Sol på den sunde måde
Har du styr på din paratviden inden for solbeskyttelse? Hvad står SPF for, og er der stor forskel på faktor 15 og faktor 30? Kom sikkert gennem solbeskyttelsesjunglen, og gør dig klar til sommeren - inden solens stråler kommer bag på dig! Q guider dig til en sommer med sol på den sunde måde!
Så er den tilbage!
Vi elsker solen for lyset, varmen og den solbrune hud, og vi hader den for forbrændinger, hudkræft og rynker - et virkelig ambivalent forhold! Med den rette indstilling kan du heldigvis glemme alt det negative og få det bedste ud af solen. Solen giver energi, D-vitamin, glæde og liv - så der er absolut ingen grund til at holde sig indendørs. Desværre er Danmark på en ærgerlig 7. plads, når det gælder hudkræft - og det er trods få årlige soltimer og lange vintre. Heldigvis er solariet langt om længe blevet skiftet ud med selvbruneren, og salget af solcremer er eksploderet.
Det er vigtigt, at vi husker på, at solen sætter tydelige spor - for evigt. Rynker kan fyldes ud med restylane, og slap hud kan fjernes med et ansigtsløft - men hudkræften kan vi ikke løbe fra. Så smut glad ud i solen - men husk hat, creme, briller og parasol!
4 gode solråd
Der er mange ting, du skal tage højde for, inden du bevæger dig ud i UV-paradiset. Her får du svar på nogle af de spørgsmål, du måtte have …
Køb din solcreme
direkte i Q Shoppen
MÅ JEG SLET IKKE TAGE SOL?
Det kan være svært for mange helt at lade være med at solbade. Det vigtigste er derfor, at man ikke bliver forbrændt. Undgå den stærke middagssol, brug altid solcreme og begræns solbadning til korte perioder, så den brune farve opbygges over flere dage. Er man alligevel nødsaget til at være ude i den stærke middagssol, er tøj en glimrende beskyttelse mod solen, og en t-shirt af bomuld kan være det, der redder dig fra en forbrænding.
JAMEN, JEG SMURTE MIG DA IND I MORGES …
Bare fordi du smører dig ind inden, du går ud i solen, er det ikke ensbetydende med, at du er beskyttet og derfor ikke bliver forbrændt. Det er vigtigt, at du smører et nyt lag på hver tredje time, hvis du blot ligger og slapper af. Er du aktiv og sveder, eller er du en rigtig vandhund, bør du genopfriske solcremen hver halve time.
Læs også : Hurra for frugtsyre!
SPF?!?
SPF står for "Sun Protection Factor" eller oversat til dansk - "solbeskyttelsesfaktor". Almindeligvis indikerer SPF-tallet på solcremen, hvor meget UVB, der blokeres. For også at beskytte mod UVA skal der på solcremen stå UVB/UVA. Solbeskyttelsesfaktoren for solcreme er altid oplyst på emballagen. Dog kan man ikke regne med faktortallet, medmindre man smører sig ind i en korrekt mængde solcreme - voksne ca. 40 ml og børn ca. 20 ml.
FÅR MAN VALUTA FOR PENGENE?
Anvend et højt faktor-tal, men mere end SPF15 er ikke nødvendigt i Danmark. Når man kommer højere op, er den ekstra effekt ikke så stor som prisforskellen! Faktisk er det sådan, at SPF15 stopper 93,3 % af solens stråler, mens en SPF30 stopper 96,7 %. Der er således i praksis næsten ingen forskel på solcremers beskyttende virkning, når faktoren når over faktor 15.