Ernæringsterapeuten: Få mere energi og føl dig bedre tilpas
foto: All Over
Har du FLC syndrom / feel like crab syndrome?
Svært ved at vågne og komme i gang om morgenen. Svært ved at holde dig vågen efter frokost. Eller kraftigt nedadgående energi fra eftermiddagen og frem til du falder omkuld på sofaen. Altid ondt et sted. Maven, nakken, hovedet eller leddene. Føler du dig uoplagt eller trist. Kniber det med koncentrationen og hukommelsen. Synes du, at du lidt for ofte bliver irritabel eller vred uden grund?
Kort sagt: Feel Like Crab eller noget katten har slæbt ind?
Om Tine Grandjean
Tine Grandjean har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år. Hun er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og har løbende fulgt kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.
Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer, og er desuden forfatter til bogen "Elsk maden".
Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk
Ingen grund til panik eller apati!
Du skal vide, at det ER muligt at øge dit velvære og din energi. Balancere dit temperament og opleve større mentalt overskud. Ikke fordi du skal præstere mere! Men fordi du ønsker et aktivt liv med glæde og overskud til de ting som gør dig glad og gør dit liv meningsfuldt. Når du får energien og roen, vokser dit nærvær også.
Du bliver påvirket af din mad
Den mad, vi spiser, påvirker os. Mad skal nære os og give energi. Er det ikke tilfældet, så er der noget galt. Hvor der skal sættes ind er forskelligt. Studier peger på, at vi er mere forskellige indeni, end vi er udenpå. Derfor skal du i gang med at undersøge og mærke, hvad der er godt for dig. Der er nemlig ikke mange, som passer ind i de kasser, som sundhedskampagner skaber.
Derfor kan du have brug for individuel hjælp, når du begynder at undersøge, hvordan du får det bedre. Ligesom vi har brug for hjælp til træning, hårpleje, økonomi og mange andre ting.
>> Læs også: Får du nok D-vitamin - eller kunne du trænge til et tilskud?
Hvorfor er det gået galt for så mange mennesker?
Der er faktisk flere mennesker som mistrives eller er afhængig af medicin for at have det godt, end mennesker som oplever sig selv som sunde og vitale. Der er mange faktorer som spiller ind på vores trivsel. Vores mad er noget meget grundlæggende, da den både tilfører os de næringsstoffer, som skal bruges af leveren til at afgifte, og af nyrerne til at rense. De næringsstoffer, vi spiser, er dem, som giver kroppen mulighed for at rense og regenerere sig selv sundt.
Samtidig er alt det, vi spiser, også kilden til ubalancer og giftstoffer. Der er altså flere veje fra munden til FLC syndromet, men heldigvis er det også gennem munden, vi kan starte en bedring.
Giftstoffer?
Giftstoffer?? - er jeg nu ikke lidt for alternativ og hysterisk?
Desværre nej! Vores mad er fyldt med sprøjtemiddelrester og overfladebehandlingsstoffer (her hjælper økologi). Vores fødevareemballage indeholder skadelige og hormonforstyrrende stoffer. Tyske forskere har netop afsløret, at en kildevandsflaske kan indeholde op til 200 hormonforstyrrende stoffer! Der er imprægnering i melposer, pizzabakker og mælkekartoner. Hormonforstyrrende stoffer i kødbakker, pålægsbakker, plastfilm og poser.
Vi indtager frivilligt en del andre kemiske stoffer. Når vi spiser slik, bruger sødemidler, køber færdigprodukter med e-numre, konsistensmidler, natur-identiske aromaer mv.
Alle disse stoffer er blevet en del af vores kultur. Man opleves som fanatisk og frelst, hvis man vil undgå dem. Politisk er der en meget lille opmærksomhed på det. Fordi politikere mest varetager økonomiske interesser. Som eksempel kan jeg fortælle, at de nu vil fjerne advarslen på stærk salmiaklakrids. Børn bør ikke spise det, fordi det kan give knogleskørhed. Men med begrundelse i at skabe vækst hos slikproducenterne, vil man fra politisk side fjerne advarslen. Fra 2017 bliver det lovligt at anvende High Fructose Corn Syrup. Et sukkerstof som er mistænkt for at sænke fertiliteten, øge diabetes og ikke mindst: øge dødeligheden. Det har man valgt at tillade. Det er kun til ære for industrien, da private husholdninger ikke anvender det.
Det bør ikke være sådan, men sundheden ER overladt til individet. Til DIG! Og hvem betaler prisen, når det bliver svært at stå op om morgenen, svært at spadsere med smil igennnem dagen, når det basale gør ondt, som at tænke eller gå, sidde stille nogle timer eller nærværet bliver en uoverkommelig præstation frem for en naturlig indefra nydelse i at være til.
>> Læs også: Lider du af binyretræthed? Tjek symptomerne her.
Søg viden og lær dig selv glæden ved sund afgiftende mad.
Først og fremmest så har rigtig mange danskere brug for at lære glæden ved at lave egen mad, uden pulver og kunstige smagstilsætninger. Det er dog ikke realistisk, at det KUN handler om mad. Måske skal der prioriteres i timerne i døgnet. Hvor meget vil du være på nettet, på arbejde eller sammen med mennesker, der ikke giver glæde. Mennesker, der ikke har masser af respekt og kærlighed.
Det behøver ikke være asketisk og kedeligt. Det behøver heller ikke tage mange timer. En tur i parken eller skoven i stedet for en tur på facebook. Et spil kort med børnene. Sige nej tak til familiemiddagen eller venindemiddagen, hvis den ikke er opbyggende og glædelig.
Når det kommer til maden, så er det en meget social ting. Lav mad med børn, veninder, forældre, kæreste eller bedsteforældre. Kombiner det nødvendige med det socialt opbyggende. Mentalt nærvær, mens hænderne sysler med gulerødder og persille. Med afsæt i lækre råvarer som nødvendigvis må være økologiske, er det muligt at sammensætte dejlig mad som har en positiv afgiftende effekt.
>> Køb Tines bog "Elsk Maden" her
Dette skal du ha' mere af
Først og fremmest så skal de fleste mennesker spise flere grøntsager. Mindst 500 g. om dagen. Hertil 1-2 stk. frugt. Urter og smagsgivere fra det naturlige køkken en også vigtige medspillere: Ingefær, gurkemeje, karry, hvidløg, rosmarin, timian, basilikum, citronskal, chili.
Ved at øge mængden af grøntsager får du mange flere antioxidanter. De er kroppens støveklud, støvsuger, rengøringsmiddel, gulvklud mv. De holder simpelthen kroppen ren og behagelig at bo i. Grøntsagerne gør det også muligt at blive mæt uden hverken for mange kulhydrater eller proteiner. Vi har nemlig brug for lidt af det hele. De typiske kure med store mængder det ene eller andet er en belastning for kroppen. Den bliver stresset af ekstremt mange forbud, stresset af for meget fuldkornspasta eller for meget skyr. Selvom "Cafe Latte Skinny" er funky og kaloriefattig så er det ikke godt at erstatte den med god næringsrig mad. Men nyd det hele i moderate mængder.
Har du dybere symptomer som ikke afhjælpes, så er det en god idé at undersøge hvad specifikke råvare gør for dig. Begynd at mærke din mavefornemmelse og find en faglig sparringspartner der kan guide dig, hvis du ikke selv får skabt det løft som du trænger til. Farvellet til FLC!