives i 12-månedersalderen

Skal man ingen steder, og er man alligevel meget bekymret, kan man også få MFR-vaccinen helt ned til 12 måneder, fortæller Palle Valentiner-Branth.

- Traditionelt har man været meget påpasselig med ikke at give MFR-vaccinen for tidligt. Flere studier antyder, at man ikke vil have lige så god effekt af vaccinen, hvis man får den for tidligt. Hvis man er meget bekymret, kan man få den helt ned til 12 måneder, uden at man behøver at gentage vaccinen på et senere tidspunkt. Det har samme effekt, som hvis man får den ved 15 måneder, siger han.

Opfordrer alle forældre til lade deres børn vaccinere

Afdelingslægen opfordrer under alle omstændigheder alle forældre til at lade deres børn vaccinere, så man kan komme mæslinger til livs.

- Vi skal huske på, at det her (de to mæslingetilfælde i København, red.) kunne have været undgået, hvis alle var vaccineret, understreger han.


Barn med mæslinger.

Fakta om mæslinger og MFR-vaccine

* Mæslinger var tidligere en meget hyppig børnesygdom i Danmark med titusindvis af tilfælde årligt, men efter at MFR-vaccinen blev indført i 1987, faldt antal tilfælde drastisk.

* WHO arbejder for at eliminere mæslinger. Det betyder, at der skal være en vaccinationstilslutning på mindst 95 procent på de to MFR-vacciner i Danmark. Det er der på nuværende tidspunkt ikke.

* MFR-vaccinen, som beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, gives af to omgange. Første gang når barnet er 15 måneder og anden gang, når barnet er fire år.

* MFR-vaccinen er gratis i Danmark.

* Bivirkninger efter MFR-vaccine: Der kan optræde bivirkninger efter MFR-vaccination, men hos langt de fleste vil de være milde og forbigående. Nogle børn får lokal smerte, rødme og hævelse der, hvor vaccinen er sprøjtet ind, og nogle får feber, typisk 5-10 dage efter vaccinationen, hvor der også kan ses et udslæt, som ligner de rigtige sygdomme, men som regel vil være mildere. Barnet er ikke smitsomt. Alvorlige komplikationer efter MFR-vaccination er sjældne. Ca. 1/50.000-100.000 vaccinerede kan opleve en påvirkning af antal blodplader i blodet, men tilstanden kan behandles og er forbigående. Kraftig overfølsomhed over for indholdsstoffer i vaccinen kan også sjældent føre til en alvorlig allergisk reaktion, ca. én gang hvert 5-10 år i Danmark. Meget sjældent, hos ca. 1/1 mill. vaccinerede, kan der optræde en hjernebetændelse, som kan være alvorlig. I Danmark vil en sådan reaktion kun ses én gang hvert 5-10. år, selvom næsten alle børn vaccineres 2 gange. De mulige alvorlige bivirkninger efter MFR-vaccination optræder alle mange gange sjældnere (100-1000 gange) end de komplikationer, der ses efter mæslingesygdom.

* Symptomer på mæslinger: Feber, overfølsomhed over for lys og forkølelse. Udslættet begynder i ansigtet efter 3-4 dage og bevæger sig derefter ned på kroppen.

* Helt små børn (op til 4-6 måneder) er som regel beskyttet af antistoffer fra moderen.

* De fleste børn kommer sig heldigvis helt, og vil ikke have mén efter infektionen, men forskellige komplikationer ses med forskellig hyppighed efter mæslinger: Mellemørebetændelse (vil ses hos 1 ud af 15 med mæslinger), lungebetændelse (vil ses hos 1 ud af 25 med mæslinger), hjernebetændelse (vil ses hos 1 ud af 2500 med mæslinger) og blodplademangel (vil ses hos 1 ud af 3500 med mæslinger).

* I lande med god hospitalsstandard som i Danmark vil få børn dø af mæslinger, men dødsfald vil alligevel optræde blandt 1 ud af 2.500-3.000 mæslingetilfælde.

Læs også